Coven Cuisine : Whoopies Halleluja!

Nu de paashaas weeral tonnen chocolade heeft gebracht – en die van Sinterklaas was nog niet helemaal verteerd – is het weeral uitkijken naar dingen om die chocolade in te verwerken. Behalve de obligate chocolademousse en de chocoladecupcakes, is het trio vanaf dit jaar compleet met whoopies. De dingen zijn dan ook geweldig lekker en poepsimpel om te maken met de kinderen.

Whoopies zijn een soort van sandwichcakejes, een mengeling tussen cakejes en macarons. Ze zijn zo’n beetje de opvolgers van de cupcakes in het hippe-mama-bakprinses-gamma. Net als cupcakes kan je ze naar hartelust combineren, zowel wat de samenstelling van het beslag als de vulling betreft. In Amerika horen chocoladewhoopies met marshmallowvulling en pompoenwhoopies met room & botervulling ondertussen al tot de keukenevergreens.

Daar zouden de whoopies, of whoopie pies zoals ze eigenlijk heten, ook vandaan komen, al weet niemand het helemaal zeker. Ze zouden bedacht zijn door Amish-vrouwen, om mee te geven aan hun mannen die op het veld gaan werken, voor tijdens de pauze. Dat is wel wat anders dan de breugheltaferelen met kaas en worst die wij hier in Vlaanderen gewoon zijn :-) De whoopies zouden hun naam overigens te danken hebben aan de reactie van de Amish kinderen bij het zien van de lekkernij.

Dat kan ik begrijpen, want toen ik het resultaat van onze eerste whoopiepoging in mijn mond stak, barstte ik ook vanzelf uit in een jubelend halleluja!


Nodig voor een 20-tal whoopies met chocoladevulling:

Voor de cakejes:

  • 200g boter op kamertemperatuur (mals) of plantaardige olie
  • 200g rietsuiker
  • 400g zelfrijzende bloem
  • 2 zakjes vanillesuiker (2 x 8g)
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 20cl melk

Voor de vulling:

  • 125g chocolade
  • 125g boter op kamertemperatuur
  • 10cl room

Maak eerst de vulling en zet die in de ijskast terwijl je de cakejes maakt. Als de vulling wat stijver is, is ze gemakkelijker te manipuleren en blijft ze beter zitten tussen de cakejes.

Breek de chocolade in kleine stukjes en doe ze samen met de room in een steelpannetje. Zet het pannetje op een middelgroot vuur. Laat de chocolade smelten terwijl je constant blijft roeren. Voeg als het nodig is wat extra room toe. Zorg dat je een gladde massa krijgt. Zet de vulling dan in de ijskast.

Verwarm de oven voor op 180°.

Doe de olie of malse boter samen met de suiker en de vanillesuiker in een mengkom. Meng met de electrische mixer alles goed door elkaar. Voeg dan de eieren toe en meng alles tot je een schuimige massa hebt.

Voeg de zelfrijzende bloem toe en blijf mixen tot je een mooi glad deeg krijgt. Dat moet ergens tussen vloeibaar en stevig in zitten.

Vet de whoopieplaten in met olie of boter. Heb je geen speciale whoopieplaten, leg dan een bakvel of bakpapier op een bakplaat.

Leg met de hulp van twee koffielepeltjes hoopjes van ongeveer 2cm in rijtjes naast elkaar. Leg ze niet te dicht bij elkaar, anders gaan ze in elkaar overlopen en aan elkaar plakken. Met een whoopiebakplaat met ronde kuiltjes heb je daar uiteraard geen last van.

Laat de cakejes ongeveer 10 minuten bakken in de oven. Laat ze heel even afkoelen op de bakplaat. Leg ze daarna op een taartrooster om verder af te koelen.

Als de cakejes afgekoeld zijn kunnen we ze verder gaan afwerken. Spuit met behulp van een spuitzak (of gebruik opnieuw twee koffielepeltjes) een toef van de chocoladevulling op de helft van de cakejes. Druk hierop telkens een tweede cakeje, net zoals macarons. Als je dat wil, kan je ze nog verder afwerken door de zijkanten te rollen in discopareltjes, bresiliennenootjes, muizenstrontjes, enz. ... Onze whoopies waren gewoon natuur en die waren al superlekker!
Halleluja!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam