De heksenrunen

Als we het over de heksenrunen hebben, dan gaat het niet om de klassieke runen maar om een set van acht, tien of dertien runenstenen met verschillende symbolen, die meestal gebruikt worden voor divinatie. Het aantal stenen varieert afhankelijk van de bron, maar het principe blijft gelijk.


Waar ze precies vandaan komen is niet gekend, maar dat het geen oeroud systeem is zoals de klassieke runen staat wel vast. Ze hebben helemaal niks te maken met de klassieke runen.

De symbolen in kewstie zijn simpele en gemakkelijk herkenbare tekeningetjes, ook voor mensen die helemaal niks met hekserij te maken hebben. Je hoeft dus geen zware occulte opleiding gehad te hebben om ze te kunnen gebruiken. Dat is immers heel gemakkelijk.

Waar staan de heksenrunen voor? Afhankelijk van de bron bestaan de heksenrunen uit acht, tien of dertien stenen, gekoppeld aan de acht jaarfeesten of de dertien manen in een jaar (wat het meteen ook mogelijk maakt om indicaties van tijd in een legging te krijgen). Ook de tekeningetjes en de betekenis van de runen durven wel eens een beetje verschillen.

Een voorbeeld van de klassieke set van dertien heksenrunen:


Een alternatieve interpretatie (die een beetje een cross over is naar de klassieke versie met acht stenen):

DE KLASSIEKE SET VAN DERTIEN

De dertien klassieke heksenrunen zijn elk gekoppeld aan één van de manen van het jaar.

1. DE ZON
De God, licht, waarheid, onthulling, duidelijkheid, focus, daadkracht, een sterk ego, mannelijkheid, energie, het leven, verandering, vernieuwing, omslag, kracht, herkenning, aandacht, gelukkig zijn, vreugde, bescherming, overvloed, rijkdom, weldaad.


2. DE MAAN
De Godin, vrouwelijkheid, geleidelijke en trage verandering (zoals de fazen van de maan), lange termijn, passieve energie, passieve en vrouwelijke kracht, subtiele energie, emotiviteit, mysterie, dingen die nog verborgen zijn, informatie die nog ontbreekt, nog niet de juiste tijd, transitie, dingen die nog niet duidelijk zijn, afwachten, veiligheid, geduld, liegen, valsspelen, teleurstelling, een andere uitkomst dan verwacht, verleden, herinnering, je eigen ervaringen en herinneringen, kindertijd, voorouders, roots, familie, thuis, wijsheid, je innerlijke kracht, intuitie, occult en helderziend. Verborgen impulsen, geheime verlangens (en de frustratie die daarmee gepaard gaat), seksuele verlangens en aantrekkingskracht, instabiliteit van een relatie (aan en uit en aan en uit en ...). De nacht, dromen.

3. DE VOGELS
Bezoek, informatie, nieuws, reizen, op weg zijn naar iets, vooruitgang, verandering, iets onverwachts, verrassende wendingen, vliegen, de lucht, hoogte, communicatie (e-mails, brieven, telefoongesprekken, enz. ...), uitwisseling, gesprekken, discussie, teamwerk, samenwerking, uitwisselen van ideeën, geruchten, geroddel, angst, stress, gebrek aan slaap, te veel werk, contract, een kans of opportuniteit, open staan voor, kennis, leren, revelaties, inzicht, beweging, iets dat bezig is, iets dat aan het veranderen is, de opening naar iets nieuws.

4. DE ROMANCE
Gemeenschap, diepe verbondenheid, connectie (niet enkel gevoelsmatig), overbruggen van tegenstellingen, oplossen van conflicten, liefde, passie, sterke emotionele banden (ook die tussen ouders en kinderen of tussen beste vrienden), vriendschap, emotie (niet enkel met betrekking tot andere mensen maar ook naar objecten,  dieren, je job, ...), seks, seksuele alchemie, onverwachte aantrekkingskracht, onverwacht verlangen naar iets (waarbij je de controle verliest, soms tegen je beter weten in, er voor gaat), fysieke aantrekkingskracht, charisma, magnetisme, verleiding, de kracht van creatie, nieuwe opties, nieuwe plannen, obsessie, koppigheid.

5. DE RINGEN
Verbondenheid, contract, huwelijk, engagement, hulp, ondersteuning, scheiding, hereniging, groepering, ontmoeting, materialisme, oppervlakkigheid, cultuur, entertainment, voorspoed. De vereniging van twee (of meer) elementen om tot iets nieuws te komen. Contracten, overeenkomsten, verenigingen, lange-termijn verbintenissen, mensen die samenwerken voor een gemeenschappelijk doel. Steun van een groep mensen of van een belangrijke persoon. Iets dat je niet alleen moet doen. Meetings, festivals, feesten, familiediners, religieuze bijeenkomsten, ... De groep (vanuit sociaal oogpunt gezien), de maatschappij waar we deel van uit maken, engagement naar een groep (of we dat nu leuk vinden of niet). In negatieve zin: de confrontatie met de vijand of de persoon die ons tegenovergestelde is. Juwelen, versiering, weelde, overvloed, oppervlakkigheid, materialisme. Goede smaak, culturele activiteiten, (theater, museum, schilderen, cinema, ...).
Niet hetzelfde als de romance rune: ringen staat voor de omstandigheden die mensen bij elkaar brengen, romance staat voor de gevoelens die mensen met elkaar verbinden.

6. DE VROUW / DE PRIESTERES
Vrouwelijkheid, de Godin, kinderen krijgen, liefhebbende Moeder, vrouw, vrouwelijke kracht, healing, genezing, leren, kennis, geboorte, creatie, bescherming, verafgelegen. Moedern zuster, tante, grootmoeder, patrones, vriendin, geliefde en zelfs vijand. De capaciteiten van vrouwen, vrouwelijke karaktertrekken: de persoon die leven geeft, die voedt, die troost en geneest. De sympathie van anderen voor je sitiatie. Ook overbeschermend, neerbuigendheid, afhankelijkheid, weigeren om te veranderen.
Deze rune gaat ook over spiritueel voedsel, een relatie voeden, een persoon of object “voeden”, een veilige plek om tot rust te komen en te healen bij mensen die je vertrouwt, een plek waar je jezelf kan zijn en groeien, waar alles tot bloei kan komen. Healing, verjonging en vernieuwing, kennis doorgeven, en dat zowel in de rol van patient, student, genezer of leraar. Het omarmen van wat nieuw en onbekend is maar met een plek waar je op kan terugvallen als het nodig is.
Creativiteit, maar dan in het stadium van de geboorte van een project, de manifestatie van iets dat is gegroeid. Subtiele relaties, mensen die gemakkelijk weg kunnen gaan, een ongelijke relatie, stagnatie; een relatie die naar vriendschap overhelt. Subtiele actie. Je levenspad in lijn met de kracht van de natuur.

7. DE MAN / DE KRIJGER
Mannelijkheid, vechten, moed, kracht, energie, agressiviteit, je waarden verdedigen, actie, impulsiiteit, fysieke activiteit, de mannelijke eigenschappen, iemand die de situatie kan bïnvloeden. Vader, zoon, nonkel grootvader, chef, vriend, minaar of vijand. De traditionele mannelijke karaktertrekken zoals moed, onstuimigheid, nieuwsgierigheid, doorzettingsvermogen en vechten. Het gevecht, de verovering, de strijd, de bescherming en de ontdekking van nieuwe dingen. Instabiliteit maar ook intensiteit, passie! Brute kracht. Chaotische en dynamische energie die de situatie kan beïnvloeden, in goede of slechte zin.
Actie! Er is geen tijd meer om na te denken, om je te verstoppen of om te healen, je moet vechten  voor wat je wil. Verandering, start iets nieuws, neem het heft in handen, leiderschap, verdediging (zelfs als het pijn doet) van je mening, waar je in gelooft, waar je voor staat. Versnelling, niets blijft zoals het is, alles verandert naar iets dat je niet kan voorspellen. Wees dus op je hoede maar maak je klaar voor een grote stap!

8. DE OOGST
De prjis die je verdient, overwinning, succes, geluk (maar in de zin van een zegening, niet in de zin van kans), het stichten van een familie, trots. Overvloed, groei en profijt. Je acties en investeringen: “je oogst wat je zaait”. Al het werk dat je hebt gedaan loont zich nu, optimisme, rust, weldaad. Het bereiken van je dromen (ook al zijn nog niet alle obstakels overwonnen), deuren die opengaan, voorspoed, vervulling, winst.
Je bent op het goede pad. Altijd verbonden aan persoonlijke verantwoordelijkheid.  Ook het rusten op je lauweren, vasthouden aan overwinningen uit het verleden, te veel afgaan op “wat werkt” in plaats van nieuwe dingen te proberen, risico’s te nemen en verder te evolueren en te groeien.
Koppels die financieel, social of professioneel matuur worden. Veiligheid. Het bouwen van een nest.

9. HET KRUISPUNT
Misverstand, genezing, gelukkige afloop, vooruitgang. Het kruispunt betekent eigenlijk tegenovergestelden, subtiel of overduidelijk. Iemande of iets werkt je plannen en verlangens tegen. Geen resultaat, hoeveel inspanningen je je ook getroost, status quo, stagnatie. Niet opgeven, hang het slachtoffer niet uit, ook al is/lijkt de deur of het pad gesloten of geblokkeerd. Er zijn verschilende paden naar het doel. Multiple choice, keuzemogelijkheden, opties. Wilskracht om een doel te bereiken: opnieuw en opnieuw en opnieuw om resultaat te boeken, trage vooruitgang. Eenzaamheid, isolatie, gebrek aan ondersteuning zijn een test voor je doorzettingsvermogen en veerkracht. Situaties die je niet onder controle hebt. Een pad dat moeilijk is, niet noodzakelijk slecht maar traag. Conflict, tegenwerking, misverstand.
Maar ook: wijsheid, discipline, innetrlije kracht, veerkracht, moed en het vermogen om door te gaan, gefocust te blijven, je grenzen te kennen. Kan ook je begrensd voelen zijn, opgesloten. Een goed einde indien samen met een positieve rune.

10. DE STER
Hoop, geloof, vertrouwen, hulp van de Goden, droom, ambitie, het lot, een risico dat je moet nemen, opportuniteit, promotie, beroemdheid, individualisme, onmogelijke liefde, liefde die nog aan het ontwikkelen is, idealiseren. Het gaat niet vanzelf maar je moet blijven dromen en er in geloven. Een ideaal, collectief of individueel. Evolutie, verandering (kan het omgekeerde zijn van wat je zelf had verwacht), risico, speculatie, geloof in een ideaal en alles wat dat geloof motiveert. De vonk van inspiratie, de plotse bekendheid of promotie. Dat kan tijdelijk zijn, maar ga er voor! Neem he risico spring, hoop en geloof erin! De realisatie van een droom, met de hulp van een hogere macht. Wees niet tevreden met het gewone, ga voor meer.
Kan ook idolatrie betekenen, of egoistisch indiidualisme bij het nastreven van een droom. Ideale liefde, de hoge verwachtingen die je hebt van je partner(en de frustratie als die te hoog waren), oongewenste liefde, onmogelijke liefde. Maar: niet wanhopen, blijven zoeken!

11. DE GOLVEN
Intuitie, verbeelding, artistieke creativiteit, spiritualiteit, mysterie, reizen, verborgen betekenis, diepe betekenis, verandering emotie, de hormonale cyclus, abortus, het terug restoreren van het zelf, rust, afbreken, spirituele verbinding, innerlijke kracht, tegenstand, tranen, passie, illusie. Water en alles wat daarmee in verband wordt gebracht. Intuitie, verbeelding, mysterie, spiritualiteit. Het moment waarop alles glad wordt en je dreigt onderuit te gaan. Verandering, beweging, snelle transformatie, zoals het water zelf. Onderliggende emoties, verborgen gedachten, wat de diepe grond van iets is (zoals in stille waters, diepe gronden). Een lange reis. Kan ook eenzaamheid voorstellen. Een moeilijke keuze omdat alles onzeker is. Niet het moment om te ageren. Kan ook een troebel zicht op een situatie voorstellen, zelfopoffering, zelf-sabotage.

12. DE ZEIS
Oogst, scheiding, dood, begrafenis, begraafplaats, erfenis, einde, conflict, gevaar, een ongeluk, een operatie, brutale verandering, een finale beslissing (die je misschien liever zou vermijden), een pijnlijke beslissing, materiële verandering, gevaar, negativiteit, ziekte, voorouders, erfgoed, ongezonde passie, gekte, een plotse onredelijke aantrekkingskracht, transformative, metamorphose, samenzwering. Iets is mis, angst voor verlies. Dit symbool staat voor wegsnijden, doorknippen, en wordt in magisch werk ook gebruikt om vloeken en spells te verbreken, maar ook spirituele verbintenissen.

13. HET OOG
Het zelf, visie, spirituele kracht, oog, zien (maar ook de andere zintuigen), helderziendheid, concentratie, een eenzame reis, introductie, spiritualiteit, spioneren, indiscretie. Research, analyse, fotografie, creatieve visualisatie. Observatie, studie, bekijken, onderzoejen, inspecteren, tonen en begripen. Openbaring, verborgen inzichten, aan het licht komen, het oplichten van de sluier, je opent je ogen en je ziet alles met een ander oog. Een eenzame reis naar een doel, focus, roeping, connectie met iets groots. Een duidelijk pad. Ontwikkeling van psychische gaven, vooruitgang op het spirituele pad, connectie met een diepere bron. Maar ook: alle ogen op jou gericht, gebrek aan privacy, obsessie, stalking.


DE SET VAN ACHT

Sommige heksen verkiezen om te werken met een set van acht heksenrunen die elk een band hebben met één van de acht jaarfeesten. De eerste rune start met midwinter, de laatste voor Samhain.

Een paar voorbeeldjes van runensets van acht heksenrunen:



De betekenis van de runen ligt in dezelfde lij als de runen uit de dertiendelige set. Je kan ze positief en negatief interpreteren, afhankelijk van de andere runen waar ze in de buurt van liggen.

1. DE MAAN (Midwinter)
Innerlijke gedachten, intuitie, contemplatie, eenzaamheid, verandering. De vierv sterretjes in het lijf van de maan staan voor de vier fazen van de maan, of voor de tijdspanne van een maand (28 dagen). Vrouwenzaken.  Grote veranderingen zijn op til. 

2. DE VOGELS (Imbolc)
(Onverwacht) nieuws, business gerelateerde dingen, communicatie, inspiratie en het begin van iets, verandering.

3. HET BLAD/DE KORENAAR (Ostara)
Groei, overvloed, de belofte van de oogst, het geluk, succes. “Misschien.”

4. DE RINGEN (Beltaine)
Liefde, passie, partnerschap, relaties, harmonieuze vereniging, vreugde en plezier.
“Waarschijnlijk.”

5. DE ZON (Midzomer)
Succes, trots, macht, kracht. Vooruitgang, stabiliteit. Positief resultaat. Persoonlijke verrijking (in de spirituele betekenis).
“Ja, zonder twijfel.”

6. DE GOLF (Lammas)
Dichte familie en vrienden (en hun invloed op jou), privacy, geheimhouding. Rust en terugtrekken. Reizen.

7. DE GEKRUISTE SPEREN (Herfstevening)
Tegenovergestelde meningen. Conflict, ruzie, negativiteit. Een patstelling, een pauze tijdens de actie.
“Waarschijnlijk niet.”

8. DE ZWARTE RUNE (Samhain)
Einde, vertrek. Schaarste, pijn en verlies.
“Een duidelijk neen.”

JE RUNENSTENEN KLAAR MAKEN VOOR GEBRUIK

Of je nu runenstenen hebt gekocht in een magisch winkeltje of je hebt je eigen runenstenen gemaakt, gene van beide is kant-en-klaar om te gebruiken. Zoals alle magische tools die je gaat beginnen gebruiken, moet je ze nog wijden  voor je magisch werk.

Heb je ze gekocht in een winkel, dan zuiver je ze ook best eerst want je weet niet welke energie er nog in je runenstenen zit en je wil niet dat die interfereert met jouw eigen energie als je gaat divineren. Zuiveren kan je door de runenstenen een nachtje in het zout te leggen, of in een kom met water die je ’s nachts buiten zet.

Je divinatietools wijden doen we met een klein ritueeltje. Start zoals je dat altijd zou doen: trek een cirkel, nodig de spirits uit die wil uitnodigen, steek een kaars aan, zuiver de ruimte waarin je gaat werken.

Leg de runen in het midden van je altaar of de tafel waarop je werkt.

Neem ze een voor een in je handen en teken met een zalvingsolie een pentagram op één van de zijden van je runenstenen.
 
Haal ze nu door de rook van wierook (Lucht), besprenkel ze met zout (Aarde), haal ze door een kaarsvlam (Vuur) en sprenkel er water over (Water), waarbij je telkens de zegening vraagt van de betreffende sfeer: 

“Wachters van het Oosten, ik wijd deze runenstenen met de stuwende kracht van de winden, van de dageraad en van de Lente,  en vraag u, zegen deze stenen met de heldere geest van Lucht.”“Wachters van het Zuiden, ik wijd deze runenstenen met de de stuwende kracht van de Zon, van de middag en van de Zomer, en vraag u, zegen deze stenen met de bevlogenheid en passie van het element Vuur.”“Wachters van het Westen, ik wijd deze runenstenen met de stuwende kracht van de Zee, van de avond en van de Herfst, en vraag u, zegen deze stenen met de zuivere gevoelens van het element Water.”“Wachters van het Noorden, ik wijd deze runenstenen met de stuwende kracht van het ijs, van de nacht en van de Winter, en vraag u, zegen deze stenen met de kracht en standvastigheid van het element Aarde.”


Neem nu de runen nu in je handen, sluit je ogen en voel hoe ze in je handen doordrongen zijn van energie, voel hoe ze helemaal opgeladen worden met wit licht. Als je voelt dat ze helemaal klaar zijn, bevestig je dat met de woorden “Zo moet het zijn.”

Met de tijd zullen je runenstenen langzaam leeg geraken. Je moet ze dan opnieuw opladen met energie alvorens je ze kan gebruiken. Het is ook een goed idee om ze regelmatig te zuiveren, bijvoorbeeld door ze i een badje van zout (géén water!) te leggen.

Meer info over het zuiveren, wijden en opladen van magische tools vind je hier:http://webmaidensgrimoire.blogspot.com/2014/11/drie-maal-spic-span-zuiveren-wijden-en.html


Een recept voor een basic zalvingsolie vind je hier:http://webmaidensgrimoire.blogspot.com/2017/10/tools-of-trade-magische-olie.html
 

HOE DE RUNEN TE GEBRUIKEN

Er zijn verschillende mogelijkheden om je heksenrunen te gebruiken, net zoals bij tarotkaarten, de Noordse runen of andere divinatietools. Afhankelijk van de complexiteit van het probleem waar je hulp bij nodig hebt, kan je een legging kiezen.
Niets verplicht je overigens om te werken met één van de drie leggingen die je hieronder vindt. Gebruik gerust een andere – je kan je baseren op de verschillende tarotleggingen of je eigen legging uitwerken. Als het voor jou maar werkt.

Bewaar je runenstenen in een stoffen zakje waar je met je hand in kan zonder dat je de runenstenen ziet. Kijk nooit in de zak als je een runensteen gaat trekken. Neem ook nooit zomaar de voor de hand liggende. Steek je hand in de zak en laat de stenen door je handen glijden tot je voelt dat je de juiste hebt gevonden.

Belangrijk is om eerst goed na te denken over de vraag die je aan het runenorakel wil stellen. Als je je vraag hebt geformuleerd, mediteer je op de vraag tot je weet dat je klaar bent om de runen te raadplegen. Sommige heksen maken gebruik van een extra orakelsteen. Deze steen is een klein kwartskristal dat dienst doet als tussenschakel tussen jou en de runenstenen. Hou het kristal in je handen terwijl je nadenkt over je vraag. Als het kristal warm is – en niet vroeger dan dat! – doe je het het zakje van je runenstenen. Schud de zak goed door elkaar zodat het opgeladen kristal in contact is geweest met elke runensteen.

1. ALLES OF NIETS
De meest eenvoudige maar niet de gemakkelijkste legging is die waarbij je alle stenen gebruikt. Je gooit de stenen over de tafel zoals je dobbelstenen zou gooien.

Gebruik voor deze legging een doek met een cirkel. De stenen die buiten de cirkel vallen tellen zowiezo niet mee. Je kan ook met drie cirkels werken. De stenen die in de buitenste cirkel vallen, stellen de verre toekomst voor, dingen die nog aan het evolueren zijn of mensen en dingen die slechts lichtjes de situatie beïnvloeden. De middelste cirkel gaat over de dingen in de nabije toekomst, dingen die staan te gebeuren of die een invloed hebben. De middelste ring is wat er nu aan het gebeuren is.


De runen die het het tekeningetje naar boven vallen zijn relevant, de andere niet. Als alle stenen met hun tekeningetje naar beneden liggen, dan wil dat zeggen dat het (nog) niet de bedoeling is dat je het antwoord op je vraag kent. Je moet dan minstens een week wachten alvorens je het nog eens probeert.

Ligt er een rune in het centrum? Die rune is het focuspunt van de runenlegging, waar het om gaat. In het geval van de runenlegging hieronder ligt de rune van de Man/Krijger centraal.


Je begint met de rune die het boven je centrale rune ligt. In dit geval is dat het KRUISPUNT en daarna VROUW/PRIESTERES, ROMANCE en OOGST. Zo gaan we deosil rond tot we alle runen in verband hebben gebracht. Alle runen worden geïnterpreteerd samen met de stenen die het dichts in hun buurt liggen.

2. LEGGING MET 1 RUNE
Deze legging is prima voor een dagelijkse routinevraag, een simpele vraag met een simpel antwoord, maar gebruik je niet voor complexe dingen. Ook goed om met de rune te leren werken! In plaats van een volledige gooi met alle stenen, trek je er eentje uit.

  • Formuleer je vraag en mediteer hierop.
  • Kies 1 rune uit de zak.
  • Bekijk de betekenis van de rune en interpreteer.
  • Schrijf je interpretatie in je magisch dagboek.

3. LEGGING MET 3 RUNEN
Deze legging is de klassieke legging met drie afzonderlijke fazen (begin/midden/einde, verleden/heden/toekomst, probleem/uitdaging/oplos-sing, enz. ...) zoals je die ook terugvindt in de tarot.

  • Formuleer je vraag en mediteer hierop.
  • Trek één voor één drie runen uit de zak en leg ze zij aan zij van rechts naar links.
  • De eerste rune staat voor de situatie zoals ze is, de tweede rune staat voor de uitdaging die je wacht, de derde rune voor de actie die je moet ondernemen.
  • Bekijk de betekenis van elke rune apart.
  • Interpreteer de drie runen in relatie tot elkaar.
  • Schrijf het resultaat in je magisch dagboek.

4. LEGGING MET 5 RUNEN
Deze legging is het meest geschikt voor complexe vragen en situaties. Je kan ze op verschillende manieren leggen en interpreteren: van boven naar onder of in een kruis rond een centrale steen.

  • Formuleer je vraag en mediteer hierop.
  • Trek één voor één vijf runen uit de zak en leg ze van boven naar beneden onder elkaar.
  • De eerste rune staat voor de situatie zoals ze is, de tweede rune staat voor de uitdaging die je wacht, de derde rune voor de actie die je moet ondernemen, de vierde rune voor de opoffering die je je misschien moet maken, rune vijf voor de nieuwe situatie waar je naartoe evolueert. 
  • Bekijk de betekenis van elke rune apart.
  • Interpreteer de vijf runen in relatie tot elkaar.
  • Schrijf het resultaat in je magisch dagboek.

Werk je met een kruislegging, dan begin je met een eerste centrale steen (probleem) en vervolgens van links naar rechts en van boven naar beneden vier volgende stenen (wat helpt er, waar moet je aandacht aan besteden, wat helpt er helemaal niet, wat is de oplossing).

Bronnen:



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De numerologie van je heksennaam