Bad moon rising

Vanavond is het weer zo ver: bloedmaan! Zo wordt de maan genoemd als ze er bloedorod uit ziet. Ik moet meteen denken aan het nummer 'Bad Moon Rising' van Creedence Clearwater Revival dat ik grijs gedraaid heb in de tijd dat ik nog meespeelde in een sixties en seventies coverbandje:

I see a bad moon arisin'
I see trouble on the way
I see earthquakes and lightnin'
I see bad times today
Don't go around tonight
Well, it's bound to take your life
There's a bad moon on the rise
I hear hurricanes ablowin'
I know the end is comin' soon
I fear rivers overflowin'
I hear the voice of rage and ruin
Don't go around tonight
Well, it's bound to take your life
There's a bad moon on the rise
Alright
Hope you got your things together
Hope you are quite prepared to die
Looks like we're in for nasty weather
One eye is taken for an eye
Well, don't go around tonight
Well, it's bound to take your life
There's a bad moon on the rise
Don't go around tonight
Well, it's bound to take your life
There's a bad moon on the rise

Het nummer dateert al van 1969 (een goed jaar :-)) en volgens frontman John Fogerty ging het om "de apocalyps die op ons zou gaan neerdalen". Niet elke bloedmaan wordt met de apocalyps geassocieerd - gelukkig maar - maar die van vanavond wel.


Een bloedmaan is gewoon een maansverduistering en krijg je elke keer als de zon, de aarde en de maan op één lijn staan, zodat de schaduw van de aarde op de maan valt. In tegenstelling tot een zonsverduistering wordt bij een maansverduistering niet al het licht tegengehouden. De atmosfeer van de aarde werkt echter als een prisma en zorgt er voor dat het zonlicht wordt gebroken en de maan rood oplicht. Het is om diezelfde reden dat de zon rood oplicht bij zonsondergang.

Zo'n maansverduistering komt wel vaker voor, zo'n twee tot drie keer per jaar, maar heel soms is er sprake van een "tetrade", een serie van vier volledige maansverduisteringen achter elkaar. Dat komt niet zo dikwijls voor, al is het ook niet uniek: tussen 2001 en 2100 zijn er acht. De bloedmaan van vanavond is de eerste in een reeks van vier, de volgende bloedmanen vallen op 8 oktober 2014, 4 april 2015 en 28 september 2015.

Voor een kleine groep christenen is deze tetrade echter en voorteken voor het einde der tijden. Onze kalender is gebaseerd op de zon terwijl God een andere manier heeft om met tijd om te gaan en dat we die manier uit het Oude Testament in de Bijbel kunnen halen. Uit die oude teksten kan je een bijbelse kalender halen zodat we de signalen die God ons stuurt kunnen begrijpen. Enkel de Joodse mensen gebruiken die oude bijbelse kalender. Door een verkeerde vertaling van de oorspronkelijk Hebreeuwse teksten, weten de christenen niet waar ze op moeten letten.

De kern van het betoog draait rond de vertaling van het Hebreeuwse woord "moed". In het Genesisverhaal staat dat God de zon, de maan en de sterren schiep en dat die dienden om de seizoenen, dagen en jaren te bepalen. Die seizoenen blijken niet de winter, lente, zomer en herfst te zijn: het woord "moed" dat hier wordt vertaald als "seizoenen" wordt op een andere plek in het Oude Testament vertaald als "feesten". Het gaat om de afspraken die God met de mensen maakte, de heilige dagen zoals Pasen, Rosj Hasana en andere Joodse feestdagen.

Wetenschappelijk kan je alleen een zonsverduistering krijgen op de eerste dag van de Joodse kalender (die een maankalender is) en een maansverduistering op de vijftiende dag van de Joodse kalender. Er zijn al duizenden verduisteringen geweest, maar als ze op één van de Joodse feestdagen vallen, zou het gaan om een signaal van God. De laatste tetrade van vier bloedmanen op een rij die vielen op Joodse feestdagen was in 1967 en 1968 toen Israël Jeruzalem heroverde. De keer daarvoor was in 1948 en 1949, toen Israël werd opgericht. Volgens de believers kan dat toch geen toeval zijn.

Op basis van de profetieën over de komst van de Messias in het Oude Testament, die blijkbaar feilloos kloppen met de tekenen aan de hemel, werd een kalender opgesteld. Volgens die kalender zou met Pasen 2014 de eerste van een reeks mysterieuze astronomische gebeurtenissen plaatsvinden die zouden wijzen op de komst van de Messias, net zoals toen Jezus op het toneel verscheen.

In het Oude Testament, zegt de profeet Joël: "De zon zal veranderd worden in duisternis, en de maan in bloed, voordat de grote en vreselijke dag des HEEREN komt." (Joël 2:31). In het Nieuwe Testament zegt Jezus ergens: "Onmiddellijk na de verdrukking van die dagen zal de zon verduisterd worden en de maan zal haar schijnsel niet geven. ... En dan zal het teken van de Zoon des mensen verschijnen in de hemel en dan zullen al de geslachten der aarde wenen, en zij zullen de Zoon des mensen zien komen op de wolken des hemels, met grote kracht en heerlijkheid" (Matteüs 24:29-30). In Handelingen 2 staat: "En Ik zal wonderen geven in de hemel en op de aarde, bloed en vuur en zuilen van rook. De zon zal veranderd worden in duisternis en de maan in bloed, voordat de grote en geduchte dag van de Heer komt."


Alle bloedmanen van de tetrade die vandaag begint, vallen allemaal op een Joodse feestdag. Volgens de die hards is dit een bijbelse profetie die het einde der tijden aankondigt. Ik veronderstel dat we het zullen weten na september 2015.

Wel ironisch dat drie van de vier bloedmanen niet eens in Israël te zien zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam