Heksenrunen: je eigen runenset maken

JE EIGEN PERSOONLIJKE RUNEN

Je hebt ondertussen al wel gezien dat de Heksenrunen veel simpeler zijn dan de runen van de Elder Futhark. Ze zijn zo’n beetje als Mademoiselle Lenormand versus de tarot. Maar dat heeft ook zijn voordelen: omdat ze zo flexibel zijn qua interpretatie, is het ook gemakkelijk om je eigen runen te maken. Je kan bijvoorbeeld een of meer extra runen aan een klassieke set van acht of dertien toevoegen, voor dingen die voor jou belangrijk zijn. Zo kan je je set runenstenen mee laten evolueren over het jaar: stenen die minder relevant geworden zijn, haal je uit je set en je voegt er weer nieuwe bij.

De durvers onder ons maken gewoon een complete eigen, unieke set runenstenen! Er zijn heksen die met een heel eigen set werken die van generatie op generatie wordt doorgegeven, zoals deze runenset die van een pagan kinderwebsite komt en die door een oma aan haar kleinkinderen werd geleerd. Het lijkt een combinatie van Noordse runen en iets anders:

Man – gelijk welke man, van gelijk welke leeftijd
Vrouw – gelijk welke vrouw van gelijk welke leeftijd
Liefde – inclusief vriendschap, familie, romantiek, huisdieren of dingen waar je een sterke band mee hebt
Familie – of clan. Dit kan ook een groep vrienden of een verenigin zijn waar je lid van bent.
Geschenken – cadeau’s, dingen die andere mensen jou “geven”. Dit kan zowel materieel (het schenken van een fysiek ding) als immaterieel zijn (het schenken van hun tijd bijvoorbeeld) .
Geld - cash of iets dat je hebt verdiend
Bezittingen - je "stuff"
Vergif – roddels, zwartmaking, slechte vibes, negativiteit.
Verwarring – wanordelijke gedachten, niet nadenken, iets niet begrijpen.
Oorlog – gelijk welk conflict, gevechten of ruzie
Einde – als een situatie of iets over en uit is.
Comfort – Warme dingen. Fijne dingen. Wat ervoor zorgt dat je je goed voelt, wat je gelukkig en relax maakt.
Vuur – deze runensteen geeft energie aan de stenen waarbij hij in de buurt ligt. Dit kan ook betekenen dat het iets is waar je erg opgewonden over bent, of erg boos, of iets waar je heel erg om geeft.

De tekeningetjes die je voor je runen gebruikt kunnen dus vanalles zijn: gewoon tekeningetjes, klassieke runen, andere symbolen, helemaal nieuwe unieke sigils, enz. ...


Hoe begin je daar nu aan? Het belangrijkste is zoals altijd intentie, intentie, intentie! Denk na over een intentie die je zou kunnen gebruiken voor dagdagelijkse runenleggingen of magisch werk. In het begin hou je het best simpel: gezondheid, succes, kracht, enz. ... Niets houdt je tegen om later nog extrra runen met een specifieke intentie bij te maken. Maak ze naarmate je ze nodig hebt, niet omdat je ze persé in je set wil hebben. Elk van de runen die je maakt is speciaal en op dat moment voor jou noodzakelijk. Dat zorgt er ook voor dat je ze effectief gebruikt en hoe meer je ze gebruikt, hoe beter je ze leert kennen en hoe meer ze echt van jou zijn.

Als je eenmaal weet welke intentie je in een rune wil steken, denk dan na over wat die intentie het best kan symboliseren. Het simpelste zijn gewoon eenvoudige tekeningetjes, zoals bijvoorbeeld een beer voor kracht. Probeer dit nog te versimpelen tot je één typisch iets van het dier op je runensteen kan zetten, zoals een pootafdruk van een beer. Maak er simpele lijntekeningetjes van die je gemakkelijk in steen of hout kan kerven. Dergelijke tekeningetjes zijn ook gemakkelijker voor de geest te halen.

Belangrijk is dat het voor jou helemaal duidelij is wat elk tekeningetje of symbool voor jou betekent. De klassieke runen hebben een bepaalde betekenis, maar die durft al naargelang de bron wel eens verschillen. Nog een reden om je eigen runen te maken, dan is er geen enkele twijfel over de betekenis ervan. Die betekenis is immers diegene die jij er zelf hebt ingestoken.

Als je je runen eenmaal hebt getekend, moet je ze wijden en opladen, zoals je al hebt gedaan met je originele set van runenstenen. Runen staan niet los van het universum; ze hebben banden met de wereld rondom ze. Een rune voor gezondheid, is gelinkt aan het element water, aan de spirits van het westen, misschien aan een bepaalde godin, ... Vertel luidop aan je runen wat hun intentie is en wijd ze met de hulp van die spirits. Zo breng je ze tot leven en maak je er machtige tools van!


Je kan je runen gebruiken voor divinatie en runenleggingen, maar je kan ze ook nog maken voor ander magisch werk, zoals amulette en talismans, droomzakjes, offerings, enz. ....

Hoe je je eigen runen of sigils kan maken, vind je bijvoorbeeld hier:
http://webmaidensgrimoire.blogspot.com/2014/01/simpele-runenmagie-voor-dummies.html

ZELF JE RUNENSTENEN MAKEN

Zelf runenstenen maken is helemaal niet moeilijk. Ze heten dan wel runenstenen, maar dat wil niet zeggen dat ze persé van steen zijn gemaakt, al is dat wel én van de mogelijkheden. Je kan runenstenen maken van hout, bot, steen of klei ... Het belangrijkste is dat je ze zelf hebt gemaakt: daardoor zijn ze aan jou verbonden.

1. RUNENSTENEN VAN STEEN
Het woord zegt het al: runenstene worden traditioneel van steen gemaakt, met kleine platte stenen waarop de runen worden gekrast of getekend. 

Ga op zoek naar platte stenen als je gaat wandelen, maar let er wel op dat ze min of meer dezelfde grootte hebben en dat ze plat genoeg zijn. Sommige heksen gebruiken runenstenen gemaakt van halfedelstenen of kristallen.

Eens je je steentjes hebt verzameld, is het een kwestie van de runen erop te krassen of te schilderen. Dat kan met verf of permanent markers. 



2. RUNENSTENEN VAN HOUT
Voor stadsheksen zoals wij is dit de gemakkelijkste manier: je gaat naar de Brico, koopt daar een bezemsteel van ongeveer 2,5 tot 3,5 cm dik die je in schijfjes zaagt (of laat zagen). De schijfjes mogen niet te dik zijn – ze moeten kunnen draaien tijdens het gooien – maar ook niet zo dun dan ze gemakkelijk zouden kunnen breken. In sommige hobbywinkels worden voorgezaagde kleine schijfjes verkocht, prima! Het enige dat je in je achterhoofd moet houden is dat hoe meer je zelf met je runen bezig bent, hoe meer er van je eigen energie in zit. Dat is belangrijk omdat je magische tools daardoor aan jou gebonden zijn.


Conservatieve heksen gaan uit hun dak bij het horen van het woord “bezemsteel” in combinatie met “runensteen”: voor hen is het vanzelfsprekend dat enkel natuurlijk hout goed genoeg is. Je weet dan ook zeker van welk hout je runen zijn gemaakt. De traditie zegt dat “dood hout dode runen” geeft. Wil je zelf ook liever werken met hout uit de natuur, trek er dan op uit en zoek een boom waar je een band mee voelt. Vraag aan de boom of je een tak mag hebben om runenstenen van te snijden. Vraag altijd om toelating en laat een offer achter voor de boom, als bedankje.

Als je je houten schijfjes hebt gescoord, kan je beginnen aan het tekenen van de runen. Meestal worden de runen in het hout gekrast of gesneden, waarna de runen worden geïnkt in een bepaalde kleur.
Een gemakkelijke manier is om gebruik te maken van een pyrograaf, een toestelletje dat lijkt op een hete pen waarmee je tekeningen in het hout kan branden. Eens je je runen in de houten schijfjes hebt gebrand, kan je ze eventueel nog vernissen.

Denk er aan dat je je tijdens het branden of snijden van de runen focust op de rune in kwestie en waar ze voor staat. Zorg ervoor dat je er de juiste energie in steekt!
Behalve met een pyrograaf, kan je de runen uiteraard ook maken met verf, stift, enz. ... Je kan de kleuren zelf kiezen, al valt er wat voor te zeggen om gebruik te maken van correspondenties en kleuren te kiezen in functie van de runen. Als je met verf werkt, vergeet dan zeker niet een vernislaagje te leggen over je runen om ze te beschermen.


3. RUNENSTENEN VAN KLEI
Een derde manier om zelf runenstenen te maken is om gebruik te maken van klei. Dat kan gewone rode klei zijn, bruine pottenbakkersklei of witte klei uit de hobbywinkel. Je kan zelfs je eigen witte klei maken (https://www.kitchentableclassroom.com/air-dry-clay-an-easy-diy-recipe/).  An sich  maakt he niet uit, al houden veel heksen van de natuurlijke look van traditionele rode of bruine klei.

Kneed de klei met je handen tot ze niet meer stug aanvoelt. Rol er kleine bolletjes van die je vervolgens plat duwt met een glad voorwerp zoals een fles of een deegroller, in de vorm die je wil geven aan je runenstenen. Laat ze even rusten, tot de buitenste randen al een beetje hard zijn maar het midden nog zacht.

Je kan eventueel ook een dikkere bal uitrollen tot een lap klei, waar je vervolgens met een glaasje cirkeltjes uit steekt. Om de klei overal evendik te krijgen, kan je gebruik maken van twee dunne latjes links en rechts van je bal klei, waarop je de deegroller  laat rollen.

Neem een pen of een potlood, of een mes, en kerf de rune in het midden van de runensteen. Hou terwijl je dat doet de rune in kwestie in je achterhoofd, wees met je aandacht bij de rune en stuur de energie die erbij hoort in de runensteen. Als alle runenstenen zijn ingekerd met een runensymbool, moeten ze eerst drogen. Kijk op de verpakking van de klei om te zien of je ze kan bakken in de oven om helemaal uit te harden.


Sommige mensen vinden ze OK zo, maar als je ze veel gebruikt is het handiger als de runen zelf toch wat extra zijn benadrukt. Dat kan je doen door met zwarte of rode stift doorheen de ingekerfde tekening te gaan. Zilver of goud kan ook heel mooi zijn, zeker als je een donkere klei hebt gebruikt of eerst een laagje donkere verf aan je runenstenen hebt gegeven. 

Je kan ook hier weer gebruik maken van verschillende kleuren als je dat wil, bijvoorbeeld geel voor de zon, blauw voor de golven, of de kleuren die hioren bij je eigen runen, zoals groen voor gezondheid, paars voor macht, enz. ... Een leuk effect kan zijn om eerst een donkere verf te gebruiken als grondlaag en daarna, als die droog is, een tweede laag in een contrasterende kleur waarbij je ervoor zorgt dat je niet in de ingekerfde runentekeningen komt.

Bronnen:



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam