Coven Cuisine : Asperges à la Flamande - Happy Walpurgisnacht, Baby!

Het is Walpurgisnacht – of Beltane voor de meer Keltisch geïnspireerde heksen onder ons – en dat is traditioneel een feest dat in verband wordt gebracht met vruchtbaarheid. Walpurgisnacht is immers een feest ter ere van de Germaanse vruchtbaarheidsgodin Freya. Het is de tegenhanger van Samhain en net als dat jaarfeest een nacht waarop de sluiers tussen de werelden dunner zijn. De verhalen over knappe jongelingen die door elfen meegelokt worden naar hun elfenheuvel – een andere wereld, jawel – waar hij en de elfenkoningin hun “wicked way” met elkaar hebben, spelen zich af rond deze tijd. Het is de tijd van het Keltische jaarfeest Beltane, een feest ter ere van de zonnegod die moeder aarde bevrucht. Gelijk welke traditie je dus volgt, het is een wilde nacht waarbij seks, seks en nog eens seks centraal staan. :-)

Is er dus een perfectere manier om de avond te starten dan met asperges? Niet alleen valt de start van het aspergeseizoen perfect voor Beltane, de witte en groene stengels worden al eeuwen beschouwd als een afrodisiacum. Volgens Culpeper, een Britse arts uit de 17de eeuw en zo’n beetje de aartsvader van de kruidengeneeskunde, wekt een aftreksel van aspergesten¬gels wel degelijk fysieke lust op en dat zowel bij mannen als bij vrouwen. Of afrodisiaca echt werken wordt in de wetenschappelijke wereld betwist, maar het is een feit dat asperges vol zitten met kalium, vitamine B6, vitamine A, vitamine C, thiamine en foliumzuur. En laat dat laatste nu net de productie van histamine in je hersenen verhogen, een hormoon dat je nodig hebt om een orgasme te bereiken ...

Behalve dat laat ook de vorm van asperges niks aan de verbeelding over. Ze lijken met hun strakke kopjes wel op fier rechtopstaande mini-penisjes. Beschaafde jongedames moesten dus opletten met asperges. “Eet nooit asperges met de hand terwijl een bevallige jongeling naar u kijkt,” schrijft de in Gent geboren Franse dichter en schrijver Pierre Louÿs in zijn “Manuel de civilité pour les petites filles à l'usage des maisons d'éducation” uit 1926. ”Elle va aux asperges” (ze gaat naar de asperges) was trouwens een omfloerste manier om een vrouw te omschrijven die zich prostitueerde. En wat te denken van het spreekwoord “"il ne faut pas tremper son asperge dans n'importe quel cocquetier” (je moet je asperge niet in gelijk welk eierdopje doppen”) waar eigenlijk geen uitleg meer bij hoeft :-)

Eén van de lekkerste manieren om asperges te eten is op zijn Vlaams, à la Flamande, met geklaarde boter en ei. Simpel comme bonjour en superlekker!  Deze Flamande gaat het zich alvast laten smaken ...



Nodig voor 2 personen:

  • 2 bussels kraakverse witte asperges (je kan testen of ze echt vers zijn door je nagel in de onderkant te drukken. Die onderkant mag niet te houtig aanvoelen). Reken op 6 tot 8 asperges per persoon.
  • 100 g boter
  • 1 bussel peterselie
  • 3 eieren
  • sap van 1 citroen
  • peper en zout

Doe de eieren in een pannetje met water en laat ze in een tiental minuten hard koken. Pel de eieren daarna en leg ze op een bord. Plet ze met een vork in kleine stukjes.

Schil de asperges met een dunschiller. Hou ze vast bij hun kopje en schil ze van boven naar onder. Niet te hard duwen, dan breken ze. Breek het onderste stukje van de asperges af. Doe ze in een kookpot met koud water en een snuifje zout. Laat 10 minuutjes koken en haal ze dan uit het water. Laat ze nog even uitlekken. De asperges moeten zacht zijn maar toch nog een beetje knapperig.

Smelt de boter op een laag vuurtje. Schep als de boter gesmolten is de witte melksmurrie weg met een pollepel. Je hebt alleen de doorschijnende geklaarde boter nodig (vandaar de naam: "geklaarde" boter). Hou de geklaarde boter warm op een heel klein vuurtje.

Pluk de peterselieblaadjes van de steeltjes en doe ze in een grote koffiemok. Knip ze met een schaar in de mok fijn. Je kan dat uiteraard ook met een mesje op een plankje doen :-) Als je liever wat minder peterselie gebruikt, dan is dat ook goed.

Voeg de eieren en de gehakte peterselie toe aan de geklaarde boter. Meng alles goed door elkaar. Doe het citroensap bij het mengsel en kruid met peper en zout.

Serveer de asperges met een flinke schep van de eieren erover heen. Voel het orgasme in je mond :-)

Ook heel lekker met garnalen of een stukje sappige zalm. Misschien ook goed om weten voor de dames onder ons (en voor de mannen die hun asperge ergens anders in willen steken dan in een eierdopje :-)): asperges staan erom bekend dat ze een vieze smaak geven aan het sperma ...

Happy Walpurgisnacht, Baby! :-)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam