Werken met servitors en eggregori 2 - Servitors

Servitors zijn een soort van thoughtforms die door de geest al dan niet bewust worden gecreëerd om een specifieke wens te vervullen. Het woord servitor verwijst naar spirits die via evocatie worden opgeroepen, een magische techniek die even oud is als de magie zelf.

Opgelet, het gaat hier over evocatie, wat wil zeggen dat je de spirit vraagt om naar je toe te komen maar waarbij je zelf de controle behoudt. Dat is niet hetzelfde als invocatie, waarbij je de controle loslaat en aan de spirit in kwestie geeft. Invocatie betekent dat je de spirit toelaat om je hoofd te delen. Je vraagt de spirit om in je te komen.

De spirits in kwestie hebben vele namen uit de demonologie van verschillende culturen: elementalen, familiars, incubi, succubi, demonen, atavismes, geesten, spirits, enz. ...

Laat ons even terugkeren naar de chaosmagie van Spare. Volgens Spare draaide alles rond Verlangen en het vervullen van dat Verlangen. Hij maakte voor zijn theorie gebruik van de interpretatie die Jung had gegeven aan de theorie van Freud over het Onderbewustzijn. Jung breidde die theorie uit naar een collectief onderbewustzijn dat we allemaal delen. Volgens hem was het “de verzameling van alle ervaringen en wijsheid, vorige incarnaties als mensen, dieren, vogels, planten, enz. ... alles dat bestaat, heeft bestaan en ooit zal bestaan.”

Volgens Spare waren de entiteiten waarvan sprake verbonden aan onze obsessies. Je hebt een bepaalde obsessie – een manier voor onze psyche om te vertellen dat het iets verlangt – en vormt een deel van het collectieve onderbewustzijn om tot een semi-onafhankelijk wezen dat aan de slag gaat om je verlangen te vervullen.

Door dit bewust te gaan doen en delen van onze psyche af te scheiden en te identifiëren door middel van een naam, een symbool, een specifieke trek, kunnen we hier ook bewust mee gaan werken. Servitors zijn dus semi-autonome wezens die worden opgeroepen uit het collectieve onderbewustzijn en de opdracht krijgen om een bepaalde magische taak uit te voeren.

Het gebruik van servitors is wijdverspreid, ook bij mensen die zich nooit zouden inlaten met magie. Mensen personaliseren hun auto, kinderen hebben een imaginair vriendje of geven een persoonlijkheid aan een teddybeer. De meeste mensen creëren servitors totaal onbewust. Dat is niet altijd een positieve ervaring: servitors die persoonlijkheidselementen dragen die slecht zijn aangepast aan onze maatschappij kennen we als demonen.

Demonen zijn niet per definitie kwaadaardig. Gebonden demonen kunnen zelfs een heel interessant en krachtig hulpmiddel zijn bij magisch werk, al blijft voorzichtigheid geboden.

Heksen en magiers creëren echter bewust nieuwe servitors uit hun eigen psyche voor specifieke magische doeleinden. Je kan je afvragen waarom ze dat doen, aangezien er al een pak servitors beschikbaar zijn via de oude grimoires bijvoorbeeld. Spirits die gekend zijn, komen echter met bagage: je moet er de morele, theologische, religieuze en andere rommel die hen omringt bijnemen als je met hen gaat werken.

Bovendien worden servitors dikwijls bewust gecreëerd om een persoonlijke verandering te bewerkstelligen. Het creëren zelf van de servitor en het opladen met zijn magische taak kan een groot effect hebben op het leven van de heks in kwestie, terwijl dat niet het geval is met een al bestaande servitor. Daarom is het formuleren van de intentie – ik blijf het herhalen – ook zo belangrijk: de grondige analyse van het verlangen dat aan de basis ligt van de servitor, van het waarom van de servitor en van de mogelijke consequenties van zijn bestaan zijn cruciaal alvorens we aan de creatie van het wezen zelf nog maar beginnen. Het is pas als we alles op een rijtje hebben gezet, de intentie hebben geformuleerd en er (zo goed als) zeker van zijn dat er geen onbedoelde schade aan de psyche kan worden toegebracht, dat we hier kunnen aan beginnen denken.

Als er overigens een andere manier is om hetzelfde te bewerkstelligen, met een ritueel, het gebruik van sigils of een andere vorm van magie, dan gaan we geen gebruik maken van een servitor. Daarvoor is deze techniek net te gevaarlijk omdat servitors zich kunnen losmaken van de controle van hun makers en dat is niet altijd een goede zaak. Magiers creëren enkel servitors als ze er van overtuigd zijn dat hun intentie niet kan worden waargemaakt met runen alleen, omdat ze daar in het verleden geen succes mee hebben gehad, omdat het te moeilijk is om de intentie te vergeten (zodat de rune dus niet werkt), omdat het gaat om iets dat verschillende keren herhaald moet worden of omdat de taak te complex is. Servitors kunnen gebruikt worden om zeldzame boeken op te sporen, om sales te bevorderen in een bedrijf, om werk te vinden, om iemand waar je een hekel aan hebt te jennen, om je huis te beschermen, ... Ze zijn multi-inzetbaar.

Eens de intentie goed is geformuleerd, gaan we nadenken over een fysiek “vat” waarin we de intentie gaan stoppen. Dat kan een beeldje zijn, een amulet of talisman die je bewaart op je altaar, een ring of een kristal een heksenflesje, een computerprogramma of zelfs een robothond. Het maakt an sich eigenlijk helemaal niks uit en het is ook niet echt nodig, maar het helpt om de persoonlijkheid van de servitor verder op te bouwen als een individueel wezen en het helpt ook bij het focussen als je de servitor terugroept om hem te herprogrammeren of te doen verdwijnen. Omdat servitors semi-onafhankelijk zijn, wordt aangeraden om hen niet “los” te laten bestaan omdat ze zich voeden aan de energie van hun maker en je hen dus voor de veiligheid het best zoveel mogelijk onder controle houdt. Je kan hun fysieke anker bewaren op je altaar.

Gebruik hiervoor zeker geen levende wezens. Dat getuigt van weinig respect! For the record: familiars zoals katten zijn absoluut geen servitors maar partners van de heks, die ook vrijwillig deelnemen aan magisch werk.
Een bekend voorbeeld van een soort servitor is de golem, vooral bekend door Gustav Meyrink, die in 1915 Der Golem schreef, gebaseerd op de verhalen rond de 16e-eeuwse Rabbi Löw (Juda Löw ben Betsabel, 1520-1609) uit Praag.
Nu zijn we klaar om de servitor zelf te gaan creëren. Volgens Phil Hine, één van de grote namen uit de chaosmagie en een autoriteit als het op servitors aankomt, laat je liever niks aan het toeval over en gebruik je best een servitor design checklist met daarop:
  • het formuleren van algemene en specifieke intenties;
  • het omzetten van de initiële wens in runen;
  • de vraag of een tijdsfactor, een materiële link, een naam of een specifieke vorm nodig is;
  • de vraag wat er zal gebeuren als de taak van de servitor is uitgevoerd;
  • en tot slot de lijst van instructies die de servitor moet meekrijgen.
En dan gaan we aan de slag.

We trekken eerst een cirkel, niet alleen om onszelf te centeren maar ook om te vermijden dat de servitor zomaar wordt losgelaten in de wereld.

Om een servitor te creëren, maken we gebruik van sigils. We creëren immers een entiteit uit ons onderbewustzijn en via runen kunnen we direct met ons onderbewustzijn gaan communiceren. Dat is de basis van de chaosmagie. We beginnen dus met het omzeten van onze intentie in een rune. Die vormt als het ware het skelet van je servitor, zijn levensdoel. De servitor zal achter alles aan gaan wat met dat levensdoel overeenkomt en al de rest straal negeren. Wees dus specifiek: een servitor creëren met als doel “je te gehoorzamen” of “je geluk te brengen” is te vaag. Servitors die zeer concrete doelstellingen hebben meegekregen, werken veel beter.

Gebruik één rune als skelet, zeker als beginner. Als je een te complex runenskelet gebruikt en de servitor te veel “levenskracht” geeft zodat het wezen zich bewust wordt van zichzelf, dan word het achteraf veel moeilijker om de seevitor terug te laten verdwijnen. Maak je servitors dus ook niet te slim!

Neem je tijd om je servitor te maken. Vergeet niet dat je rune het best zal werken als je hem op voorhand maakt en daarna als het ware “vergeet”! dat geldt ook voor de runen die je nodig hebt voor het maken van servitors.

Daarna vervormen we de rune door middel van visualisatie in de vorm van de servitor. Dat hoeft geen menselijke vorm te zijn. Kies de vorm die voor jou het best aangepast is aan de taak die je servitor heeft. Kijk naar de rune, laat hem bewegen, vervormen, geef hem wat hij nodig heeft om te “leven” en zijn ding te kunnen doen, enz. ... Gebruik je fantasie! Blijf dit doen tot je je hem volledig in alle details kan zien. Je moet hem door en door kennen vooraleer je verder kan gaan met de volgende stap. Je zal weten dat hij “af” is als je je zonder problemen voor de geest kan halen hoe hij er uit zag, hoe hij rook, hoe hij aanvoelde, vanuit elk mogelijk perspectief en zonder dat er nog iets niet helemaal duidelijk is. Je zal versteld staan van het resultaat!

Het kan een goed idee zijn om een soort van logo of kenteken aan te brengen op de gestalte van de servitor, zodat je je geest hier als het ware op kan scherp stellen. De rune die je gebruikt als kenteken kan de rune van je intentie zijn die je als skelet hebt gebruikt, maar kan ook een nieuwe rune zijn: een runeversie van de naam die je voor je servitor hebt gekozen bijvoorbeeld.

Eens de servitor gecreëerd is, moet je hem opladen. De basis van je servitor is immers een rune en die moet worden opgeladen en geactiveerd, net zoals in de klassieke runenmagie. Nu je je servitor volledig hebt gevisualiseerd, gaan we hem dus volledig vullen. Eerst zorgen we dat we onszelf helemaal bewust zijn van onszelf. Luister naar en voel je lichaam. Hoe voelt je lichaam aan? Hoe voelt de energie aan die door je lichaam stroomt? Hoe voelt die “levensadem”, proef je hem, hoor je hem? Het is belangrijk dat je je bewust bent van wat het proces van leven precies inhoudt omdat je het ook zal moeten kunnen voelen in je servitor en voeden met diezelfde soort van energie.

Een goede oefening hiervoor  – al klinkt het bizar en zelfs een beetje freaky :-) – kan zijn om een doodgereden dier mee naar huis te nemen. Leg het beest in een ruimte waar je niet zal worden gestoord en maak er een hele week tijd voor. Zit er naast en kijk er naar. Laat je bewustzijn het dier als het ware volledig absorbere. Probeer tot een staat van bewustzijn te komen waar je de maden in het dode dier kan VOELEN. Voel het nieuwe leven in het beest, voel hoe dat nieuwe leven groeit, eet en zich vermenigvuldigt. Voel hoe het onderscheid tussen jezelf en dat nieuwe leven kleiner en kleiner wordt terwijl het dier vergaat. Zo kan je het hele proces VOELEN.

Dat “voeden” van je servitor of opladen met energie kan best lang duren. Blijf energie in je servitor steken tot al zijn vitale functies stabiel zijn en er geen fluctuaties meer in de energie voorkomen. Neem er je tijd voor en heb geduld.

Als je servitor stabiel is, dan gaan we hem een naam geven. Je servitor heeft een naam nodig zodat je hem kan oproepen. Om dat gemakkelijker te maken (en om het wezen beter te controleren), kan je ook specifieke instructies of rituelen aan het wezen meegeven. Zorg ervoor dat die overeenkomen met je initiële intentie want anders zal hij die gewoon negeren!

Bijvoorbeeld: als je een spirit hebt gemaakt met als doel je een nieuwe sexpartner te bezorgen (en dat is de doelstelling in zijn skeletrune), dan kan je die spirit oproepen en als instructie geven “om hulp te bieden tijdens de party vanavond”. Telkens als je de hulp van het wezen nodig hebt, roep je hem op en geef je hem een specifieke instructie. En daarna laat je hem los. Dat is belangrijk want als je hem niet laat gaan, dan kan hij zijn werk niet doen.

Je servitor oproepen, doe je zoals elke andere spirit – want dat is hij in wezen. Je kan een pathworking doen naar je servitor en hem zo je instructies geven, je kan hem oproepen met behulp van een magisch zegel dat je voo hem hebt gemaakt, je kan persoonlijke oproepingstekstjes maken (zoals voor de wachters van de elementen), enz. ... Het maakt niet uit, als het maar voor jou werkt en in lijn ligt met de doelstelling waarmee je het wezen hebt gemaakt.

Eens je een servitor hebt gemaakt, dan blijft hij een band houden met de magier of heks die hem heeft gecreëerd. Servitors voeden zich met de energie van de obessies van de magier of heks in kwestie (denk aan de theorie van Osman Spare!). In sommige gevallen kan de servitor de instructie krijgen om zich te voeden met de energie van de persoon of het wezen dat zijn doelwit is. Maar zelfs bij deze vampierservitors is het de obsessieve energie van zijn maker die de servitor de wereld in stuurt en hem controleert.

Zolang die obsessie duurt, zal de servitor wakker zijn. Als die obsessie er – tijdelijk – niet is, dan zal de servitor ook tijdelijk niet wakker zijn. Een servitor die is gemaakt om te helpen bij het opsporen van boeken bijvoorbeeld, zal elke keer wakker worden en in gang schieten telkens de heks die hem gemaakt is een specifiek boek wil hebben. De rest van de tijd ligt hij te slapen.

Een servitor kan je extra voeden en betalen voor goed geleverd werk. Dat kan je op verschillende manieren doen: geef hem een beetje van je bloed, geef hem een flinke scheut wodka, geef hem één van die lekkere cupcakes die je elke zondag maakt voor je kinderen, dans voor hem, enz. ... Allemaal dingen die je als offer doet voor reeds bestaande servitors.

Servitors die hun werk niet goed doen, kan je op het matje roepen. Blijft hij slecht presteren, dan wordt hij best teruggeroepen. Ooit komt er een punt dat je het wezen – dat leeft op jouw energie – terug wil absorberen. Maar servitor spirits hebben een overlevingsinstinct en willen helemaal niet terug naar de bron. Ze zijn dus niet zo gemakkelijk weg te krijgen. Vooraleer je gaat werken met servitors, heb je dus ook best al een plan klaar over wanneer en hoe je de spirit – eigenlijk je eigen levensenergie – terug gaat absorberen.

Dat is ook de reden waarom deze vorm van magie best gevaarlijk kan zijn. Zolang de servitor leeft, ook al ligt hij te sluimeren, blijft hij zich voeden aan jouw levensenergie. De energie die je nodig hebt om één servitor te voeden en te doen leven voel je niet eens, maar verschillende servitors tegelijkertijd gebruiken is echt geen goed idee! Ga dus ook niet te veel experimenteren, want de gevolgen zijn niet altijd positief ...

Om de servitor terug te absorberen, kan je zijn energie visualiseren die terug in jou stroomt. Neem zijn skeletrune in je hand en zeg de intentie die je in de rune hebt gestoken luidop. Je verklaart dat wat een onafhankelijk wezen was, eigenlijk altijd al een deel van jou was. De macht en kracht van het wezen was jouw macht en kracht. Het is gewoon een onderdeel van jezelf dat je nu terug in jezelf absorbeert. Je blijft dit herhalen, terwijl je het wezen visualiseert dat oplost in pure energie die je terug opneemt in je lichaam. Doe dit in een ruimte die daarvoor geschik is, in een cirkel, waar je niet wordt gestoord en waar je de tijd kan nemen, want dit kan best intens en emotioneel worden. Het is superbelangrijk dat het wezen volledig opnieuw is geabsorbeerd.

Als je een fysiek voorwerp hebt gebruikt om de servitor een link met onze wereld te geven, zoals een heksenflesje, dan kan je dat vernietigen. Je kan zijn skeletrune verscheuren. Of gelijk welke andere methode die voor jou werkt.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam