Vollemaanritueel (Covenbijeenkomst Hagazussa)

Omdat we de komende bijeenkomsten van Hagazussa zouden gaan werken rond trance prophesy, en daarom bewust kozen voor avonden waarop het volle maan is, lee het ons interessant om eerst eens een gewoon vollemaanritueel te doen.

Verelna wilde dat al langer doen. Zij werkt immers met Selene – één van de maangodinnen – en Venus, allebei godinnen die duidelijk aan de maan gelinkt zijn. Ik wilde me daar ook wel eens in verdiepen, want in tegenstelling tot de meeste van de meisjes uit de verschillende covens van Arcadai heb ik absoluut niks met de maan. Ik wordt er niet warm of koud van :-) Als ik moet kiezen, dan prefereer ik met gigantische voorsprong het mystieke eenworden dat je voelt als je je ogen dichtdoet op een warme zomerdag en gewoon in jezelf bent en geniet van de warme zon op je vel. En ook Brigandhu is geen maangodin, maar een zonnegodin zoals de meeste oudere godinnen en zeker godinnen die aan het vuur zijn gelinkt.

Ik had een interessant ritueeltje gevonden op de ene of de andere Franse website waarbij de energie van de maan in ronde koeken werd geladen, die dan vervolgens werden opgegeten in plaats van de klassieke stukjes brood die tijdens een alles-erop-en-eraan-ritueel de kring worden doorgegeven.  En ik had ook al mooie meditaties gehoord waarin je je kon opladen aan de energie van de maan. Daar wilde ik graag iets mee doen.

Verelna wilde ook het zuiverende aspect van de vollemaan aan bod laten komen. Eén van de meest gemakkelijke manieren om voorwerpen van ongewenste restenergie te ontdoen is immers gewoon om ze een nachtje in de volle maan te laten liggen. Dat gaat niet alleen bij voorwerpen, je kan die zuiverende werking van de maan ook toepassen op mensen.

We maakten er dus een combinatie van waarbij we onszelf eerst ontdeden van wat weniet meer nodig hadden om onszelf daarna op te laden met de energie van de maan om het nieuwe te boosten. Het was wel weer typisch hoe we allebei zonder er echt bij na te denken of bij stil te staan voor een ander aspect van de volle maan gingen dat eigenlijk perfect aansluit bij hoe we zijn en werken: Verelna rond zuivering en zachtheid, ik rond energie en opladen. :-)


Op het altaar hadden we een zilver glanzende ronde schaal met water gezet, waarin de maan kon weerspiegelen (of toch symbolisch :-)). Die vormde de kern van ons altaar. We stonden dus bij wijze van spreken rond de maan die in het midden van onze cirkel was.
Hamamelis had hout voor wel tien vuurtjes meegebracht en een heerlijk geurende vollemaanswierook. En ook de rozenolie waarmee we ons zalfden rook lekker.

Het werd een heel zacht en heel simpel ritueel, maar op de ene of de andere manier moest dat niet meer zijn. Het was goed zo.


---
VOLLEMAANRITUEEL 

We doen dit ritueel buiten, onder de volle maan. In het midden van de cirkel staat een altaartje waarop een zilveren schaal met water waarin de volle maan weerkaatst. Naast de schaal met water staat een schaal met rijstkoeken. Dat mogen ook andere koekjes zijn, als ze maar rond zijn, om de volle maan tre symboliseren :-) Je kan die eventueel ook zelf maken.

Mee te brengen:

  • voorwerpen die de maan symboliseren: zilveren, dingen, kwartskristallen, witte bloemen, ... 
  • voorwerpen die je wenst op te laden met de kracht van de maan (edelstenen, atame, hangertjes en kettingen, … )
  • een blaadje papier met daarop iets in jezelf dat je graag wil zien veranderen. Vertrouw jezelf en noteer dat wat je écht wil. Dat wat je hart verlangt.


Zuivering en wijding
Elenor zuivert de cirkel rond de schaal met water. De priesteressen stan klaar aan de rand van de cirkel. Elenor smudget hen en Bryd zalft hen met vollemaanolie (of rozenolie bij gebrek daaraan :-)) alvorens zij de cirkel betreden en zich rond de schaal zetten. 

Iedereen concentreert zich op het openen van de chakra’s en het binnenstromen van energie via de wortel- en kruinchakra. 

Allen:
Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur, zo word ik nu gezuiverd.
Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen me en zuiver me.
Hemelvader, laat uw stralen me wijden en maak me klaar voor dit ritueel.
Open mijn geest voor uw dimensies.
Laat mijn lippen enkel nog de waarheid spreken.
Laat mijn hart de weg van de Goden volgen, nu en altijd
Schenk mijn handen de gave van het magisch werk.
Laat mijn voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het gezelschap van gelijken.
Blessed Be.

Maken van een heilige plek – trekken van de cirkel 
Visualiseer een doorschijnende cocon van bescherming terwijl je deze tekst uitspreekt. 

Allen: 
Ik luister naar de stem van mijn hart en van mijn ziel
Laat liefde mij openen voor wat ik zoek en hoop te vinden.
Ik geef mij over aan de kracht die binnenin mij leeft en laat deze energie doorheen mijn hart stromen.
Ik voel hoe mijn unieke kracht als mens onder de mensen, als vrouw onder vrouwen, als priesteres onder priesteressen, als zuster onder mijn zusters, mij en iedereen in deze cirkel nu verbindt ;

Bryd (neemt de hand van de priesteres links van haar, duimen naar links): 
Van zuster tot zuster trek ik deze cirkel.
(vervolgens gaat de priesteres links verder enz. ...) 

Bryd: 
Van zuster tot zuster, van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres trekken wij vandaag astraal onze cirkel, over de grenzen van ruimte en tijd en verbonden door onze innerlijke kracht, In de liefdevolle aanwezigheid van de Grote Moeder, weerspiegeld in onszelf en in onze Godinnen.
Blessed Be.

Verwelkoming van de spirits 
Nu ontsteken we de theelichtjes die de 4 kwartieren symboliseren en verwelkomen de wachters en de spirits van de elementen. We nodigen ook de spirits van het land en van onze voorouders uit. 

Allen: 
Welkom, wachters en spirits van het element Lucht, de stuwende kracht van de winden, van de dageraad en van de Lente. Ik vraag voor iedereen in onze cirkel een heldere geest. Daarom laat ik het nu licht worden in het Oosten, om de Cirkel te verlichten en de adem van het leven te geven.
(Steek het theelichtje aan)

 Welkom, wachters en spirits van het element Vuur, de stuwende kracht van de Zon, van de middag en van de Zomer. Ik vraag voor iedereen in onze cirkel bevlogenheid en passie. Daarom laat ik het nu licht worden in het Zuiden om de Cirkel te verlichten en te verwarmen.
(Steek het theelichtje aan)

Welkom, wachters en spirits van het element Water, de stuwende kracht van de Zee, van de avond en van de Herfst. Ik vraag voor iedereen in onze cirkel dat zuivere gevoelens ons bezielen. Daarom laat ik het nu licht worden in het Westen om de Cirkel te verlichten en te zuiveren.
(Steek het theelichtje aan) 

Welkom, wachters en spirits van het element Aarde, de stuwende kracht van het ijs, van de nacht en van de Winter. Ik vraag voor iedereen in onze cirkel dat we hier krachtig en standvastig mogen staan. Daarom laat ik het nu licht worden in het Noorden om de Cirkel te verlichten en sterk te maken.
(Steek het theelichtje aan ) 

Welkom krachten van de zon boven ons en van de aarde onder ons.
Welkom krachten van de spirits van het land waarop de vanavond mogen vieren.
Welkom krachten van onze voorouders, van zij die ons voor zijn gegaan en van zij die nog na ons zullen komen.

Verwelkoming van de godin (en de Maan)

Verelna: 
We verwelkomen de maan, gehuld onder de sluier van vele namen: Luna, Selena, Thot, Mah, Bendis, Aphrodite, Cailleach, Màni, Varuna, … maar bovenal Grote Moedergodin. Breng ons uw wijsheid als Drievuldige godin. Geef ons de onschuld van de jonge maagd, de kracht van de moeder en de wijheid van de oude vrouw.Vul ons hart met warmte, passie en wijsheid. Zonder u zijn er geen getijden en geen seizoenen, geen licht en geen leven. Zonder u zijn de nachten koud en donker. Schenk ons uw licht.
(steek de godinnenkaars aan)

Magisch werk – onszelf zuiveren en opladen met de kracht van de maan

Bij volle maan stijgt de energie. Er is zelfs een explosief uitgaand aspect aan. De natuur groeit en is vitaler bij de volle maan.  Een vollemaanritueel kan je daarom aanzetten tot het nemen van een nieuwe stap, via een symbolische actie. En het kan een krachtig moment zijn om jezelf vrij te geven, dingen uit te spreken, jezelf te ontlasten van iets , jezelf te zuiveren. Je kruipt uit je oude huid, identiteit, gedrag, houding, relatie, … en via een innerlijke transformatie ga je naar je nieuwe ‘zelf’.

De volle maan heeft een zuiverend effect, net als het water in de schaal waarin de maan weerkaatst.  Iedereen heeft op een blaadje papier genoteerd wat zij wil veranderen in haar leven.
Wat gaan we doen? We gaan kracht vragen aan de maan om die veranderingen te laten gebeuren. We halen de energie van de maan in onszelf en in een zogenaamde maankoek.  Als we dat gedaan hebben, zeggen we luidop wat we hebben genoteerd en eten de maan – en de kracht van de maan – op om die verandering te laten gebeuren.

 (We nemen allemaal een koek in de hand.)

Je staat met je (blote) voeten in het frisse gras en je bent je helemaal bewust van je aanwezigheid in dit moment. Luister naar de omgeving, naar het ritme van je ademhaling en volg de weg die hij aflegt doorheen je lichaam. Adem diep in....en dan weer uit.

Ga nu met je aandacht naar de Maan. Zie haar, groot en rond en stralend boven je hoofd. Kijk naar de maan, aanschouw haar en laat haar beeld helemaal tot je doordringen. Geniet van haar eenvoudige, universele vorm en van de helderheid die ze uitstraalt.

Sluit nu je ogen maar blijf met je aandacht bij de maan. Voel de maan boven je. Voel hoe haar zachte stralen je strelen.

Dan zie je een lange, robuste vrouw in het maanlicht. Ze draagt wite kledij en zilveren juwelen. Haar ogen lachen, haar huid straalt als het licht van de maan, waar ze ook gaat. Ze glimt.

Wonderlijke Vrouw van de Maan, Gij die neerkijkt op het zand van de woestijn en schijnt op de machtige bomen van het woud;
Meesteres van de nacht en van alle magie, schaduwmaakster en schaduwbreekster, Gij die mysteries van vroeger en nu onthult, die rijdt op de wolken in de donkere hemel en uw licht morst op de Aarde;
Maangodin, die heerst over de cyclus van eb en vloed en vol vreugde toekijkt terwijl het leven zich voltrekt met elke nieuwe cyclus;
Wijze Wassende Moeder, wij groeten uw hemelse pracht en eren u met dit ritueel.

Open nu langzaam je armen en terwijl je dit doet nodig je de zachte energie van de Maan uit om tot jou te komen. Open je alsmaar verder, laat je werkelijk overspoelen door deze heldere kracht. Sluit langzaam je armen boven je hoofd en in deze beweging verwelkom je de energie in je handen en in de koek die je in je handen hebt.

Breng je handen met de koek via je voorhoofd naar je hart en laat van hieruit de energie diep doordringen tot in elke cel van je lichaam. Adem diep in en dan weer uit. Open opnieuw langzaam je armen en zie hoe je weer de wijdse ruimte schept waarin de Maankracht tot jou kan komen.

Herhaal heel de beweging en breng je handen steeds weer naar nieuwe plaatsen op je lichaam: je hoofd, je buik, je borst, ... elke plek die de zachte, helende energie van de maan kan gebruiken.  Adem diep in, en dan weer uit.

Wanneer je voelt dat je lichaam vervuld is van deze heldere en stuwende kracht, dank je de maan voor haar kracht. Keer dan langzaam terug met je aandacht naar je voeten. Voel maar hoe deze verbonden zijn met de aarde, het gras, adem de frisse geur van de avond in, voel hoe je hier bent.

Als je klaar bent, open je je ogen.

Zeg nu – één voor één - luidop wat je hebt genoteerd op het blaadje papier en steek één hand in de zilveren schaal met water. Dat symboliseert hoe het ‘oude’ wordt weggewassen door het water en de maan om plaats te maken voor het nieuwe dat gaat komen.
Daarna eet je de maankoek op om de (maan)energie die nodig is om die verandering  tot stand te brengen in jezelf te verankeren.

Grote Rite 
Bryd en Verelna houden respectievelijk een kelk met melk (één van de typische drunken voor maanrituelen, net als limonade)  en een athame vast. Bryd, die de athame vasthoudt, begint met de tekst. Ieder om de beurt zeggen beide priesteressen een zin. 

Er bestaat geen mannelijk zonder vrouwelijk
Geen wit zonder zwart
Geen zon zonder maan
En een God heeft behoefte aan een Godin
Zoals het licht staat ten opzichte van het duister
Zo ook het leven tegenover de dood
Want alles heeft zijn evenwicht
 En zonder natuurlijke balans is er chaos
 Met dit gebaar verenig ik de twee polen
Ze zijn altijd samen en nooit alleen.

De athame wordt in de kelk gestoken met de punt op de bodem. De kelk wordt daarna de cirkel rond gegeven. 

Daarna wordt een schaal met de rest van de maankoeken gezegend. 

Bryd: 
Gij die heerst over de mysteriën van het leven, zegen deze koekjes zodat ze ons vruchtbaarheid, overvloed, kracht, gezondheid, vreugde en vrede mag brengen.

De schaal met koekjes wordt daarna de cirkel rond gegeven en iedereen eet er een stukje van. Uiteraard houden we zowel van de appelcider als van de koekjes iets over voor de spirits van het land.

Bedanken van de godin (en de maan)

Verelna: 
Dank u, Grote Moedergodin, Dank u voor uw inspiratie en wijsheid en voor de kracht van uw drievuldigheid. Zonder u is er geen getijde, zijn er geen seizoenen, geen licht en geen leven. Dank u en tot ziens.

Bedanken van de elementen 

Allen: 
Dank u, krachten en spirits van het land waarop wij vandaag samen mochten komen om te vieren.
Dank u, krachten van onze voorouders, van hen die voor mij zijn gekomen en van hen die na mij zullen komen.
Dank u, krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons. Dank u en tot ziens.

Dank u, wachters en spirits van het element Aarde, stuwende kracht van het ijs, van de nacht en van de Winter. Dank u en tot ziens.

Dank u, wachters en spirits van het element Water, de stuwende kracht van de Zee, van de avond en van de Herfst. Dank u en tot ziens.

Dank u, wachters en spirits van het element Vuur, stuwende kracht van de Zon, van de middag en van de Zomer. Dank u en tot ziens.

Dank u, wachters en spirits van het element Lucht, stuwende kracht van de winden, van de dageraad en van de Lente. Dank u en tot ziens.

Openen van de Cirkel 

Allen: 
Van zuster tot zuster open ik deze cirkel

Bryd: 
Van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres, Van zuster tot zuster openen wij nu onze cirkel Elk van ons, krachtig en sterk, gaan we straks terug onze eigen weg Maar door onze innerlijke kracht zijn we blijvend met elkaar verbonden Moge de Godin, tot we elkaar weerzien, elk van ons zachtjes vasthouden in het holle van haar hand En ons in liefde omhullen
 Blessed be

Cake & wine 

Buffetje met wat alle priesteressen hebben meegebracht

---
Gebaseerd op de volle maan meditatie van Griet Heylen (Anamcara), de volle maan rituelen van Scott Cunninham en een zuiveringsritueel bij volle maan op http://astrology.about.com/od/themoon/a/FullMoonRit.htm)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam