Tools of the trade - DIY Heksenflesjes

Heksenflesjes zijn een soort van talisman: ze werden gemaakt als bescherming tegen hekserij en zwarte magie. Tegenwoordig worden ze nog altijd gemaakt, ironisch genoeg vooral door heksen :-), en is hun reikwijdte uitgebreid naar alle kwade invloeden van buitenaf en alles wat negatieve energie uitstraalt.


Bron: https://www.etsy.com/nl/shop/MadeByFae

Het is een eeuwenoude traditie om runen, gedroogde katten, paardenschedels, schoenen en heksenflesjes te verbergen in de structuur van een huis of gebouw om slechte invloeden af te weren. De vroegste vermelding van heksenflesjes vinden we in Britse en Amerikaanse historische geschriften uit de 17de eeuw maar de traditie om heksenflesjes te begraven kan zeker al teruggevoerd worden naar de 16de eeuw.

In de volksmagie gaat men er van uit dat heksenflesjes beschermen tegen kwaadaardige spirits en magische aanvallen en dat ze betoveringen en vervloekingen van heksen tegengaan. Ze worden dus gemaakt als een soort van anti-magisch voorwerp, om alle slechte intenties te absorberen die op magische wijze gericht zijn tegen hun eigenaar.

Heksenflesjes werden gemaakt door een heks of de "oude wijze vrouw of man" van het dorp, de zogenaamde "cunningfolk". In het flesje zat urine, haar of geknipte nagels van de persoon voor wie het flesje werd gemaakt, of rode draad (cfr. spiritvallen). De traditionele heksenflessen zijn kleine flesjes van aardewerk, gevuld met roestige nagels, doornen, haar, stukjes glas, hout, bot, urine en menstruatiebloed.


Eens het flesje gemaakt werd het begraven op de verste hoek van het domein, in de haard of onder de vloeren van het huis, of ergens op een plek in huis verstopt waar het niet meteen gevonden zou worden. Het heksenflesje bleef actief zolang het verstopt bleef en niet werd gebroken.

Als het heksenflesje dienst moest doen als acuut anti-hekserijmiddeltje, dan werd het in het vuur gegooid. Als het flesje ontplofte, ging men er van uit dat de betovering verbroken was of de heks die erachter zat dood was.

Heksenflesjes worden nog altijd gemaakt maar ze zijn iets minder "occult" qua inhoud: rozemarijn (of andere beschermende kruiden), naalden en punaises (of andere scherpe dingen zoals nagels, stukjes glas, kapotte tegeltjes, enz. ...) en rode wijn. De idee hierachter is dat het flesje, nadat het is begraven of verstopt, kwaadaardigheid absorbeert. Die kwaadaardigheid wordt vastgeprikt op de scherpe randen van de naalden, verdronken in de wijn en weggestuurd door de rozemarijn.


Soms wordt zeewater of aarde gebruikt in plaats van wijn. Heksenflesjes kunnen ook zand, stenen, geknoopte draden, veren, schelpen, kruiden, bloemen, zout, azijn, olie, muntstukken of asse bevatten.

Een heksenflesje maken

Wat heb je nodig:

  • een glazen flesje of potje dat je kan afsluiten
  • scherpe voorwerpen: roestige nagels, gebroken glas, gebogen naalden en spelden (allebei als je ze hebt)
  • een klein beetje eten dat je hebt laten beschimmelen (onder het motto: slecht trekt slecht aan)
  • een dood insect of een dode spin (optioneel, je hoeft hier geen dier voor dood te maken, het moest al dood zijn als je het vond)
  • een beetje van je eigen haar (er wordt gezegd dat een combinatie van schaamhaar en okselhaar het beste werkt)
  • afgeknipte nagels (van zowel vingers als tenen)
  • een beetje menstruatiebloed voor de dames of zaad voor de heren (lichaamsvloeistoffen zijn heel krachtig!)
  • je eigen urine (idem als hiervoor: je kan het ook met zeewater of rode wijn, maar urine is persoonlijk en daardoor krachtiger)
  • een snuifje aarde (er wordt gezegd dat aarde of stof van een familiegraf het beste werkt)
  • smudge stick
  • papier (perkament oogt wel magischer dan gewoon papier, maar gewoon papier is ook goed)
  • zwarte inkt of dragon's blood inkt
  • zeezout
  • zwarte kaars
  • rode katoendraad of lint (met extra knopen wordt de magie nog krachtiger)
De tijd om deze betovering te doen is met nieuwe maan (vrouwen kunnen dit aanpassen naar hun menstruatiecyclus).

Trek een cirkel met zout en alles erop en eraan zoals je gebruikelijk zou doen voor gelijk welk ritueel, met het aanroepen van de elementen, de goden, de voorouders, enz. ....

Vervolgens moet je het flesje of potje dat je gaat gebruiken voor je heksenfles reinigen en zuiveren van elke vorm van negativiteit. Doe dat met de smudgestick. Zorg ervoor dat de rook ook binnen in het flesje of potje komt. Zeg ondertussen de volgende woorden (maar als het even kan gebruik je best je eigen woorden):

Lege ruimte gevuld met duisternis 
Ik breng u licht om mij te beschermen tegen deze nacht. 
Ik roep u, kracht van het licht, vang alle kwaad dat naar mij wordt gestuurd.

Schrijf op het papier je naam of namen, je geboortedatum, je persoonlijke sigils, astrologische symbolen, enz. ... Alles dat symbool staat voor jou. Smeer zaad of menstruatiebloed op het papier. Teken een cirkel rond alles wat je op het pappier hebt gezet. Rol of vouw het papier op en steek het in het flesje of potje.

Voeg nu de andere dingen toe tot het flesje of potje ongeveer half vol is, terwijl je ondertussen zegt:

Insecten en naalden en alles wat scherp is,
Hou alle kwaad opgesloten in deze glazen gevangenis.

Plas nu in het flesje of potje tot het volledig vol is en draai de stop er op. Terwijl je dit doet, moet je je intentie voor de heksenfles luidop laten weten, iets in de aard van:

Ik heb deze fles gemaakt onder het welwillend oog van de goden en godinnen, van de elelementen en van mijn voorouders, opdat geen kwaad mij kan deren, geen vloek of betovering mij kan raken, en alle negatieve en slechte dingen die naar mij worden gestuurd worden afgeleverd in deze fles.

Steek de kaars aan en gebruik het kaarsvet om de stop van de fles te verzegelen. Je kan extra rode katoen rond de flessehals binden en vastknopen: elke knoop verzegelt het flesje extra en geeft het extra kracht. Rood katoen wordt overigens ook gebruikt in spiritvallen.

Sluit nu je ritueel af en openn de cirkel zoals je normaal doet.

Begraaf de fles in het verste plekje van je tuin. Maak een offer aan de spirits in je tuin: melk & honing, of een glaasje wijn. Et voilà.


Reacties

Lindsay zei…
Beste,

Ik zie dat u zonder bronvermelding een foto van mij hebt gebruikt (de eerste). Kan u aub een bronvermelding plaatsen of de foto verwijderen? Mijn winkel (met de heksenflesjes) kan je hier terug vinden: https://www.etsy.com/nl/shop/MadeByFae

Groetjes!
Lindsay
Angela zei…
En wat te doen als je als vrouw niet meer menstrueert? Moet je het dan gewoon weglaten, dus er niks anders voor in de plaats? En als je met 2 mensen in een huis woont, dan beide een eigen flesje maken? Bedankt!
Bryd zei…
Je kan dit inderdaad weglaten of vervangen door een andere lichaamsvloeistof. Je werkt met wat je hebt :-) De bedoeling is om zoveel mogelijk een band te creëren met de persoon voor wie het flesje edoeld is. Als je met twee in huis woont, kan je samen één flesje maken.
Unknown zei…
kan je ook een flesje voor alleen jezelf maken? en MOET er een dood dier in?
Bryd zei…
Ja hoor. En een dood insect is optioneel :-)

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam