Aiq Bkr – Het Rozenkruisersalfabet

Een verdere toepassing van magische vierkanten is de Aiq Bkr methode, die door Agrippa wordt uitgelegd in deel 3 van zijn De Occulta Philosophia (zie eerder). Aiq Bkr, of “de Kabbbalah van de Negen kamers”, is een vorm van gematria die Temurot of Temurah wordt genoemd, dat “verwisseling” betekent. Het werd gebruikt als een encryptiemethode maar ook voor het maken van amuletten en mystieke teksten. Gekende magiers als Agrippa en Aleister Crowley gebruikten het vooral daarvoor.

De naam Aiq Bkr komt van de zes eerste letters van het Hebreeuwse alfabet, te lezen van rechts naar links: Aleph, Yod, Qoph, Beth, Kaph, Resh. Met Aiq Bkr worden de Hebreeuwse letters bekeken als cijfers.  Wij zijn gewend om voor cijfers en letters  twee aparte sets van symbolen te gbruiken – ABC voor de letters,  123 voor de cijfers – maar in het Hebreeuws, Arabisch en Grieks worden hiervoor in principe dezelfde symbolen gebruikt. In het Hebreeuws kan elke letter ook worden gebruikt als een cijfer. De vijf speciale letters die ook een tweede versie hebben voor als ze op het einde van een woord worden gebruikt – Kaph, Mem, Tzaddi, Peh en Nun – hebben ook een tweede cijferwaarde.

De eerste negen letters worden van rechts naar links in een rooster gezet, tot alle negen vakken gevuld zijn. Dan volgen de volgende negen letters, elk in een vakje, en vervolgens de laatste vier gewone letters, om te einigen met de vijf speciale einde woord-letters.


Met Aiq Bkr kan de waarde van een letter verminderd worden van honderdtallen naar tientallen of eenheden, volgens de principes van de gematria. Neem bijvoorbeeld de letters Shin (300), Lamed (30) en Gimel (3): ze hebben elk hun eigen waarde – 3, 30 en 300 – maar ze kunnen alledrie ook bekeken worden alsof ze waarde 3 hebben.

Om sigils te maken, kunnen we hier ook mee werken. Alle letters kunnen via Aiq Bkr omgezet worden naar cijfers van 1 tot 9. Dat zijn ook de cijfers van het magisch vierkant van Saturnus. Dat vierkant wordt meestal  gebruikt voor het tekenen van sigils. Saturnus is de planeet van begrenzing en inperking, ttz. de planeet die staat voor het definieren van iets als zijnde afgescheiden en apart van al de rest. Door dit vierkant te gebruiken voor het tekenen van sigils, zijn we dan ook zeker dat ze een zeer welbepaalde kracht of intentie in zich dragen en niks anders. Bovendien wordt het symbool dat we zo maken op die manier binnen zijn perken gehouden door zijn eigen natuur (Saturnus = beperking en afscherming van de rest).

Als we de afgeleide cijfers van Aiq Bkr plaatsen in het magisch vierkant van Saturnus – dus in een andere volgorde dan in het klassieke Aiq Bkr rooster – dan krijgen we dit:


Een voorbeeldje: stel dat we een rune willen maken die de krachten van de planeet Mars wil weergeven. De Hebreeuwse naam van Mars is Madim, מאדים, het meervoud van Mad, מאד, dat kracht betekent.

Als we nu kijken naar de letters in het woord Madim: Mem, Aleph, Daleth, Yod, Mem einde woord-versie, dan kunnen we die met Aiq Bkr omzetten naar cijfers: 40, 1, 4, 10, 600. Die kunnen we gaan reduceren naar 4, 1, 4, 1, 6. Die cijfers gebruiken we voor het trekken van onze rune. We starten met een bolletje op de 4, trekken een lijn naar 1, opnieuw naar 4, terug naar 1 en dan naar 6, waar we eindigen met een streepje.


Deze rune van Mars kunnen we nu gaan gebruiken in een amulet, kunnen we met onze athame in de lucht tekenen of op een andere manier gebruiken in magisch werk waarbij we de invloed van de planeet Mars willen inroepen.

Waar het een ietsiepietsie tricky wordt, is bij de keuze van magisch vierkant. Er wordt dan meestal wel gewerkt met het magisch vierkant van Saturnus (omdat Saturnus staat voor wereldse dingen, dus ook voor de concrete materiële werkelijkheid van ons bestaan die we willen beïnvloeden), maar dat hoeft helemaal niet. Afhankelijk van het doel van je rune, kan je beslissen om met een magisch vierkant van een andere planeet te werken. Met het magisch vierkant van Venus bijvoorbeeld voor een rune gebruikt in een liefdesamulet. In het magisch vierkant van Saturnus worden de 27 Hebreeuwse letters per drie in een vak gezet. Gebruik je een magisch vierkant van een andere planeet, omdat die planeet beter overeenkomt met je intentie bijvoorbeeld, dan zitten ze niet persé per drie, met als gevolg dat je de cijferwaarde niet zomaar drie niveautjes mag reduceren. Als je bijvoorbeeld 200 moet gaan reduceren, dan reduceer je naar het eerstvolgende getal dat in het vierkant voorkomt.

Van de methode van Aiq Bkr werd ook het Rozenkruisersalfabet  afgeleid. De letters van het alfabet werden voorgesteld door gebruik te maken van de randen van de vakjes (waarbij de buitenste rand van het vierkant niet telt): een letter uit het middelste vak van het rooster werd weergegeven door een gesloten vierkant, een letter uit het vakje linksboven door een vierkant dat linksboven open was, enz. ... Om te weten over welke van de drie letters in het vakje het gaat, wordt gebruik gemaakt van een bolletje dat op de plek in het vak staat waar de oorspronkelijke letter stond. Dit is soms wel verwarringwekkend en daarom wordt dikwijls ook gebruik gemaakt van drie bolletjes: één bolletje betekent de letter helemaal rechts, twee bolletjes de letter in het midden en drie bolletjes de letter links in het vakje.


Van dit systeem werd uiteindelijk ook het vrijmetselaarsalfabet afgeleid. Dat is gelijkkaardig, alleen worden de letters niet meer tesamen in een rooster gezet maar in aparte roosters.


Door die symbolische weergaven van de letters te combineren konden speciale runen gemaakt worden om de namen van de goden, engelen, geesten of demonen te symboliseren. Agrippa geeft in boek drie van zijn De Occulta Philosophia het voorbeeld van de naam van de aartsengel Michael die via deze methode werd omgezet in een prachtige cirkelrune. Deze runen zijn heel krachtig en ze worden nog steeds gebruikt in de ceremoniële magie. De Aiq Bkr is ook nog steeds één van de populairste encryptiemethodes bij de Vrijmetselaars en andere esoterische genootschappen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam