Magische zegels : het Sigillum Dei Aemeth

Het Sigillum Dei Aemeth is een van de meest merkwaardige en complexe symbolen in de occulte wetenschappen. Het is een soort van übersigil, tjokvol met symboliek en geometrie die verwijst naar de sferen van de Qabalah en naar God en zijn engelen.

Het Sigillum Dei, het “magische zegel van God” dat door John Dee het Sigillum Dei Aemaeth genoemd werd, is een zegel dat de namen van God en zijn engelen bevat. Het werd gebruikt als een amulet dat de gebruiker ervan macht gaf over alle wezens behalve aartsengelen.  De magier die het gebruikte moest uiteraard weten waarover het ging en bovendien gezegend zijn met visioenen van God en zijn engelen.


Het Sigillum Dei komt uit het 14de eeuwse boek Liber Iuratus, waar ook John Dee een exemplaar van bezat. John Dee kreeg een beschrijving van dit zegel door via Edward Kelley maar was meer geïnteresseerd in de historische achtergrond van het zegel dan in het praktische gebruik ervan. Hij tekende het zegel op wassen schijven en en gebruikte het om engelen op te roepen. Zo’n schijven horen nog steeds bij de tools van de Enochische magier, net als de tafels.

Het zegel bestaat uit 2 concentrische cirkels waarin 72 latijnse letters staan waarvan de som de onuitwisbare naam van God vormt: de link naar de Joodse gematria en de joodse esoterie is niet ver te zoeken. Alle geometrische vormen en de bijhorende letters stellen namen van God voor en de namen van engelen en aartsengelen (Cafziel, Satquiel, Amael, Raphael, Anael, Samael, Michael, Gabriel). In de Amerikaanse serie Supernatural wordt het gebruikt als een demonenval :-).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam