Het leven, het universum en alles

Op Facebook krijg ik een nerdy maar geniaal berichtje dat ik met veel plezier verder deel met mijn vrienden en kennissen. Zo krijg ik er wel meer maar deze keer kruisen mijn nerdy kantje en mijn heksenkantje elkaar en dat gebeurt niet zo dikwijls.

Als de wiskundeleraar op het einde van de les vraagt of er nog vragen zijn, steekt een student zijn vinger op en vraagt “Wat is de zin van het leven?” om te lachen en te scoren bij zijn vrienden.
De wiskundeleraar vertrekt geen spier en antwoordt prompt “math” (wiskunde). Iedereen moet daar natuurlijk om lachen.

Later realiseert de student zich dat in het alfabet M de dertiende letter is, A de eerste, T de twintigste en H de achtste.

A 1
B 2
C 3
D 4
E 5
F 6
7
H 8
I 9
J 10
K 11
L 12
M 13
N 14
O 15
P 16
Q 17
R 18
S 19
T 20
U 21
V 22
W 23
X 24
Y 25
Z 26

M A T H
13 1 20 8

Als je die getallen optelt, zoals je in de (Joodse) numerologie zou doen, dan krijg je 13 + 1 + 20 + 8 = 42 (en als je nog verder telt wordt dat 6).

De student was van zijn sokken geblazen en kon niet anders dan zijn wiskundeleraar met nieuw respect bekijken :-), want je hoeft geen erg grote nerd te zijn om The Hitchhiker's Guide to the Galaxy van Douglas Adams te hebben gelezen (of de film te hebben gezien).

In het verhaal van Adams wordt aan de supercomputer Deep Thought gevraagd om een “simpel antwoord” te formuleren op De Ultieme Vraag. Deep Thought is speciaal gebouwd om dat Antwoord op het Leven, het Universum en Alles – de zin van het leven - te formuleren in een numerieke waarde. Uiteindelijk doet de computer er 7,5 miljoen jaar over om het antwoord te vinden en te contoleren: het blijkt 42 te zijn.

Het absurde is dat De Ultieme Vraag niet gekend is, waaruit je dan weer kan afleiden dat het belangrijker is om de juiste vragen te stellen dan om afgelijnde antwoorden te zoeken. De weg is belangrijker dan het eindpunt.



Het verhaal doet me heel sterk denken aan een Joods verhaal waarin een computer wordt gebouwd om alle namen van God uit te zoeken. In de Joodse Kaballah is het doel ascenderen naar het goddelijke door alle wegen van de wereldboom te gaan en onderweg alle namen van god te leren kennen. De computer begint namen te spuien dat het een lieve lust is. Dagen, weken, jaren doet hij er over om plots, op een dag te stoppen: hij heeft alle namen van god afgeprint. En dus houdt de wereld op te bestaan. Je moet het de Joden nageven, ze hebben verdomd veel gevoel voor humor. Net als Douglas Adams die er waarschijnlijk de mosterd haalde! De zin van het leven is dus de zoektocht. Als die zoektocht er niet meer is, is het leven nutteloos.

Als je in Google trouwens in het zoekveld “the answer to life, the universe and everything” intikt, dan opent de Google calculator met het antwoord 42 :-). Een leuke “easter egg” van de nerdy Google ingenieurs (probeer ook eens “the number of horns on a unicorn” :-)).

Heel mooi is ook dat het om wiskunde gaat. Wiskunde gaat over schoonheid, de uitgekiende perfectie waarmee de natuur in elkaar zit, de gulden snede, de pracht van de schepping. Het antwoord van de wiskundeleraar was dus zo gek nog niet :-)

Als je hetzelfde numerologietruukje doet met het Nederlandse woord wiskunde, lukt het overigens niet. Maar ik ben er zeker van dat als Adams Nederlands had gesproken, de betekenis van het leven 106 was geweest :-).

W I S K U N D E
23 9 19 11 21 14 4 5
106
7

Ook interessant om te weten is dat in het Japans 4 Shi is en 2 Ni. Samen maakt dat Shini, wat een afkorting is van shinigami of de Dood. Met andere woorden: de zin van het leven is de dood. Als dat geen mooie verwijzing naar de eeuwige cyclus van het leven is!



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam