Coven Cuisine : Choco

Wij hanteren thuis de regel dat voor elke boterham met zoetigheid – choco, speculaaspasta, confifuur, muizenstrontjes – er een “zoute” boterham - met kaas, charcuterie of het een of andere slaatje – moet tegenover staan. Zelfs dan worden hier industriële hoeveelheden chocopasta verorberd. Reden te meer dus om daar eens zelf een poging toe te wagen, zeker in tijdens van chocoladeoverdaad zoals rond Pasen of Sinterklaas.

Eén van de favoriete chocopasta’s van de Belgen, al zo lang als ik me kan herinneren, is Nutella. Het zit al in de naam: het is choco met hazelnoten. Volgens de reclame bestaat een ideaal ontbijt uit een groot glas melk, een glas fruitsap en twee boterhammen met Nutella. Het blijft natuurlijk een verkoopspraatje maar hazelnoten zijn inderdaad goed voor je hersenen en je bloedsomloop.  Ze zorgen ook voor een heleboel goede bouwstoffen voor je lichaam zoals vitamine E, vitamine B, foliumzuur, mineralen, eiwitten en vezels. Ze helpen bovendien om de slechte cholesterol in je bloed te verlagen en de goede te verhogen.

In hazelnootchoco zitten niet alleen hazelnoten maar ook chocolade, iets minder gezond dan hazelnoten maar de combo van allebei is één van die geweldige geschenken van moeder aarde waar je gewoon danku voor zegt zonder er commentaar bij te leveren :-)

Danku!



Nodig voor 1 tot 2 potten hazelnootchoco:

  • 100 g melkchocolade
  • 40 g donkere chocolade
  • 1 tas hazelnoten of 2 soeplepels hazelnootpoeder
  • 1,5 soeplepel hazelnootolie
  • 1 koffielepel cacaopoeder
  • Een paar druppels vanille-essence
  • 1 soeplepel vloeibare honing
  • 60 g boter, zacht
  • Een snuifje kaneel

Smelt de chocolade au bain marie. Breek de chocolade in stukjes en doe ze in een pannetje. Zet het pannetje in een grotere pan met kokend water. Let op dat de bodem van het pannetje met chocolade het water niet raakt, anders kan de chocolade aanbranden.

Rooster de hazelnoten zodat het bruine velletje eraf gaat. Doe ze daarna in de blender en maal ze fijn tot poeder. Je kan ook gewoon hazelnootpoeder kopen in de supermarkt.

Doe het hazelnootpoeder en de hazelnootolie bij de chocolade, samen met het cacaopoeder. Gebruik ouderwets chocoladepoeder dat je moet koken voor chocolademelk, geen Nesquick.  Voeg een paar druppels vanille-essence toe en een lepel honing. De honing zorgt ervoor dat je choco lekker smeerbaar blijft.  Meng alles goed door elkaar. Je kan dat gemakkelijk met de hand doen, maar als je toch je hazelnoten hebt gemalen in de keukenrobot, kan je ook gewoon de andere ingrediënten één per één toevoegen aan de mengkom van je keukenrobot.

Voeg nu de zachte boter toe en tot slot een snuifje kaneel naar smaak. Roer alles door elkaar en giet de choco dan in potjes. De choco zal vanzelf nog een beetje opstijven.

Deze choco past perfect bij beltane buns of klaaskoeken, en laat dat nu net de periode zijn waarop je chocoladevoorraad meestal ontploft :-)


Opmerking:
Je kan ook enkel melkchocolade of enkel donkere chocolade gebruiken als je dat lekkerder vindt en in plaats van honing ook bijvoorbeeld maple syrup gebruiken. Je kan experimenteren met smaken tot je je eigen unieke chocoblend hebt gevonden die jij het lekkerst vindt.

Reacties

Unknown zei…
A propot Runen en chocolade
www.runen-chocoladeletters.nl

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam