Runen leggen : Het drie stenen orakel

Het cijfer drie is een magisch getal en onze voorouders schreven er bijzondere krachten aan toe. Alle goede dingen bestaan uit drie en dat is bij het leggen van de runen niet anders ... Het gebruik om drie steen te trekken om inzicht te verkrijgen is dan ook al meer dan tweeduizend jaar oud.

Het trekken van drie runen werkt vooral bij meer ingewikkelde situaties. Neem een vraag duidelijk in je gedachten en trek één voor één drie runen. Leg ze in volgorde van trekken van rechts naar links voor je neer. Om bewuste verwisseling van de stenen te vermijden, leg je de stenen best met de blanco zijde naar boven. Pas als je alle runen hebt getrokken, draai je ze één voor één om.

De manier waarop je de runen omdraait, beslist erover hoe de stenen voor je komen te liggen: rechtop of omgekeerd. Er zijn maar 9 runen die gelijk hoe je ze draait dezelfde betekenis hebben. Bij alle andere stenen hangt de betekenis af van hoe je ze hebt gedraaid.

De drie stenen die je trekt kan je op verschillende manieren interpreteren. Beslis voordat je de runen trekt welke manier van interpreteren je gaat gebruiken. Je trekt ze immers met een specifieke vraag in gedachten en die kan je niet zomaar veranderen als de stenen al voor je liggen.

De klassieke methode
De eerste rune die je hebt getrokken (van rechts lezend) geeft de situatie aan zoals hij is, de tweede rune (in het midden) geeft aan wat je moet doen en de derde rune (aan de linkerkant) geeft de nieuwe situatie aan zoals die zich zal ontwikkelen.


Een variatie op dit thema, zeker als het gaat om iets in je leven dat geblokkeerd zit, is de volgende: de eerste rune die je hebt getrokken (rechts) staat voor het nu, het punt waarop je je nu op je levensweg bevindt. De tweede of middelste rune is de uitdaging of dat wat je tegenhoudt om je doel te bereiken. De derde rune staat voor het best mogelijke resultaat van de situatie nadat je de uitdaging met succes hebt aanvaard.



De drie Nornen legging
Een andere interpretatie is vernoemd naar de drie Nornen, de Gemaanse schikgodinnen die het lot bepalen van de mensen en de goden. De drie zusters woonden naast een bron onder de wereldboom Yggdrasil en onderhielden Yggdrasil door witte leem op het almaar rottende hout te smeren. Door runen in de stam van Yggdrasil te krassen konden zij de negen werelden in de wereldboom beïnvloeden.


De oudste zuster is Urd (“oorsprong”) en zij staat voor het noodlot of het verleden (de Nederlandse woord 'oer' en 'eerder' komen hier misschien van). De tweede zuster is Verdandi (“wordende”) die het heden symboliseert en de derde zuster is Skuld (“schuld”). Zij staat voor de toekomst.

Bij de drie Nornen leging staat de eerste rune die je trekt voor het verleden, de tweede rune voor het heden en de derde rune voor de toekomst.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam