Coven Cuisine – Shortcutmede

Sinds bijen weer hip zijn en de helft van onze kennissenkring ondertussen bijenkasten in de tuin heeft staan, is ook de oude kunst van het mede maken weer helemaal terug van weggeweest. Het zoete goedje kent gretig aftrek: het wordt niet voor niets de nectar van de goden genoemd :-).

Ik had zelf al plastieken waterbidons gerecupereerd om te dienen als damejeannes, maar om de ene of de andere reden is het er nog altijd niet van gekomen. Toen ik rond Litha een recept of internet zag circuleren dat het brouwen zelf terugbrengt naar een weekje in plaats van de gebruikelijke maanden, was ik meteen geïntrigeerd. En dus ging ik aan het brouwen met het oog op Lammas.

Een goeie beslissing, zo blijkt, want ook al is het niet helemaal hetzelfde als mede, de fluwelige zachtheid van deze gemakkelijke shortcutversie van het godendrankje smaakt absoluut naar meer!



Nodig voor 1 liter shortcutmede:


  • 1 liter droge cider (met of zonder alcohol, zoals je verkiest)
  • 250 ml vloeibare honing
  • 2 appelsienen (liefst bio want de pel gaat mee in de fles)
  • 3 kaneelstokken


Was de appelsienen en snij ze in stukken.

Giet de cider in een glazen fles met een brede halsopening en een schroefdeksel. Ik heb zelf een paar fruitsapflessen die ik voor dingen als dit blijf gebruiken. Zorg wel dat ze goed zijn uitgewassen.

Doe de stukken appelsien samen met de honing en de kaneelstokken bij de cider in de fles. Sluit de fles goed af en zet ze in de ijskast.

Bewaar de fles gedurende vijf dagen in de ijskast. Zorg ervoor dat je ze elke dag schudt of omroert. De honing zal helemaal oplossen in de cider.

Giet na vijf dagen het mengsel door een zeefdoek en doe de mede in een mooie fles. Perfect voor Litha of Lammas!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam