Tools of the trade: magische olie

HEILIGE OLIE 

Net zoals er voor specifiek magische werk specifieke wierookmengelingen worden gemaakt met daarin de kruiden en harsen die overeenkomen met het doel, worden er ook oliemengelingen gemaakt met essentiële olieën van planten. Essentiële olie kan je  kopen bij de drogist, in de natuurwinkel en bij de apotheker. Ze worden gebruikt voor aromatherapie en voor hun geneeskrachtige eigenschappen (denk aan teatree olie), maar planten en extracten van planten worden ook al duizenden jaren gebruikt  magische en religieuze toepassingen, en niet alleen door heksen.

De katholieke kerk gebruikt verschillende types olie die Olea Sacra worden genoemd en ritueel worden gebruikt. Iedereen die zijn plechtige communie heeft gedaan, herinnert zich waarschijnlijk nog wel het druppeltje olie dat de bisschop op zijn voorhoofd duwde. Dat is Chrisma, een oliemengeling die hier speciaal voor wordt gemaakt. Zozijn er ook oliemengelingen voor de ziekenzalving op het sterfbed, de priesterwijding en andere belangrijke sacramenten. Nadat de olie is gewijd draagt ze in zich de invocatie van Christus, om de zieken te genezen, de ziel te zuiveren, onzuivere spirits weg te jagen en zonden weg te nemen. Eigenlijk een beetje veel goddelijke magie dus :-)

Het gebruik van oliën is echter véél ouder dan de katholieke kerk. Duizenden jaren geleden gebruikten onze voorouders al oliën in hun rituelen. In die  tijd ging het om gesmolten vet of olie waaraan planten werden toegevoegd om ze te laten macereren. Dat kon best tijdrovend zijn. Tegenwoordig kunnen we de essentiële oliën van veel  planten kant en klaar kopen in een flesje.

In magisch werk wordt olie gebruikt op verschillende manieren. Ze kunnen worden verdampt – zoals dat het geval is bij aromatherapie – of gebruikt in wierookmengelingen, maar ze worden ook gebruikt om mensen en voorwerpen te zalven. Kaarsen die worden gebruikt in kaarsenmagie worden eerst gezalfd. Dat is ook het geval met magische tools die worden gewijd, mojo bags, enz. … Je kan daar aparte oliemengelingen voor gebruiken, maar het is niet persé nodig. Eén goede “heilige olie” of blessingolie is genoeg. De standaard passe-partout magische olie is heilige olie, abremalin olie of altaarolie.

Voor magisch werk kan je natuurlijk wel een op maat gemaakte mengeling gebruiken, rekening houdend met de planten die best geschikt zijn voor het doel dat je voor ogen hebt. Denk aan een mengeling voor een specifieke godin. Net zoals je voor een specifiek doel een specifieke wierookmengeling zou gebruiken, kan je dat ook doen met magische olie.


Die speciale mengelingen kan je overal kant-en-klaar kopen. Dat is gemakkelijk, maar meestal ook erg duur. Je kan ze ook heel simpel zelf maken, ook de standaardmengelingen. Het geheime ingrediënt in de meeste heilige oliën die je voor veel geld online kan kopen is lelie olie en rozenolie: voeg 10 druppeltjes van elk toe en klaar is kees. Heksen zweren echter wel bij natuurlijke essentiële olieën, geen synthetische olie, omdat in de natuurlijke olie ook de magische essentie van de plant zit. Gebruik dus zeker natuurlijke olieën als je je mengeling gebruikt voor magische doeleinden. Zelfs als je geen batterij flesjes met essentiële oliën in je kast hebt staan, kan je als nuchtere huis-tuin-en-keukenheks aan de slag: trek gewoon je kruidenkast open en gebruik je boerenverstand en je intuitie. Als je kruiden een maand laat trekken in olie heb je hetzelfde resultaat.

De basis van je magische olie is altijd een basisolie. Je mag essentiële oliën immers nooit puur op je vel gebruiken, daarvoor zijn ze veel te geconcentreerd en te sterk. Vertrek met 25ml olie. De heilige oliën in de katholieke kerk vertrekken altijd van een basis van olijfolie, extra vergine, zodat ze de zuiverste olie hebben. Dat is prima, maar het kan ook saffloerolie, druivenpitolie of zonnebloemolie zijn. Je vindt ze allemaal in je supermarkt. Met olijfolie moet je een beetje opletten waar je het voor gebruikt, want blijkbaar stimuleert dat de (ongewenste) haargroei. Olijfolie wordt ook snel ranzig. Als je je lichaam gaat zalven, gebruik dan een andere olie. Tegenwoordig wordt er dikwijls voor de (duurdere) jojobaolie of amandelolie gekozen.

Aan die basisolie worden essentiële oliën toegevoegd, gekozen in functie van het doel van het magisch werk. Denk niet aan olie maar aan kruiden: welke kruiden zou je gebruiken voor een specifiek doel. Opgelet, want met een gevoelig vel kan je soms allergische reacties uitlokken met bepaalde oliën. Wees dus zuinig met bijvoorbeeld frankinsence of kruidnagel. In principe geldt de regel dat je aan je basisolie 3% essentiële olie toevoegt, dus op een flesje van 25ml komt dat neer op ongeveer 15 druppels (1ml olie is 20 druppels). Terwijl je de olies mengt, visualiseer je je intentie en het doel van de magische olie die je aan het maken bent.

Om alles te mengen draai je het flesje of potje met de klok mee zodat de olie door elkaar wordt gedraaid. Niet roeren. Als je klaar bent voeg je best nog de inhoud van een vitamine E capsule toe. Die capsules kan  je kopen bij de drogist. Gebruik wel minimum de E-400 capsules (E-600 of E-800 zijn zelfs nog beter). Kruidvat heeft ze van haar eigen merk. De vitamine E olie uit zo’n capsule zorgt ervoor dat je olie niet gaat oxideren en slecht wordt.



Flesjes met magische oliemengelingen bevatten dikwijls nog extra ingrediënten: kristallen, botanicals (zoals in de gin :-)), stenen, magische of andere symbolen, enz. … onder het motto ‘alle beetjes helpen’.

Als je een eigen mengeling maakt, schrijf dan zeker de ingrediënten die je hebt gebruikt op het flesje, net als de datum. Zet de olie op een donkere koele plaats. Idealiter gebruik je hem binnen het jaar op.

BASIS OLIEMENGELINGEN VOOR COVENWERK

Over de palmarosa zijn de linguisten het niet eens. In de bijbel staat “kaneh bosom”. Afhankelijk van de vertaler, kan dit kalmoes, limoengras, palmarosa of canabis zijn. Gebruik dus wat je hiervan in huis hebt :-).

Pinterest staat vol met recepten voor allerhande magische oliën. Hieronder staan een paar basisolieën die standaard kunnen dienen in de coven.

Abramelin olie (moderne versie) 
25 ml olijfolie extra vergine
2 druppels kaneel
4 druppels mirre olie
4 druppels kalmoes
4 druppels cassia (Chinese kaneel)
1 capsule vitamine E-400

Altaarolie – versie 1
25 ml olijfolie extra vergine
10 druppels roos of rose absolute
10 druppels walnoot
1 capsule vitamine E-400

Altaarolie – versie 2
25 ml olijfolie extra vergine
10 druppels mirre
10 druppels ceder
1 capsule vitamine E-400

Altaarolie – versie 3
25 ml olijfolie extra vergine
5 druppels frankinsence
5 druppels mirre
1 druppel ceder
1 capsule vitamine E-400

Basic zalvingsolie
25 ml amandelolie
5 druppels mirre
2 druppel kaneel
1 capsule vitamine E-400

Covenwerk, initiaties, toewijdingen
25 ml zonnebloemolie
10 druppels sandelhout – voor zegening
1 druppel jatamansi (nardus) – voor vertrouwen
5 druppels citroen – voor liefde en vriendschap
5 druppels kruidnagel – voor stilte
25 druppels lavendel – voor harmonie
5 druppels gember – voor kracht
5 druppels steranijs – voor bescherming
1 capsule vitamine E-400

Divinatie
25 ml jojobaolie
1 druppel citroengras
3 druppels appelsien
5 druppels benzoë
7 druppels lavendel
9 druppels roos of roosgeranium (bourbon) of roos absolute
Een stukje bijvoet of 2 druppels bijvoet
1 stukje amethist
1 capsule vitamine E-400

Gebruik deze olie om te zalven (jezelf of de tools die je gaat gebruiken voor divinatie).

Godinnenolie
25 ml amandelolie
3 druppels roos
2 druppels tuberose (of jasmijn)
1 druppel citroen
1 druppel palmarosa
1 druppel ambergris (of een combinatie van cypres en patchouli)
1 capsule vitamine E-400

Godinnenolie – versie 2
25 ml amandelolie
5 druppels roos
1 druppel jasmijn
1 druppel citroen
1 druppel ambergris of cypres
1 capsule vitamine E-400

Heilige olie (commerciële versie)
25 ml olijfolie extra vergine
10 drupels roos
10 druppels lelie
1 capsule vitamine E-400

Heilige olie (bijbelversie)
25 ml olijfolie extra vergine
2 druppel kaneelblad
2 druppel palmarosa
4 druppels cassia
4 druppels mirre
1 capsule vitamine E-400

Initiatie – versie 1
25 ml olijfolie extra vergine
5 druppels frankincense
5 druppels mirre
2 druppels appelsien
1 capsule vitamine E-400

Initiatie – versie 2
25 ml olijfolie extra vergine
3 druppels laurier
3 druppels muskus
1 druppel mirre
1 capsule vitamine E-400

Volle maan/esbat
25 ml amandelolie
13 druppels sandelhout
9 druppels vanille
3 druppels jasmijn
1 druppel roos
1 capsule vitamine E-400


Bronnen:



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam