Grondbeginselen van de Enochische magie

De twee grondbeginselen waarop de Enochische magie is gestoeld, zijn enerzijds de Elementale Wachttorens en anderzijds de “sleutels” en de Wereld van de 30 Aethyrs. Die Aethyrs zijn de “hemelen”. De magier werkt zijn weg doorheen het systeem van de 30ste Aethyr naar de eerste, volgens zijn inwijdingsgraad.

De sleutels en de Wereld van de 30 Aethyrs
De basis van het Enochische magiesysteem rust op het gebruik van 18 aanroepingen of “sleutels” in het Enochisch, als evocatie van het element Ether of Spirit (sleutels 1 en 2) en van de vier elementen (sleutels 3 tot en met 16), en een 19de aanroeping die gekend is als de “sleutel van de 30 Aethyrs”. De aanroepingen geven toegang, via een trancereis, tot de Aethyrs. Die Aethyrs vormen een soort van kaart van het volledige universum in de vorm van concentrische ringen die elk een Aethyr voorstellen.


John Dee tekende de kaart van het universum als een vierkant, gevormd door de 4 elementale wachttorens/tafels met in het midden de Geest/tafel van vereniging, met daarrond 30 concentrische cirkels (de 30 Aethyrs), gaande van 30 (TEX, de laagste Aethyr die zich dus ook het dichtst bij de elementale wachttorens bevindt) tot 1 (LIL, de hoogste Aethyr, die het Hoogst Bereikbare voorstelt).

Net zoals magiers die zich bezig houden met de Kabbalah zich een weg banen doorheen de sefirot van de levensboom, van Malkut naar Kether, om het hoogste te bereiken (langs 32 mogelijke paden), zo banen magiers die gebruik maken van Enochische magie zich een weg doorheen de 30 Aethyrs, van TEX naar LIL.

Elk van de 30 Aethyrs wordt bewoond door 3 “Gouverneurs” (behalve TEX, dat er 4 heeft). Elk van die 91 gouverneurs heeft een eigen sigil die kan worden getekend op de Grote Tafel van Aarde.

In de praktijk is enkel de 19de aanroeping, de sleutel van de 30 Aethyrs, nodig om met de Aethyrs te kunnen werken. Het volstaat om de naam van de Aethyr te veranderen in het begin van de aanroeping. Eens de aanroeping is gebeurd, worden de namen van de Gouverneurs één voor één gevibreerd. Het gebruik van de 1ste tot de 18de oproeping is zodanig complex dat enkel magiers die effectief gebruik gaa maken van deze vorm van magie zich erin verdiepen.

De Grote Tafel van Aarde – De Elementale Wachttorens
De engelen van de vier windrichtingen worden gesymboliseerd door de Elementale “Wachttorens”, vier grote magische lettervierkanten die samen de “Grote Tafel van Aarde” worden genoemd. De gekende engelen uit de Enochische magie worden bijna allemaal  opgeroepen uit de Wachttorens van de Grote Tafel, door hun specifieke sigil te tekenen op de tafel.

Elk van de vier Wachttorens – die de elementen Aarde, Lucht, Vuur en Water voorstellen – wordt bestuurd door een hierarchie van spirits, zijnde per Wachttoren Drie Heilige Namen, een Grote Elementale Koning, Zes Elders, Twee Heilige Namen van het Kruis, de Kerubim en Zestien Lagere Engelen.



Elke Wachttoren is onderverdeeld in vier subdelen waarin we de  namen van verschillende Aartsengelen en engelen terugvinden die zich bezighouden met het beheer van alles wat er gebeurt in de wereld. Zo krijgen 91 verschillende spirits een plaatsje in onze wereld, onder het toeziend oog van hun Grote Elementale Koning.


De elementale tafels zijn nog eens verdeeld in vier door wat het Grote Centrale Kruis wordt genoemd, twee vertikale lijnen – de Linea Patris en de Linea Filii) en één centrale horizontale lijn (de Linea Spiritus Sancti).

Naast de vier Elementale Wachttorens zit er in de Grote Tafel van Aarde ook nog de Tafel van Vereniging (die de Geest of Spirit voorstelt). Die Tafel van Vereniging vinden we terug in het zwarte kruis op de tafel (vandaar dat voor de tafel van vereniging soms gewoon gesproken wordt over “het Zwarte Kruis”). Zo zitten alle klassieke elementen die worden gebruikt in de magie – aarde, lucht, vuur, water en ether – vervat in het systeem van de Enochische magie.





Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam