Noëtiek - De kracht van je gedachten (Arcadia weekend)

Na een voormiddag in het bos, was het tijd voor wat cerebraler werk. Luna ging he met ons hebben over noëtiek of “de kracht van gedachten”. Met andere woorden: de wetenschappelijke uitleg bij waar wij mee bezig zijn. Noëtiek komt uit het Grieks en betekent “denkleer”. Het gaat over hoe je samen je geest kan bundelen en kracht uitoefenen op materie. Wij noemen dat magie :-)

Alles begon met Edgar Mitchell, een astronaut die in 1971 naar de maan vloog met de Apollo 14 missie. Toen hij daar hoog in de ruimte zat en naar de aarde keek, kreeg hij een epifanie. Hij voelde zich één met het universum. Dat gevoel van verbondenheid was een mystieke belevenis waar hij de rest van zijn leven mee bezig zou blijven: het “loslaten van het ego en het één worden met de creatie”.

Mensen hebben de neiging om altijd antwoorden te zoeken buiten zichzelf maar er zit ook in ons iets dat antwoorden kan geven: binnenin is even belangrijk als buitenaf en veel mensen durven dat wel eens vergeten.

Het Instituut voor Noëtische Wetenschappen dat Mitchell oprichtte houdt zich bezig met de studie van alle dingen rond het menselijk bewustzijn. Het gaat erom de aarde groter te bekijken en vanuit jezelf te veranderen – binnenin – in plaats van kleine politieke crap – buitenaf.

Telekinese, telepathie, het placebo-effect, paranormale gaven, spontane genezing, enz ... zijn allemaa onderwerp van de noëtische wetenschap. Veel dingen kunnen niet verklaard worden en dat is het probleem van deze wetenschap. Ze wordt nog altijd niet als echt serieus beschouwd door veel wetenschappers. Nochthans zijn er een aantal wetenschappelijke experimenten uitgevoerd om de invloed van de menselijke geest op de materie te bewijzen.

Zo is er een experiment waarbij computers random cijfers uitspuwen. Bij grote wereldgebeurtenissen blijken die computers niet meer random te zijn, zoals bij 9/11 bijvoorbeeld. Toen was het al vijf uren voor de aanslag duidelijk dat er iets stond te gebeuren. Dat lijkt wel wel een soort van collectieve helderziendheid. Kunnen we hieruit concluderen dat er een collectief onderbewustzijn is?

Denk ook aan de kracht van positief denken. Hoe positiever je denkt, hoe een positievere dingen er gebeuren. Dat is hoe affirmaties werken.

Nadat Luna ons enthousiast had verteld over de Japanse wetenschapper Emoto en  zijn happy ijskristallen, wilde ze samen met ons een aantal proefjes doen om te zien of we zelf de kracht van onze eigen gedachten konden ervaren.

In een eerste experiment keken we naar twee glazen met bevroren water. Eén glas halen we uit de diepvriezer en behandelden we slecht. Tegen het andere glas waren we dan weer heel lief. We riepen allerlei beledigingen naar het eerste glas en behandelden het ijs in het tweede glas met liefde. We vertelden het hoe mooi het was, hoe prachtig.


Daarna deden we het omgekeerde experiment: we behandelden een glas water positief en zetten het in de diepvries, en daarna behandelden we een tweede glas water juist heel negatief. Ik moets heel hard lachen met Hamamelis. Zij ging net naar toilet als Luna en Eirinn de glazen in de diepvries aan het zetten waren. Toen ze terug kwam, ging ze naar de diepvries, opende de deur, riep luid “KAK!” naar het “stoute” glas, gooide de deur weer dicht en kwam rustig aan tafel zitten alsof er niets gebeurd was. Ik kwam haast niet meer bij! :-)

Achteraf bekeken we de twee glazen die aan het ontdooien waren en de twee glazen die in de diepvries stonden, maar we zagen geen echt overtuigend verschil.

Terwijl we wachtten op het resultaat van die ijs-experimentjes, deden we een tweede experiment: we zouden met de kracht van onze gedachte een wieltje doen draaien. Darvoor plooiden we een vierkant papiertje zo dat het een soort van parapluutje vormde, de rechte lijnen naar één kant, de diagonalen naar de andere kant. Met plasticine maakten we een sokkeltje waarin we een naald staken waarop we het hoedje konden doen draaien.


Het hoedje bleek héél gevoelig voor het kleinste zuchtje wind en dus moesten we ook opletten dat we het niet per ongeluk met onze adem lieten draaien. Ook de warmte van onze handen rond het hoedje bleek te werken, maar dat is gewone turbulentiedoor opwarming. Ik was nog niet overtuigd :-) Niemand van ons kreeg het hoedje echt aan het draaien, het zou niet voor vandaag zijn. Nadat we elk ons eigen hoedje hadden proberen doen draaien, probeerden we onze krachten te bundelen en het samen te doen draaien.  Nog altijd gebeurde er niets, al leek het hoedje van Hamamelis eventjes wel te werken.  Luna was duidelijk teleurgesteld.

---

Noëtische wetenschappen

door Luna

Betekenis
Noëtiek  betekent denkleer, het is afgeleid van het Griekse woord noetikos hetgeen betekent ‘vanuit een ethische geest’. De definitie van Noëtische Wetenschappen wordt op verschillende manieren uitgelegd, maar gaan alle over de kracht van de menselijke geest als volgt: Noëtische Wetenschap is de leer waarbij ervan uitgegaan wordt dat mensen door middel van een bundeling van hun geestelijke vermogens macht kunnen uitoefenen op de materie.

Geschiedenis
Dr. Edgar Mitchell, astronaut op de Apollo 14 en de zesde man op de maan, heeft het Instituut voor Noëtische Wetenschappen opgericht. Zijn reis naar de maan vond plaats in 1971 en naar zijn zeggen heeft dit veranderingen in hem teweeggebracht. Zo heeft hij deelgenomen aan 'The Disclosure Project' waarbij een aantal 'prominenten' getuigen dat er buitenaards leven is, dat er ontmoetingen met buitenaardsen hebben plaatsgevonden en dat dit wordt verzwegen door overheden. Hoewel dit natuurlijk zijn 'credibiliteit' aantast in een wereld waar alles wetenschappelijk moet worden bewezen, is het toch vooral de terugreis van de maan naar de aarde die Dr. Edgar Mitchell het meest heeft geraakt.

Tijdens de terugreis naar de aarde meende hij een 'waarheid' te zien; hij voelde zich in eenheid met de aarde en het universum, een universele verbondenheid die hij na veel zoeken benoemde als savikalpa samadhi - het loslaten van het ego en één worden worden met de creatie; de ziel van de meditator, de staat van de meditatie en het universum worden één.

Mitchell zag in dat de realiteit complexer, subtieler en mysterieuzer was dan traditionele wetenschappen hadden doen geloven. Een dieper begrip van het bewustzijn ('inner space' tov 'outer space') zouden potentieel kunnen leiden naar een nieuwe manier om de realiteit te begrijpen, ervaren, gebruiken. Indien het innerlijke en het uiterlijke, het subjectieve en obectieve beter begrepen zouden worden, als ze naast elkaar in plaats van ondergeschikt aan elkaar geplaatst zouden kunnen worden zou het mirakel van Het Zijn, Het Bewustzijn begrepen kunnen worden.

Dr. Edgar Mitchell besloot na zijn terugkomst op de aarde het Instituut voor Noëtische Wetenschappen op te richten in 1973. Dit instituut legt zich toe op de studie van de aard van het menselijk bewustzijn. Professor Emeritus William A. Tiller, van de Stanford Universiteit, was medeoprichter van het Instituut voor Noëtische Wetenschappen. Ook William Tiller wordt door aanhangers gezien als een pionier op het gebied van het begrip van de kracht van het bewustzijn en het effect hiervan op onze (zichtbare) realiteit.

Uiteraard is het niet Dr. Edgar Mitchell die als eerste over het Bewustzijn sprak. Hij is slechts degene die er een wetenschappelijk terrein van maakte (dat nog steeds niet in alle kringen als zodanig wordt beschouwd). Voorgangers zijn Plato, Carl Jung.

Nota: Dr. Edgar Mitchell over zijn ervaring om naar de aarde te kijken vanop de maan: "You develop an instant global consciousness, a people orientation, an intense dissatisfaction with the state of the world, and a compulsion to do something about it. From out there on the moon, international politics look so petty. You want to grab a politician by the scruff of the neck and drag him a quarter of a million miles out and say, ‘Look at that, you son of a bitch'."

Instituut voor Noëtische Wetenschappen
Volgens het Instituut is het Bewustzijn - het bewust zijn - het bewustzijn essentieel voor een paradigmaverschuiving (een revolutie in de wetenschap) die zal leiden tot een duurzamere wereld. Er is de noodzaak om het spirituele en het wetenschappelijke met elkaar te verbinden zonder vooroordelen of oordeel. Ze stellen zicht als missie de natuur, het verstand en het bewustzijn beter te begrijpen om het welzijn van zowel de mensheid als de aarde te verbeteren.

De noëtiek behandelt een zeer uitgebreid domein van zaken : het placebo-effect, intuïtie, meditatie, paranormale gaven, mind-matter interactie (telekinese), thelepathie, filosofie, spiritualiteit, buitenaardse ontmoetingen, spontane genezing, de dood en er voorbij, collectief bewustzijn, …

Teveel zaken om op te noemen kunnen onder noëtiek geklasseerd worden, en dat is één van de belangrijkste redenen waarom noëtiek niet altijd als een wetenschap wordt beschouwd. Wat onverklaarbaar is is nog geen wetenschap. Toch zijn er tal van experimenten uitgevoerd die verrassende uitkomsten hadden, hoewel niet per se kan verklaard worden hoe dit mogelijk is.

Experimenten
Sommige experimenten kennen we al, we hebben erover gelezen, een documentaire over gezien of misschien zelf uitgevoerd.

het plantenexperiment
In 1973 publiceerde Dorothy Retallack een boek : 'The sound of Music and plants' over haar experimenten uitgevoerd op het Colorado Woman’s College in Denver.

Het eerste experiment was simpel : 3 dezelfde planten werden in 3 kamers gezet en op dezelfde manier verzorgd. In de eerste kamer speelde ze elke dag 8 uur lang een monotoon geluid. In de tweede kamer speelde ze hetzelfde geluid maar met intervallen van 3 uur. In de derde kamer bleef het stil.

De plant inde eerste kamer stierf na 14 dagen, maar de plant in de tweede kamer groeide zelfs beter en uitbundiger dan die waar geen muziek werd gespeeld!

Eenzelfde experiment werd trouwens uitgevoerd in de jaren '40 bij fabrieksarbeiders. Bij constante muziek geraakten de arbeiders snel vermoeid, lastig en werden trager. Bij muziek met intervallen ging de productie met rasse schreden omhoog.

Een tweede experiment werd gehouden in twee kamers. In beide kamers stonden meerdere planten. In de ene kamer werd klassieke muziek gespeeld, in de andere rockmuziek. In beide kamers was er elke dag 3 uur muziek.

Al op de 5de dag waren er duidelijke verschillen te merken. In de klassieke kamer groeiden de planten gezond en bogen ze zich zelfs richting de radio. In de rock kamer groeiden de planten ofwel enorm hoog maar zeer dun, ofwel helemaal niet. Na 14 dagen waren de planten in de klassieke kamer allemaal even mooi gegroeid met even grote en even groene bladeren. Ze hadden wel allemaal een buiging tussen 15 en 20 graden richting de radio! In de rock kamer waren sommige planten reeds dood, andere waren extreem hoog, maar zeer dun - haast uitgemergeld - met afhangende takken en zeer weinig blad. Op de 16de dag waren alle planten in de rock kamer dood.

Hoewel in eerste instantie het begrip noëtiek niet van toepassing lijkt op dit experiment is de vraag natuurlijk waar de planten op reageerden: ligt het aan de beat, de trilling, of bestaat er een mogelijk bewustzijn dat niet als dusdanig wordt erkend. Op dit moment lopen er nog steeds gelijkaardige experimenten om uit te zoeken of planten net zoals alle andere levende dingen verbonden zijn aan een gemeenschappelijk bewustzijn.

het geheugeneffect van water
Masaru Emoto as een Japans onderzoeker die vooral bekend is door zijn omstreden onderzoek naar het vermeende geheugeneffect van water en energetische eigenschappen ervan.

Emoto deed onderzoek naar water en hij laat, door middel van speciale technieken (bijvoorbeeld in een zeer koude omgeving), foto's maken van ijskristallen, gebruik makend van water dat uit verschillende bronnen komt en dat aan verschillende omstandigheden wordt blootgesteld, zoals geluiden (muziek, spraak) en beelden (geschreven tekst, afbeeldingen). Hij concludeerde uit deze foto's dat deze externe effecten invloed hebben op de energetische structuur van water en zorgen voor het helende effect dat water heeft op de mens.

Het werk van Emoto roept bij veel partijen scepsis op. Hij was zich daarvan bewust en poogde dit ook te weerleggen in zijn lezingen en boeken. Emoto beweerde bijvoorbeeld dat ijskristallen mooiere vormen hebben die ook meer symmetrisch zijn wanneer het water waaruit ze gevormd worden is blootgesteld aan esthetisch "mooie" dingen (vriendelijke woorden, zachte muziek, afbeeldingen van mooie landschappen) dan wanneer het wordt blootgesteld aan esthetisch "lelijke" dingen (gescheld, dissonante muziek, natuurgeweld). Zijn bewijsvoering werd ter discussie gesteld omdat de wetenschappers het erover eens zijn dat er nooit twee ijskristallen exact gelijk zullen zijn, en het onderzoek daardoor nooit reproduceerbaar is.

Emoto's respons hierop was dat hij tijdens zijn onderzoeken probeerde omstandigheden zoveel als wetenschappelijk mogelijk identiek te maken of houden voor alle experimenten om ongewenste invloed van buitenaf te voorkomen.

Het IONS (Institute of Noetic Sciences) heeft een onderzoek uitgevoerd in de vorm van een dubbelblinde studie, om de correctheid van enkele van Emoto's bevindingen na te gaan.[2] Het onderzoek was positief voor Emoto, maar Emoto was ook medeauteur van het artikel. De publicatie over dit onderzoek voldoet niet aan wetenschappelijke normen omdat het geen peer-reviewed artikel betreft.

9/11en de supercomputers
Het Global Conscience Project op Princeton is ook een prima voorbeeld.

Er staan 70 computers die met elkaar verbonden zijn verspreid over de wereld. Deze computers doen 1 ding: ze genereren elke seconde absolute onzinnige data: Random Number Generators, bestaande uit 0 en 1 zonder enige bewuste volgorde. Indien de data uit deze computers wordt afgeprint zie je een lijn die bochtig en krom is en absoluut geen enkele ritmiek inhoudt - een dronkemans wandeling.
Maar wanneer een globaal evenement de gevoelens van miljoenen - miljarden - mensen synchroniseert lijkt de data zich plots te herschikken…

De dood van lady Di, de milleniumviering, the world peace meditation,… al deze evenementen zouden een invloed hebben op de computers.

De belangrijkste en meest opvallende was het WTC op 11 september 2001. Niet alleen we allemaal wat we deden op het moment dat we het nieuws hoorden, ook de computers registreerden een extreme herschikking van data. De kans dat het toeval was is uiteraard ook berekend: 1 op een triljoen (1.000.000.000.000.000.000). De uitprint is geen random 'dronkemans wandeling meer maar een stijgende lijn, naarmate meer mensen ter wereld het nieuws horen en de bijhorende gevoelens spontaan komen.

Een van de meest opvallende zaken is dat 4 uur voor de feiten de data zich reeds begon te ordenen… mogelijk is dit een bewijs dat we niet alleen over een collectief bewustzijn beschikken maar ook over zeker mate van voorkennis/helderziendheid?

het rijst experiment
Het rijstexperiment wordt vrij vaak uitgevoerd en is gemakkelijk zelf thuis te herhalen. Het neemt alleen wat tijd in beslag.

Het principe is simpel : kook rijst en verdeel het over 2 potten. Zet beide potten weg en laat ze met rust, slechts 2x per dag ga je naar een pot. Tegen de ene ben je een minuutje vriendelijk, spreek je lovende woorden, vertel je leuke dingen. De andere beledig je, ben je boos op, uit je gevoelens van haat. De tijdsduur voor je iets van verschil gewaar wordt ligt ergens tussen de 4 en 7 dagen. Na die tijd zal de pot die negatieve gevoelens oer zich kreeg duidelijk schimmels en andere gruwelijke viezigheden beginnen vertonen. Bij de pot waar je vriendelijk tegen bent zal een vorm van ontbinding pas tussen de 8 en 15 dagen zichbaar worden.

Er zijn honderden experimenten gedaan en nog bezig. Ik veronderstel dat er nog jaren research nodig is om het bewustzijn duidelijk in kaart te brengen.

De praktijk
Hoewel er vele proeven mogelijk zijn en over de juistheid ervan door grote koppen gediscussieerd wordt is voor mij de praktijkervaring belangrijker en een pak interessanter. Als we weten dat we door ons bewustzijn dingen buiten onszelf in gang kunnen zetten is het een mogelijkheid dat we door bewust met ons bewustzijn om te gaan de balans in ons leven zelf vaak kunnen laten doorslaan. Liefst positief maar vaak genoeg negatief.

Mensen die de strijd aangaan tegen kanker en het opgeven verliezen vaak, terwijl zij die zich wapenen met positieve gevoelens een veel beter tot zelfs extreme genezing doormaken.
We weten dat onze hersengolven veranderen naarmate we dieper in een meditatie gaan of dat andere delen van ons brein gebruikt wordt bij woede of vrolijkheid.

Hoewel de studie van deze nog lang niet voltooid is wil dat niet zeggen dat we zelf niet in de praktijk aan de slag kunnen gaan met de kennis die we al bezitten.

Het kost vaak moeite om te weten of een gedachte ons tevreden of ongelukkig maakt. Het zijn onze emoties die ons tonen welke gedachte welk gevoel bij ons oproept. Een voorbeeld: als je 's ochtends opstaat en je teen stoot is waarschijnlijk je hele dag naar de kl%#@. Je tandpasta is op, je gooit je eerste koffie over je toetsenbord en net nù beslist je baas een punt te maken van een project waar je eigenlijk geen tijd voor hebt. Uiteraard hangen je kinderen het ook uit als je 's avonds nog 'efkes rap!' naar de winkel wil. Je probeert best goed gezind te zijn, want eigenlijk is er niks fundamenteels mis in je leven maar bij elk klein detail denk je: "ja, typisch! Dat kan er ook nog bij."

Je eigen gedachten creëren een stroom van aantrekking, je negatieve gevoelens stromen over en worden door alles rondom je opgepikt en weerkaatst. Het gevolg van een gestoten teen 's ochtends is uiteindelijk een afpeigerende en rotte dag geworden door je eigen (on-bewuste gedachten.

We branden een kaarsje voor een zieke en weten dat we intenties duidelijk, positief en in het nu moeten opstellen en daar is duidelijk een reden voor: het universum luistert. Alles is verbonden met elkaar.

We vergeten alleen vaak onze gedachten te keren en staan vaak (te lang) stil bij negatieve gedachten.

Zelf doen

Oefening 1
Zoek een steen, niet te groot, hij moet in je handtas of broek/jaszak passen. Kies een steen die voor je goed aanvoelt. Dit is je aantrekkingssteen. Stop hem gewoon weg, maar elke keer je hem tegenkomt bij het rommelen in je tas of zak neem je hem vast en vertel je iets waar je dankbaar voor bent. Eender wat, maar plaats het in het hier en nu. Zie voor je waar je dankbaar voor bent.

De steen is bedoeld om je mogelijk negatieve gedachten (mijn bloes is echt naar de knoppen door die koffie en hoe moet ik sebiet gaan vergaderen!) om te zetten in een positieve gedachtenstroom. Ervaar een positieve emotie en ga daarop voort.

Oefening 2
We gaan 2 glazen kraantjeswater invriezen. 1 glas gaan we zegenen, op onze eigen manier. We gaan er positieve energie in laten stromen en het wijden aan al wat goed is. Het tweede glas gaan we even lekker al onze ze negatieve emoties op loslaten en lelijk behandelen. In principe zou het ene glas helderder en mooier ijs moeten vormen dan het tweede. (test nog niét zelf gedaan!)

Mochten we het effect op zoiets simpel kunnen waarnemen, vergeet dan niet dat het menselijk lichaam uit 60% water bestaat…

Oefening 3
Bij de clanmoeders hebben we samen een test gedaan die de kracht van gedachten aantoont. We staan in een cirkel rond 1 persoon die de opdracht krijgt zich gewoon te laten vallen . De mensen in de cirkel hebben vooraf afgesproken naar welke persoon ze haar mentaal gingen sturen. We kunnen deze test herhalen zoals eerder gedaan en eventueel opnieuw doen zónder de persoon in het midden aan te raken.

Oefening 4
We maken een psi wheel!

Vouw een vierkant papier langs de diagonaal - beide kanten.

Draai het om en vouw het dubbel langs beide kanten. Je krijgt 4 lijnen waarbij de hoeken naar boven wijzen en de zijden naar beneden.

Steek een naald in een gom/kurk. Zorg dat deze netjes rechtstaat!

Balanceer het midden van je psi wheel netjes op het puntje van de naald.

Eventueel breng je je handen aan beide zijden van het wheel, zorg voor voldoende afstand zodat het niet je lichaamswarmte is die het wheel zou doen draaien! Stuur je gedachten naar het wheel, mogelijk duw je of trek je eraan.

Bronnen



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam