Spice up 2019!

Als de dagen beginnen korten, beginnen we hier al na te denken over de cadeautjes die we gaan geven met kerst en nieuw. Behalve de obligatie cadeau’s die we secret-santagewijs voor één of meer familieleden kopen, maak ik samen met de kinderen elk jaar een zelfgemaakt geschenkje dat hopelijk niet mislukt is :-). Ze hebben dikwijls een culinaire insteek, maar dat hoeft niet persé. Zo hebben we behalve cakejes en (te hard gebakken) koekjes, knoflookolie, zelfgemaakte pralines en truffels, ook al kaarsen en zelfgemaakte handcrème cadeau gedaan.

Omdat ik aan het nadenken was over het wiel van het jaar – dankjewel Phyllis Curott – wilde ik die seizoenen als het kon ook laten terugkomen in ons cadeautje, want nieuwjaar staat uiteindelijk ook voor een nieuwe draai aan dat jaarwiel. Zo werd de idee geboren om kruidenmixen te maken, met een speciale mix voor elk seizoen.


Alle kruiden die ik nodig had vind ik in bulkverpakkingen in de Marokaanse supermarkt in de buurt en bij de Action kocht ik het halve schap kruidenpotjes met zo’n heerlijk ouderwets porseleinen dekseltje. Nadat we nog een koffiemolen hadden gevonden bij de electrozaak op de hoek, waren we klaar voor een middag malen en mengen.

 

LENTE: KIPKRUIDEN
Lente - lucht - vogels - kipkruiden! :-)


  • 2 delen rozemarijn
  • 2 delen salie
  • 2 delen thijm
  • 2 delen marjolein
  • 2 delen selderijzout
  • 1,5 deel gemalen zwarte peper

Doe alle kruiden in een vijzel of koffiemolen en maal fijn.
Meng alles door elkaar.
Doe in potjes.

ZOMER: CREOOLSE MIX
Zomer - zon - vuur - brand - pikant - curry - Creoolse mix


  • 3 delen paprika
  • 2 delen zout
  • 2 delen knoflookpoeder
  • 1 deel gemalen zwarte peper
  • 1 deel ajuinpoeder
  • 1,5 deel cayennepeper
  • 1 deel oregano
  • 1 deel thijm

Doe alle kruiden in een vijzel of koffiemolen en maal fijn.
Meng alles door elkaar.
Doe in potjes.

HERFST: CITROENPEPER
Herfst - water - vis - Scandinavië - citroenpeper

  • 3 delen zwarte peperbolletjes
  • 3 delen zout
  • Zeste van 8 citroenen

Rasp de schel van de citroenen. Gebruik enkel het geel van de schil. Spreid de zeste gelijkmatig uit over een vel bakpapier op de bakplaat en laat op laag vuur drogen. Dat zal 1,5 tot 2 uur duren.
Maal peperbolletjes en citroenzeste in de koffiemolen fijn.
Meng alles door elkaar.
Doe in potjes.

WINTER: PUMPKIN SPICE
Winter - speculaas - speculaaskruiden - warme chocomelk - pumpkin spice

  • 8 delen kaneel
  • 4 delen gemberpoeder
  • 2 delen gemalen kruidnagel
  • 2 delen piment
  • 2 delen gemalen nootmuskaat


Meng alle kruiden goed door elkaar.
Doe in potjes.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam