Coven Cuisine : Beltane buns

Op de vooravond van 1 mei vieren we Walpurgisnacht of Beltane, de tegenhanger van Samhain en één van de belangrijkste kelische jaarfeesten. Beltane draait helemaal om de zuivering en zegening van het vuur en de kracht van de god (de eikkoning) die zichzelf opoffert opdat de aarde vruchtbaar is en de oogst later op het jaar overvloedig. Het feest eindigde dus weleens in de bosjes, als je begrijpt wat ik bedoel :-)

Die god die zich opoffert zien we in de zogenaamde “wicker man”, een oud Brits gebruik waarbij een grote pop van stro in brand werd gestoken die de zonnegod of eikkoning voorstelt en waarvan wordt verhaald door Julius Caesar. De idee hierachter is dat in de agrarische maatschappij van toen de zon (de god) verantwoordelijk werd geacht voor het succes van de oogst en dus ook voor het leven (aka “God giveth and God taketh away”). Als de oogst niet goed was, werden dieren – en zelfs mensen – geofferd om de goden gunstig te stemmen en een goede oogst af te smeken voor het volgende jaar.

Het offeren van mensen in de wicker man is nooit bewezen, maar het zou wel kunnen aangezien er nog wel andere mensenoffers werden teruggevonden in veenmoerassen en waterputten. Dikwijls ging het om mensen die oud waren of terminaal ziek waren en die beschouwd werden als martelaren. Zij stelden zich hier vrijwillig kandidaat voor omdat ze wisten dat ze de komende winter waarschijnlijk zowiezo niet zouden overleven. Ze geloofden ook dat het offer dat zij brachten een hele eer was aangezien ze terug zouden komen in de oogst van het komende jaar en zo hun nakomelingen konden voorzien van voldoende voedsel om te overleven.

Met Pasen worden in Groot-Brittannië traditioneel “hot cross buns” geserveerd, maar die traditie heeft eigenlijk heidense roots. De broodjes met het karakteristieke kruis vanboven zijn eigenlijk een overblijfsel van Beltane: het kruis staat helemaal niet voor de dood van Christus maar voor het zonnewiel en de zonnegod die met Beltane wordt geofferd.

Hot cross buns kennen we hier in Vlaanderen niet, maar de traditionele klaaskoeken van rond Sinterklaas wel. Die passen eigenlijk ook wonderwel bij Beltane: de broodmannetjes kunnen perfect fungeren als zichzelf opofferende zonnegod. We laten ze smaken!



Nodig voor een 10 tot 15 broodmannetjes (afhankelijk van de grootte van je uitsteekvormpje):


  • 1 kg tarwebloem + bloem om het werkblad te bestrooien
  • 2 zakjes droge gist (1 zakje per ½ kg bloem)
  • 100 g kristalsuiker
  • 200 ml lauw water
  • 225 ml melk
  • 3 eieren
  • 100 g boter
  • Een flinke snuif kaneel
  • Een snuifje zout

Doe de bloem, de droge gist en de suiker in de mengkom van de keukenrobot. Je kan het deeg ook met de hand maken, maar dat is véél meer werk. Laat alles door elkaar mengen.

Splits 2 eieren in de mengkom en laat mengen.

Smelt de boter in de microgolfoven, giet de vloeibare boter in de mengkom en laat mengen.

Giet 200 ml melk bij het lauwe water. Giet dit nu beetje bij beetje in de mengkom terwijl de keukenrobot alles aan het mengen is.

Voeg dan nog een flinke snuif kaneel en een snuifje zout toe voor de smaak. De beltane buns smaken hierdoor een beetje als sandwiches of de mastellen die ik tijdens mijn studententijd in Gent leerde kennen.

Laat alles goed door elkaar mengen tot je een grote deegbal hebt. Het deeg is nu nog niet soepel genoeg om er beltane buns van te bakken, daarvoor gaan we zorgen door het deeg extra te kneden met de hand.

Strooi wat bloem op het werkblad en sla het deeg plat, rol het weer op en zoverder, tot het een soepel werkbaar deeg is. Maak er een bol van en doe het in een kom. Laat het deeg nu 1 uur rijzen onder een vochtige doek.

Laat de oven voorverwarmen op 220°.

Strooi wat bloem op het werkblad. Stort de gerezen deegbal op het werkblad en rol het traag uit met een deegrol, alle lucht eruit drukkend, tot je een lap hebt van ongeveer 1 cm dik.

Steek nu de mannetjes uit de deeglap met behulp van een speciale vorm. Je kan die kopen in een bak- of keukenwinkel, maar rond kerstmis liggen ze dikwijls ook gewoon in de supermarkt. Je kan hiervoor natuurlijk ook andere vormen gebruiken: zonnen, sterren, gewone cirkels, paashazen, enz. ...

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en daarop de mannetjes die je uitsteekt. Laat voldoende plaats tussen de mannetjes want ze moeten nog even rijzen en zetten daardoor verder uit.

Laat de mannetjes 15 minuten rijzen onder een vochtige doek. Tegen dan is de oven perfect voorverwarmd.

Meng 1 ei samen met een scheutje melk (25 ml). Penseel dit mengsle over de mannetjes, zodat ze een mooi kleurtje en dito glans krijgen in de oven.

Bak de beltane buns 15 minuten in de op 220° voorverwarmde oven.

Blessed be!

Opmerking:
Wil je liever traditionele hot cross buns bakken, maak dan simpele vierkanten waar je achteraf met een mes een kruis in maakt vlak voor je ze in de oven schuift. Dat kruis kan je nog opvullen met suikerglazuur eens de buns zijn afgekoeld. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam