Werken met servitors en eggregori 3 - Egregors of eggregori

Als we het over servitors hebben, dan hebben we het over het maken van persoonlijke spirits uit onze eigen levensenergie en psyche. Er zijn echter een heleboel onafhankelijke spirits die ook kunnen gebruikt worden als servitors. Daar hebben we wel geen runen meer voor nodig, want de spirits in kwestie bestaan al en moeten niet meer door de magier worden gemaakt.

In tegenstelling tot gewone servitors zijn egregors gedachtevormen die niet door individuele heksen of magiers uit hun eigen levensenergie en onderbewustzijn worden gecreëerd, maar die leven via het collectieve onderbewustzijn. Dit zijn autonome spirits die gemaakt zijn uit de gedachten van een groep van mensen en die gedachten ook kunnen beïnvoeden. Ze zijn dus over het algemeen heel krachtig!

Of een magier een servitor maakt ‘from scratch’ of hiervoor een reeds bestaande spirit oproept, hangt af van de taak van de servitor. Als ik een servitor creëer om mijn nemesis op het werk op afstad te houden, dan komt de kracht van die servitor uit mijn eigen woede. Als ik echter een elementaal zou oproepen om het te laten regenen, dan heeft die op het eerste zicht niks met mijn eigen psyche te maken. Uiteraard is dat niet waar, maar de link ligt op een zo diep niveau in mijn onderbewustzijn dat hij gemeenschappelijk is met anderen.

De krachten van de natuur en van de kosmos waarmee wij werken in onze rituelen, worden opgeroepen als egregors. We zien hen – collectief – zoals we verwachten dat ze er uit zullen zien en dus volgen ze mooi de verschillende (culturele) archetypes die in ons collectief onderbewustzijn zitten: de vruchtbaarheidsgodin, de strijder, de wijze oude man, enz. .... Naarmate onze verwachtingen veranderen, veranderen de egregors dus mee. Wij geloven collectief niet meer dat Odin bloedoffers van ons verlangt en dus verlangt Odin geen bloedoffers meer van ons (al zal hij ze wel nog steeds appreciëren).

Een goed voorbeeld van egregors zijn inderdaad de goden die wij aanroepen in onze rituelen. Goden – of god forms cfr. thought forms – bestaan omdat wij in hen geloven. Ze komen diep uit ons onderbewustzijn. Egregors hebben geen armen en benen, maar wij projecteren een beeld dat overeenkomt met de archetypes die diep in ons collectief bewustzijn zitten, zodat we gemakkelijker bewust met hen kunnen communiceren. Je dacht toch niet echt dat de godin Kali Nederlands spreekt bijvoorbeeld? Een ander voorbeeld van egregors waar we constant mee werken zijn de wachters maar ook elementalen, demonen en zelfs de Kerstman zijn egregors. Het concept van de egregor als een groepsgedachtevorm werd pas voor het eerst uitgewerkt door de Hermetic Order of the Golden Dawn en de Rozenkruisers.


De term “wachter” wordt voor het eerst gebruikt in The Book of Enoch – zie het Enochische alfabet – voor een aantal belangrijke engelen. Het woord egregor komt overigens van de Franse schrijver Victor Hugo die in zijn boek “La Légende des Siècles” uit 1859 het adjectief égrégore gebruikte, een nieuw Frans woord dat hij had gemaakt op basis van het Griekse woord ἑγρήγορος dat “wachter” betekent. In 1868 had Eliphas Lévi in zijn werk “Le Grand Arcane” het ook over egregors als een soort van engelenwachters. Volgens hem waren ze de voorouders van de Nephilim, verschrikkelijke wezens die ons zonder enige vorm van mededogen plat trapten, niet omdat ze kwaadaardig waren maar omdat ze zo machtig waren dat ze zich zelfs niet bewust waren van ons bestaan.... In bepaalde Italiaanse heksenmiddens worden de wachters overigens nog steeds de Grigori genoemd.

Egregors kan je op dezelfde manier gebruiken als servitors, al zijn ze moeilijker te controleren. Ze zijn autonoom en hebben dus een eigen wil, wat betekent dat je veel meer energie nodig hebt om hen te laten doen wat je wil dat ze doen. Bovendien komen ze met bagage: ze kunnen door andere magiers andere instructies hebben gekregen die niet overeenkomen met wat jij precies van hen verwacht. Als je een persoonlijke band hebt met een bepaalde egregor omdat hij psychologische karaktereigenschappen heeft die je ook herkent in jezelf, dan kan je wel met die egregor gaan werken.

Opgelet, de spirits waar we het hier over hebben zijn bijzonder krachtig. De hogere elementalen, hogere demonen en engelen, goden, enz. ... dienen met de nodige omzichtigheid te worden benaderd. We gebruiken hen zeker niet als servitors! Als je bestaande spirits wil gebruiken als servitor, doe dit dan met lagere elementalen, lagere demonen, ... en ook hen dien je te behandelen met respect.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam