Werken met samengestelde symbolen

In de simpele runenmagie maak je gebruik van ons gewone alfabet, maar als je complexere runen gaat maken kan je hier veel verder in gaan en ook geometrische patronen, astrologische tekens, alchemistische symbolen, symbolen voor goden en godinnen, magische alfabetten, letters en cijfers, enz. ... gebruiken.

In de theorie van de sympathetische magie draait alles om het ordenen van objecten, kleuren, geluiden enz. ... die dezelfde energie dragen. Door al deze dingen bij elkaar te brengen, kun je die energie versterken en richten op een bepaald doel. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van rode kaarsen voor liefdesbetoveringen in de kaarsenmagie. Witte kaarsen werken ook maar rode maken het net dat tikkeltje gemakkelijker. Dat kunnen we ook toepassen als we werken met runen in combinatie met andere magische technieken voor bijvoorbeeld het maken van amuletten.

Als je runen op deze manier gaat gebruiken, is het uiteraard niet de bedoeling dat je ze gaat vergeten... Je gebruikt bestaande runen die doordat ze telkens weer opnieuw worden gebruikt met een bepaalde betekenis, intrinsiek reeds een bepaalde kracht in zich dragen.

Je kan gebruik maken van de klassieke correspondentietabellen. In de middeleeuwen al zochten magiërs, alchemisten en occultisten naar verbanden bij de (toen) bekende 7 planeten: de Zon, Maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. Daar zijn een heleboel lijstjes uit voortgekomen van dingen die aan elkaar gekoppeld kunnen worden: planeten, kleuren, windrichtingen, enz. ... Afhankelijk van het doel dat je met je sigil wil bereiken, kan je dus gebruik maken van een heel arsenaal aan symbolen die die dingen representeren.

Je kan ook gebruik maken van gekende symbolen die gebruikt worden voor divinatie, en die dus staan voor specifieke dingen. Denk maar aan de runen – hier zijn ze eindelijk! – of de I Tching. Die symbolen worden dan niet gebruikt als “alfabet” (zie verder) maar omwille van de specifieke betekenis die aan elk symbool is gekoppeld.

Hieronder zie je een voorbeeld van een beschermingssigil die werd gemaakt met de klassieke Noordse runen.


In het zwart herken je de rune Elhaz, die staat voor bescherming en voor jezelf opkomen. In het blauw zie je Wunjo, voor het gevoel van geluk, vreugde en harmonie. In het rood zie je Isa, voor rust, vertraging, zelfcontrole en stilstand. In het oranje de rune Jera, voor cyclus, goede afloop en doorzetten. En als laatste in het groen Teiwaz, voor diepe wens, daadkracht, vastberadenheid en rechtvaardigheid.Welke symbolen je gebruikt, hangt af van het doel van de sigil. De symbolen die je kiest moeten je intentie uitdrukken. Maar zoals met alles: vertrouw op je intuitie.

Een paar ideetjes:

  • Cirkel: de cirkel wordt gebruikt als een symbool van evenwicht en balans. Het staat voor eenheid, veiligheid en verlichting.
  • Halve cirkel: de halve cirkel staat voor de wassende (punten naar links) of afnemende (punten naar rechts) maan en symboliseert maanenergie. Het staat voor alles waar de maan invloed op uitoefent: dromen, godinnenenergie, onze psychische aanleg (voor divinatie, helderziendheid, ...), de nacht, water.
  • Kruis: een kruis met vier gelijke armen symboliseert het samengaan van magische krachten, het middelpunt waar energie wordt door getrokken, de windrichtingen (noorden, zuiden, oost en west) en de elementen (aarde, lucht, vuur en water).
  • Oog: het oog staat voor geheime kennis en helderziendheid. Dit is het symbool voor onze aanleg voor helderziendheid.
  • Het oog van Horus: het “Egyptische oog” is ook gekend onder de naam Ujat of Wadjet, wat “Heel” betekent. Dit symbool staat voor genezing, bescherming, welvaart en wijsheid. Het staat ook voor herstel en herrijzenis.
  • Oneindigheid: de figuur van een op zijn kant liggend nummer acht is het symbool voor oneindigheid, eeuwigheid, tijdloosheid en spirituele macht. Het staat ook voor verbondenheid en goddelijke perfectie.
  • Jupiter: het symbool voor de planeet Jupiter staat voor overvloed en geuk. Het wordt gebruikt om mensen in een positie van autoriteit te beinvloeden.
  • Spiraal: de spiraal staat voor leven, groei en eeuwigheid. Ons DNA ziet er uit als een dubbele spiraal. Van veel krachtplaatsen wordt gezegd dat ze magnetische velden in de vorm van een spiraal herbergen. Denk aan onze “cone of power” die ook als een spiraal vorm krijgt. Een spiraal met de klok mee staat voor de positieve kant van de levenskracht (net als een  pentagram), een spiraal in tegenwijzerzin staat voor de negatieve kant van de evenskracht (net als een pentagram dat ondersteboven wordt gebruikt).
  • Zon: het symbool van de zon – een cirkel met een punt in het midden – wordt gebruikt voor succes, kracht en bescherming.
  • Driehoek: een driehoek kan op verschilende manieren worden gebruikt. Gewoon rechtop staat het voor ascentie, het element vuur, het uitsturen van energie om verandering en groei te bewerkstelligen. Trek je er een streep door, dan heb je het symbool voor lucht. Op zijn kop symboliseert een driehoek het element water, het neerdalen, afnemen, en het naar je toe halen van dingen.  Trek je hier een streep door, dan krijg je het symool voor het element aarde. Diehoeken worden dan ook gebruikt om te werken met de energie van de elementen. 

Zo zijn er legio reeds bestaande symbolen die je kan gebruiken in je magisch werk, al dan niet samengesteld met andere symbolen of verwerkt in een nieuwe persoonlijke rune voor een specifiek doel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam