Coven Cuisine - Zomerkoninkjestaart

Als er één ding is dat ik associeer met de zomer, dan zijn het wel aardbeien. Ik ben zelf geboren in het putje van de winter en het meest jammere daaraan vind ik nog steeds – afgezien van de koude – dat ik op mijn verjaardag nooit kan genieten van aardbeitaart. Nu ja, tegenwoordig worden ze onder glas gekweekt en kan je het hele jaar door import aardbeien krijgen in de winkel, maar de echte vollegrond aardbeien van eigen bodem vind je alleen in de zomer. 

Aardbeien met hun mooie rode kleur, hun heerlijke zoete geur en sappige volle smaak zijn echt één van de lekkerste zomervruchten. Ze worden niet voor niets zomerkoninkjes genoemd. Of die naam een extra betekenis heeft behalve de verwoording van de glorie van de zomer weet ik niet, maar elke keer als ik de term hoor moet ik denken aan het gevecht van de eikkoning en de hulstkoning – of de zomerkoning en de winterkoning – met Litha. Natuurlijk is het de winterkoning die toen won – vanaf midzomer worden de dagen weer korter en beginnen we aan de tocht naar de winter – maar de zomer ligt nog helemaal voor ons en in ons hart supportere we dus toch nog een paar maanden voor de zomerkoning. En ondertussen genieten we van de heerlijke vruchten die zijn naam dragen. Smakelijk.

 
   
Nodig voor een cake voor 8 tot 12 personen:
  • 250g ongezouten boter
  • Extra boter of vloeibare bakmargarine om de bakvormen mee in te vetten
  • 250g zelfrijzend bakmeel
  • 250g fijne kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 4 soeplepels aardbeienconfituur
  • 150g verse aardbeien
  • 200ml slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker (2 x 8g)
  • 1 scheutje vanille extract
  • 1 scheutje appelsienextract of de pel van 1 (bio) appelsien
  • Een paar blaadjes citroenmelisse of een lepeltje basilicumsuiker als versiering


Haal de boter en de eieren op tijd uit de ijskast. Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn. De boter moet helemaal zacht maar niet gesmolten zijn.

Verwarm de oven voor op 190°.

Smeer twee ronde bakvormen in met vloeibare bakmargarine of boter. Leg op de bodem een stuk bakpapier en bestrooi met een beetje bakmeel. Heb je geen bakpapier, doe dan zonder maar zorg ervoor dat je genoeg bakmeel gebruikt.

Doe de zachte boter, de kristalsuiker en één zakje vanillesuiker in een kom. Voor de textuur van de cake is het belangrijk dat je fijne kristalsuiker gebruikt. De klassieke ruwe rietsuiker is minder geschikt omdat de korreltjes te grof zijn en dus minder goed oplossen in de boter. Klop de boter samen met de suiker met de mixer licht en luchtig. Je krijgt dan een bijna wit zacht mengsel.

Doe één voor één de eieren erbij. Klop elk ei helemaal doorheen het deeg voordat je het volgende ei erbij doet.

Voeg een scheutje sinaasappelextract toe. Heb je dat niet in huis, rasp dan de pel van een bio appelsien en doe dat bij het deeg. Klop de rasp doorheen het deeg.

Voeg nu in één keer het zelfrijzend bakmeel toe en mix alles tot een zacht en glad deeg.

Verdeel het deeg over de twee taartvormen, strijk de bovenkant glad en bak beide cakes 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven. Ze moeten mooi goudbruin en gerezen zijn en een prikker moet er proper uit komen. Laat ze even afkoelen in hun taartvorm. Keer ze dan voorzichtig om op een taartrooster zodat ze niet breken  en laat ze volledig afkoelen.

De de slagroom, een scheutje vanille extract en het tweede zakje vanillesuiker in een kom en klop de slagroom stijf.

Leg de minst mooie cake op een mooie schotel en bestrijk hem helemaal met aardbeienconfituur. Doe hierop een laag slagroom. Hou wat slagroom over voor de bovenkant van de cake.

Haal de kroontjes van de aardbeien en snij ze in stukjes. Hou een paar mooie aardbeien over voor de versiering. Verdeel de aardbeien over de slagroom.

Leg de tweede cake bovenop de eerste en druk zachtjes aan. Verdeel hierover de rest van de slagroom en strijk mooi glad. Leg de aardbeien die je over hebt gehouden op de cake en werk de versiering af met wat blaadjes citroenmelisse of een lepeltje basilicumsuiker.

Als je hiermee geen ooohs en aaaahs oogst op een zomerse cake&wine, dan weet ik het ook niet meer! :-)

Tip:
Het klinkt misschien raar maar basilicum met zijn geurende blaadjes past prima bij aardbeien. Basilicumsuiker maak je door suiker en basilicumblaadjes in de blender door elkaar te hakken, tot de basilicum helemaal verdwenen lijkt en je een groene suiker over hebt. Lekker bij yoghurt met aardbeien of ander zomers fruit.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam