Gematria (en opnieuw een stukje Qabalah)

Gematria is een vorm van numerologie waarbij letters worden omgezet in getallen, en omgekeerd, om verborgen verbanden tussen verschillende begrippen te ontdekken. De idee hierachter is dat woorden of groepen van woorden die eenzelfde getalwaarde hebben, drager zijn van gelijke (goddelijke) eigenschappen. Elk woord kan worden omgezet in cijfers, vervolgens opgeteld tot één getal, en magisch gelinkt met gelijk welk ander woord met hetzelfde getal. De Griekse gematria linkt de 12 apostelen en de 12 stammen van Israel bijvoorbeeld aan de 12 tekens van de dierenriem en Christus aan het jaarwiel (met Christus als een zonnegod in het midden, jawel).

Gematria is eigenlijk een Grieks woord. De techniek werd vooral gbruikt bij de Grieken en de Joden, en beide hebben hun sporen achtergelaten in de christelijke gebruiken, riten en beeldmateriaal dat wij associeren met de katholieke kerk en ook in de volksmagie.

Voordat de veel functionelere Romeinse en later Arabische cijfers opmars maakten, werden de Hebreeuwse cijfers gebruikt. Ondertussen worden, net zoals bij ons, ook in Israel de gemakkelijkere arabische cijfers gebruikt voor dagdagelijkse toepassingen.

We hebben al gezien dat de cijfers van 0 tot 9 overeenkomen met de 10 sefirot waaruit God de schepping deed ontstaan door zijn naam te zeggen en dus taal te  gebruiken. De letters van het alfabet dat overeenkomt met die taal – het Hebreeuws – hebben ook allemaal een numerieke correspondentie.

Elke letter heeft dus een cijferwaarde. De Hebreeuwse gematria gaat over het berekenen van de cijfercorrespondentie tussen letters, woorden of zinnen om op die manier inzicht te verkrijgen over hoe verschillende concepten en verschillende woorden en ideeën met elkaar  verbonden zijn. De idee hierachter is dat die verbondenheid, en dus ook de cijfercorrespondentie, helemaal niet toevallig is. God creëerde de schepping met woorden en elke letter staat dus voor een andere creatieve kracht. Elk woord heeft het dus in zich om transformatie en verandering te brengen. De numerieke correspondentie tussen twee woorden laat het verband zien tussen dat creatieve potentieel van elk woord.

Met gematria wordt dus gezocht naar verborgen betekenissen in woorden, zoals bijvoorbeeld in de woorden van Genesis, het scheppingsverhaal in het Oude Testament. Door middel van gematria zagen qabalisten bijvoorbeeld Genesis als een profetie van de komst van de Messias. Belangrijke woorden kunnen worden omgezet in getallen en gekoppeld aan andere woorden met dezelfde getalwaarde.

Gematrie wordt ook toegepast op de tarotkaarten, waabij de 22 kaarten van de grote arcana worden verbonden met de 22 Hebreeuwse letters. En het is een integraal onderdeel geworden van de ceremoniële magie, zoals die werd ontworpen door de Hermetic Order of the Golden Dawn met Aleister Crowley.

Er zijn vier verschillende manieren om het cijferequivalent van elke letter te berekenen: de absolute waarde, de ordinale waarde, de gereduceerde waarde en de volledig gereduceerde waarde. Deze manieren van berekenen komen overeen met de vier spirituele sferen in de Qabalah en de vier letters van de naam van God:

Letter van de naam van God (YVHV/Yahweh) // Manier van berekenen // Sfeer/Wereld van
Yod // Absolute waarde // emanatie (Atzilut)
He // Ordinale waarde // creatie (Beri'ah)
Vau // Gereduceerde waarde // vorming (Yetzirah)
He // Volledig gereduceerde waarde // Actie (Asiyah)



De absolute waarde
De cijfers worden gerangschikt  in groepjes. De eerste negen letters kwamen overeen met de cijfers van 1 tot en met 9. De volgende groep van 9 letters heeft een waarde van 10 tot en met 90, daarna volgen de 4 waarden 100 tot en met 400. Door de letters te combineren kan gelijk welk getal worden weergegeven.

De ordinale waarde
In de prakijk is dit de waarde van de plaats waar de letter staat in het alfabet, gaande van 1 tot en met 22.

De ordinale waarde krijg je door te gaan kijken op welke plaats de letter staat in een cirkel van letters, waarbij Aleph 1 is en Tau 22. Volgens de gematria is “het begin en het einde” tussen 1 en 22 gelijk aan 23, dat gereduceerd kan worden tot 5 (2 + 3). Als we er van uit gaan  dat de 5 twee kanten heeft (zoals het menselijk lichaam) dan heb je 5 + 5 = 10, gereduceerd tot 1 = 1 + 0, of de Ene Ware. Dit is maar een voorbeeldje van hoe de gematria verbanden zoekt. :-)

De gereduceerde waarde
Om de gereduceerde waarde te berekenen zetten we de letters opnieuw in groepjes van 9 onder elkaar: van 1 tot 9 bovenaan, daaronder van 10 tot 90, en daaronder de letters van 100 tot 400 aangevuld met 5 extra “sofiet”-vormen van de letters Kaph, Mem, Nun, Pe en Tzaddi, die worden gebruikt als ze aan het einde van een woord staan (al heb je ze niet persé nodig om grote getallen te kunnen schrijven).  Je zal zien dat elke rij overeenkomt met de rij erboven, vermenigvuldigd met 10. Elke letter kan dus gereduceerd worden tot zijn essentiële waarde van 1 tot en met 9, niet door de 0 weg te laten maar door de cijfers op te tellen: 10 = 1 + 0 = 1 en 100 = 1 + 0 + 0 = 1, enz. ...

De volledig gereduceerde waarde
Deze waarde krijg je door elke letter van het alfabet te spellen en die letters vervolgens op te tellen.

De archetypische letters (1 tot 9) zijn de letters die verwijzen naar de fundamenten van de schepping:

1. Aleph = A + L + P = 1 + 30 + 80 = 111
2. Beth = B + Y + T = 2 + 10 + 400 = 412
3. Gimel = G + M + L = 3 + 40 + 30 = 73
4. Daleth = D + L + T = 4 + 30 + 400 = 434
5. He = H = 10
6. Vau = V + V = 6 + 6 = 12
7. Zain = Z + Y + N = 7 + 10 + 50 = 67
8. Cheth= CH + Y + T = 8 + 10 + 400 = 418
9. Teth = TH + Y + T = 9 + 10 + 400 = 419

Afhankelijk van de schrijfwijze van de letters, die wel eens durft verschillen, kan het zijn dat je andere volledig gereduceerde waarden krijgt ...

De existentiële letters (10 tot 90) gaan over de manifestatie van de 9 eerste:

10. Yod = Y + V + D = 10 + 6 + 4 = 20
20. Kaph = K + P = 20 + 80 = 100
30. Lamed = L + M + D = 30 + 40 + 4 = 74
40. Mem = M + M = 40 + 40 = 80
50. Nun = N + V + N = 50 + 6 + 50 = 106
60. Samekh = S + M + K = 60 + 40 + 20 = 120
70. Ain = O + Y + N = 70 + 10 + 50 = 130
80. Pe = P + H = 80 + 5 = 85
90. Tzaddi = TZ + D + Y = 90 + 4 + 10 = 104

En tot slot, de hemelse of kosmische letters, die refereren naar de hemelse Troon (die een levend iets is, geen plaats in de hemel) en die het Existentiële en het Archetypische verenigen:

100. Qoph = Q + V + P = 100 + 6 + 80 = 186
200. Resh = R + Y + Sh = 200 + 10 + 300 = 510
300. Shin = Sh + Y + N = 300 + 10 + 50 = 360
400. Tau = T + V = 400 + 6 = 406

Op die manier krijg je magische getallen die in zich een diepere betekenis dragen.



Gematria is dus een prima manier om concepten en ideeën uit te drukken in een cryptische omschrijving van cijfers. Behalve gematria werden daar ook nog de technieken van notarikon en temurah voor gebruikt, die ook gretig werden gebruikt met het Griekse alfabet en waarvan nog veel sporen te vinden zijn in christelijke riten en beelden.

Bij notarikon worden nieuwe woorden gemaakt  van de eerste en laatste letters van een woord, of worden de letters van een woord gezien als de beginletters van de woorden van een zin. Het woord PaGE is daar een goed voorbeeld van: P staat voor pagan, G voor gathering en E voor Europe. Het woord Amen werd ook door notarikon afgeleid van de Hebreeuwse zin voor ‘de Heer en Koning vol vertrouwen’.

Temurah  is een vorm van encryptie waarbij letters worden verwisseld met andere letters. De meest gebruikte en simpelste encryptie sleutel is de volgende:

K : L
I of Y : M
TH : N
CH : S
Z : O
V : P
H : TZ
D : Q
G : R
B : SH
A : T

Sommige van de namen van God die gebruikt worden in de Qabalistische magie komen van temurah.

Daar draait het bij de Qabalah uteindelijk om: streven naar God. De naam van God kan op v verschillende manieren worden geschreven, waarvan het tetragrammaton YHVH de bekendste is.

Een tetragrammaton is de Griekse benaming voor de Goddelijke naam geschreven met 4 letters. Technisch gezien is elk vierletterwoord een tetragrammaton, maar dit woord wordt exclusief gebruikt voor de vierletternamen van God.

Yahweh of YHVH = 10 + 5 + 6 + 5 = 26, een magisch getal dat in verschillende esoterische tradities belangrijk is en dat ook af en toe wordt gebruikt bij het bouwen van joodse en christelijke heilige gebouwen.

De letters YHVH worden ook in verband gebracht met bepaalde sefirot op de levensboom: Yod hoort bij Chokmah (wijsheid), He bij Binah (begrip van alle aspecten van het leven), Vau hoort bij de zes sefirot van Chesed tot Yesod en de laaste He staat voor Malkuth, de eenheid van God. Schrijf je de letters YHVH onder elkaar, dan staat het tetragrammaton voor de menselijk lichaam, de beeltenis van God.

God zou een naam hebben die bestaat uit 216 karakters, waaruit 72 drieletternamen kunnen worden gevormd, die samen kunnen worden gecombineerd tot één naam. Door aan die 72 namen de uitgang –IH of –AL toe te voegen, kreg je de 72 namen van de engelen die de toegang tot God – Jacobs ladder – bewaken. Hoe de 72-delennaam van God nu precies klonk is uiteraard verloren gegaan. De vierletternaam van God werd uiteindelijk gerecupeeerd via gematria.

Y + H + V + H = 10 + 5 + 6 + 5 = 26
Y + (Y + H) + (Y + H + V) + (Y + H + V + H) = 10 + (10 +5) + (10 + 5 + 6) + (10 + 5 + 6 + 10) = 10 + 15 + 21 + 26 = 72
Hoera.

Het tetragrammaton YHVH komt terug in de ceremoniële magie maar ook in de volksmagie van de cunningfolk.

Een tweede tetragrammaton is ADNI, dat Heer betekent, en dat vereuropeest is naar Adonai. Deze goddelijke naam zou het dichtst bij de materiële wereld van de schepping staan.

Een derde tetragrammaton is AHIH, dat het pure zijn van God uitdrukt, en tot slot is er nog AGLA dat de oneindige kracht van de heilige drie-eenheid voorstelt. Het staat voor eenheid, het primaire karakter van God, de zichzelf vemenigvuldigende kracht van de Natuur. Dit tetragrammaton is een belangrijk woord binnen de christelijke Qabalah en de westerse esoterische en magische tradities. Het wordt gezien als een perfect woord: wie het correct kon uitspreken zou meteen alle inwijdingen gehad hebben!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam