Mandala’s (Arcadia Weekend)

Het Arcadia Weekend werd meteen met een vrolijke noot ingezet want de eerste workshop, gepland op vrijdag, was een praktisch workshop waarbij we mandala’s zouden gaan tekenen.

Het thema van het weekend draaide rond eenheid en dus was het de bedoeling dat we allemaal samen een Arcadia mandala zouden tekenen, naast een eigen mandala voor onszelf. “Ik ben één” versus “Wie ben ik”. We moesten bijna met onze ogen dicht intuitief gaan voelen en zien wat we op het papier zouden gaan zetten qua vormen en kleuren. Veel meer uitleg volgde er niet echt, wat ik een beetje jammer vond (mijn luchtkantje waarschijnlijk :-)), maar het tekenen was heel plezant, ook al kon ik me niet helemaal smijten (ik voelde me zo beroerd als de Twin Towers na 9/11).

Het woord “mandala”  komt uit het Sanskriet en betekent “cirkel”. Een prima idee dus om het weekend mee te starten en ook een prima symbool voor het thema van het weekend zelf – “We are one”.

De mandala’s zoals we ze kennen uit de Tibet zijn een van oorsprong hindoeistisch concept voor een geometrisch patroon dat metafysisch of symbolisch het universum uitbeeldt. Een map van de kosmos, zo je wil. Zo’n mandala’s worden gebruikt tijdens meditaties om je focus op te richten terwijl je mediteert. Door hun geometrisch vorm zuigt het centrum van een mandala als vanzelf je aandacht en dat is de bedoeling.


In het midden staat meestal een vierkant met daarrond een cirkel. Dat vierkant is de uitbeelding  van een hemels of goddelijk paleis, de plek waar het goddelijke huist. De cirkel is dan weer meestal gemaakt  van boedhafiguren maar ook demonen, goden, rituele voorwerpen, gebouwen, belangrijke geestelijken, bloemen en abstracte geometrisch vormen kunnen deel van de cirkel uitmaken. Carl Jungs  opvatting over mandala’s sluit hier bij aan maar hij ziet ze niet zozeer als een kaart van een externe kosmos, maar als een voorstelling van het onbewuste zelf met alles wat daarin huist.

Een speciale vorm van mandala’s zijn de zandmandala’s waar met veel rituele ceremonie wekenlang aan wordt gewerkt door met zand de patronen te tekenen en de vervolgens ceremonieel te vernietigen en terug te geven aan de natuur.

Zijne Heiligheid Dagche Rinpoche tekent de laatste lijnen van de Hevajra Mandala nadat de prachtige zandmandala werd “opgeladen”, in het boedhistische Tharlam klooster in Kathmandu (Nepal).
Tegenwoordig vind je kleurplaten met mandala’s in alle  vormen en maten, meestal gewoon cirkels met geometrische of plantaardige figuren. Die hebben an sich niks meer te maken met de goddelijke vonk als centrum voor de kosmos waar wij ook deel van uitmaken.

Wij maakten intuitief onze eigen mandala en daarnaast werkten we samen aan de Arcadia mandala. Die werd telkens de cirkel rond gegeven en iedereen deed er telkens wat bij tot we allemaal het gevoel hadden dat hij af was. Ze werden allemaal wondermooi!

We are One (Arcadia mandala)
.
Bryds mandala.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam