Samhain

Elk jaar nodigen mijn liefste en ik onze “inner circle” uit voor een spetterende Halloween party met alles erop en eraan, inclusief sloten alcohol en sloten nepbloed en make up :-). Die is ondertussen een traditie geworden en doet zo’n beetje dienst als alternatieve Samhain-viering. Dat neemt niet weg dat ik toch ook graag nog iets extra erbij doe. Vorig jaar was dat een fijne viering met speciale aandacht voor de disir van Arcadia, niet alleen onze “echte” voorouders maar ook de vrouwen die ons inspireren en die ondertussen naar de andere kant zijn overgegaan. We hebben toen een eigen disir-kleed gemaakt, met de namen van al die geweldige madammen erop.

Ik wilde die fantastische vrouwen dit jaar opnieuw eren. Dat moest niet persé met een groot bombastisch ritueel. Ik wilde er vooral een warme en intieme avond van maken waarop we samen konden genieten van elkaars gezelschap, zowel de levenden als de doden. En dus had ik de vrouwen van Arcadia uitgenodigd om een glas te komen drinken, iets dat Elenor en Hamamelis wel zagen zitten.

Om de beurt zegden we luidop de naam van één van de vrouwen op het disirkleed en voedden we de spirit van de voormoeder in kwestie met een beetje drank uit ons glas: goeie whiskey voor Elenor, gin tonic voor mij en Hamamelis. Zo deelden we ons glas met de spirits terwijl we zelf ook genoten van onze favoriete drank. Daarna schreven we plechtig de namen van de grootmoeders, vriendinnen en rolmodellen die we van de rest van de coven hadden doorgekregen bij op het disirkleed. We voelden ons verbonden over de grenzen van de wereld en de tijd heen. So mote it be.





SAMHAIN

Klaar zetten van het altaar en aansteken van de kwartierkaarsen 
We vieren Samhain gemoedelijk rond de grote tafel in de woonkamer. We maken er geen ingewikkeld ritueel van, we willen gewoon samen met onze voormoeders een mooi moment beleven. In plaats van een serieus ritueel wordt het dus zo’n beetje een combinatie van een ceremonie, een drinkgelag en een theekransje :-)

Nodig voor het ritueel:

  • 1 grote kaars in het midden van de tafel (voor de goden en godinnen)
  • 4 kwartierkaarsen (in elke hoek van de tafel een kaars, voor de spirits van de elementen)
  • Een belletje
  • Een glas om uit te drinken
  • Theelichtjes (voor elk van de priesteressen een kaarsje)
  • Je lievelingsdrank (liefst alcohol, die gaan we delen met de voormoeders)
  • Wierook – om te zuiveren
  • Rozemarijnwater – om te zuiveren
  • Bijvoetsmudge – om te zuiveren
  • Het voormoederkleed van Arcadia (een wit laken waarop de namen van de voormoeders van Arcadia zijn geschreven – dat zijn zowel echte voormoeders als vrouwen die ons als heksen hebben geïnspireerd)
  • Textielstiften (zwart & rood) – om nieuwe namen erbij te schrijven


De vrouwen zetten samen het altaar klaar. Alle items op het altaar zijn gezuiverd met wierook en rozemarijnwater. 

Over de tafel is voormoederkleed van Arcadia gelegd (een wit kleed met daarop verschillende elkaar overlappende cirkels getekend of geborduurd. Dit is een gestyleerd bovenaanzicht van de wereldboom, de axis mundi tussen de werelden. Met Samhain zijn de sluiers tussen de werelden dunner en komen al die verschillende cirkels haast op elkaar te liggen. Vanavond is het de bedoeling dat we een voorouderaltaar maken voor onze voormoeders. Dat gaan we niet op de traditionele manier doen, maar met een beetje volksmagie erin gemixt. Elk van onze voormoeders heeft een plekje op onze wereldboom. Omdat alle lagen met Samhain als het ware op elkaar komen te liggen, zijn de voormoeders vanavond hier samen met ons aanwezig, waar ze zich normaal gezien ook zouden bevinden.)

In het midden van de cirkels wordt een kaars gezet.


Zuivering en wijding 
De vrouwen zetten zich rond de tafel en zuiveren zichzelf met rozemarijnwater. Bryd loopt widershins rond de grote tafel en zuivert de ruimte met de bijvoetsmudge. Dan zuivert ze zichzelf en geeft vervolgens de smudge door aan de volgende.

Als alle vrouwen gezuiverd in de cirkel staan, zwijgend, concentreert iedereen zich op het openen van de chakra’s en het binnenstromen van energie via de wortel- en kruinchakra tot beide energieën zich volledig hebben gemengd in hart- of znnevlechtchakra. 

Allen: 
Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur, zo worden wij nu gezuiverd.
Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen ons en zuiver ons.
Hemelvader, laat uw stralen ons wijden en maak ons klaar voor dit ritueel.
Open onze geest voor uw dimensies.
Laat onze lippen enkel nog de waarheid spreken.
Laat ons hart de weg van de Goden volgen, nu en altijd.
Schenk onze handen de gave van het magisch werk.
Laat onze voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het gezelschap van gelijken.
Blessed Be.

Maken van een heilige plek 
Iedereen sluit de ogen.

Bryd:  
Laat ons hier vanavond beginnen met samen te ademen en zo, door onze levensadem, de drie grote sferen van Aarde, Zee en Lucht verbinden en eren, die door de wortels, de stam en de takken van de Wereldboom zijn verenigd.
We ademen samen met de Aarde onder onze voeten en de diepe wortels van de wereldboom.
We ademen samen met de Zeeën rondom ons en de stam die water brengt van wortel naar blad.
We ademen samen met het gewelf van de grote Lucht boven ons en de wijdvertakte en ademende boomkruin.
Laat onze Samhainviering beginnen met de zegen van Aarde, Zee en Lucht.

Bryd rinkelt met de belletjes:
Heil en welkom, spirits van dit land en van dit huis, spirits van Aarde, Lucht, Vuur en Water, spirits van de seizoenen en de wisseling van de dagen.
Wij groeten u, machtige spirits van dit land.
Onze band is oud en krachtig.
Bij land en bloed, in eer en in vrede, wij vragen uw hulp, om een heilige plaats te maken voor onze bijeenkomst vanavond en onze cirkel te beschermen.

De kwartierkaarsen worden aangestoken. Elke keer als een lichtje wordt aangestoken, wordt het omhoog gestoken naar de windrichting in kwestie:
Met dit vuur vraag ik u, wijd en bescherm deze heilige plaats.

Bryd:
Wij danken u, onzichtbare wezens, spirits van het land, voor uw aanwezigheid en hulp, niet alleen vanavond maar altijd.

Bryd neemt de hand van de vrouw links van haar, met de duimen naar links.
Van hand tot hand trek ik deze cirkel.

Dit gaat verder tot de cirkel helemaal rond is.
Van hand tot hand, van hart tot hart en van buik tot buik hebben wij nu onze cirkel getrokken, samen met de spirits van dit land en van deze plek, sterk en heilig rondom ons.


Verwelkoming van de goden 
Alle vrouwen staan rond de tafel. 
De grote kaars wordt aangestoken.

Bryd:
Ik roep U aan, Brigandhu, Vrouwe van het vuur tussen de werelden, wees welkom en laat uw vuur vanavond onze cirkel verlichten zodat onze voormoeders, zij die ons zijn voorgegaan en zij die nog na ons zullen, een warm welkom wacht.
Wees welkom!

Als er vrouwen zijn die graag hun eigen godin willen uitnodigen, dan kunnen zij dat nu ook doen. 


Verwelkoming van de voormoeders 
Nu gaan we onze voormoeders verwelkomen, alle vrouwelijke voorouders die we ons kunnen herinneren. Alle vrouwen schenken een glas wijn, alcohol, appelsap, whatever in, een glas dat ze willen delen met de voormoeders. Alle vrouwen heffen het glas naar omhoog.

Bryd:
Dit is de nacht waarop de sluiers tussen onze werelden het dunst zijn.
Dit is de nacht waarop we hen aanroepen die voor ons zijn gekomen.
Dit is de nacht waarop we onze voormoeders eren.
Voormoeders van Arcadia, voormoeders van Fjierra, Eirinn, Anthea, Elenor, Hamamelis, Najah, Verelna, Luna, Yza, Juniper, Zeva, Auryn en Bryd (bij elke naam wordt een theelichtje aangestoken en ergens op de boom gezet), voormoeders van onze lijnen, wiens lichamen ons baarden en wiens ziel ons inspireerde sinds het begin van de werelden, wij roepen u en wij verwelkomen u in onze cirkel.
Wij nodigen u uit om samen met ons Samhain te vieren.
Wij eren u en heffen het glas op uw aanwezigheid.
Dit is de beker van herinnering: gij zijt dood maar niet vergeten.
Gij leeft verder in ons.
Onze band in het weefsel van het lot is krachtig en sterk.
Geef ons uw zegen nu de winter er weer aan komt en houd ons warm en veilig tijdens de koude dagen en nachten. Bescherm ons tegen wezens met kwaadaardige bedoelingen, bescherm onze huizen tegen storm en ontij, laat vrienden en familie de weg naar onze warme woonkamer vinden en laat ons genieten van elk samenzijn in goed gezelschap.
Heil!

Alle vrouwen heffen het glas in antwoord.

Bryd:
Ik ben Bryd, dochter van Griet, kleindochter van Flora en Tilly en ik vind het heel fijn om (naam van een van de voormoeders op het voormoederkleed) vanavond te mogen verwelkomen.
Ze dipt haar vinger in haar glas en doet een druppeltje de naam van de voormoeder in kwestie.

Zo worden één voor één voormoeders op de wereldboom geëerd. Ieder om beurt verwelkomt een voormoeder tot ze allemaal zijn geweest. Dan worden eventuele nieuwe namen bijgeschreven op het kleed en op dezelfde manier geëerd.


Afsluiten van het ritueel
Als alle namen zijn opgenoemd en gevoed met een druppel drank, heffen we het glas een laatste keer. Dit gaat over in de cake&wine. We sluiten de cirkel niet af want we willen dat de voormoeders die we hebben uitgenodigd mee kunnen genieten van de spijzen en dranken die de vrouwen hebben meegebracht.

Bryd:
Op onze goden en godinnen en hun pantheons!
Op onze voormoeders en hun verwanten!
Op de spirits van dit land en van deze plek!
Op onszelf en onze Arcadia cirkels, die sterk zijn en blijven!
Wees gezegend!







Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam