Coven Cuisine - Yza's wondercrème (Arcadia Weekend 2014)

Als je kruiden zegt, dan denk ik automatisch aan Yza. Toen Kaat een tijdje geleden last had van beenkrampen die haar steevast elke nacht wakker maakten, gaf Yza me een massageolie mee die wonderen deed. Ik vind het dan ook pokkejammer dat ze door omstandigheden is gestopt met het maken van haar kruidenmiddeltjes. Maar haar kennis over kruiden geeft ze wel nog graag door. Toen Elenor voor Femma een reeks van workshops moest gaan geven over zelf schoonheidsmiddeltjes maken met kruiden, ging ze dan ook bij Yza ten rade. Die workshop hadden Elenor en Yza ook gepland tijdens het Arcadia weekend. Het werd een instant succes.

We maakten twee crèmes:

  • Een algemeen voedende crème die herstellend werkt voor de huid, met goudsbloem en driekleurig viooltje;
  • Een regenererende crème tegen rimpels met kamille en kaasjeskruid.

De basis van elke crème is dezelfde. Daarvoor heb je het volgende nodig (en een digitale weegschaal):

  • 10 g zoete amandelolie
  • 1 g gele bijenwas (dit zijn een soort van korrels)
  • 5 g cetylalcohol (dit zijn witte korrels)
  • 2 g laurylglycoside (een witte kleverige pasta)
  • 25 g infuus van kruiden
  • 3,5 g aloë vera-gel


Yza heeft al die ingrediënten standaard in huis, maar voor mij klonk het als de inhoud van het ingrediëntenkastje in het chemielokaal in de humaniora :-). Alle ingrediënten kan  je kopen bij een goede kruidenier en tegenwoordig ook online. Yza koopt haar spullen bij de webwinkels van Herbacos in Gent (het vroegere Spinnrad) en Herboristerie ’t Buskruid in Lummen.

Zo’n infuus van kruiden is in feite een gewone kruidenthee :-). Het volstaat om een theezakje (te koop in de thee-afdeling van de supermarkt)  te vullen met de kruiden die je in je crème wil verwerken, te overgieten met kokend water en te laten trekken.

De crème zelf is een emulsie, zoiets als mayonnaise, waarbij een vetcomponent en een watercomponent in elkaar worden opgelost tot een dikke crème.

We starten met de vetcomponent:
  1. Zet een potje op de digitale weegschaal en voeg de juiste hoeveelheid amandelolie, bijenwaskorrels en cetylalcohol toe. 
  2. Roer door elkaar en laat het mengsel au bain marie smelten, terwijl je continu blijft roeren. Let op dat je niet te wild roert want er mogen geen waterdruppels in het mengsel komen. 
  3. Als alles gesmolten is tot een gele vloeistof, zet die dan opzij.

Dan maken we de watercomponent:

  1. Vul theezakjes met gedroogde kruiden. In dit geval vullen we de zakjes half om half met respectievelijk goudsbloem en driekleurig viooltje en met kamille en kaasjeskruid. Overgiet met kokend water en laat trekken.
  2. Zet een potje op de digitale weegschaal en voeg de juiste hoeveelheid (afgekoeld) infuus en laurylglycoside toe.
  3. Roer door elkaar en laat het mengsel au bain marie smelten, terwijl je continu blijft roeren.

Nu is het de kunst om water en vet te gaan mengen. Heel belangrijk hierbij is (net als bij mayonnaise) dat beide componenten ongeveer dezelfde temperatuur hebben. Yza gebruikt hiervoor een vloeistofthermometer, maar je kan het ook op het gevoel doen. Het temperatuurverschil mag niet te groot is, anders gaat het hele zaakje schiften.

  1. Giet de watercomponent heel zachtjes in de pot met vetcomponent, terwijl je continu blijft roeren tot het mengsel een dikke witte vloeistof wordt. Volgens Elenor werkt dat beter als je deosil, met de klok mee naar rechts roert.
  2. Zet de pot met de witte vloeistof in een bad met koud water, terwijl je nog steeds continu blijft roeren. De vloeistof wordt op een bepaald moment vanzelf dik en krijgt de consistentie van yoghurt.
  3. Voeg nu de aloë vera-gel toe. Die geeft aan de crème zijn zijdeachtige textuur en zorgt er ook voor dat de crème beter in de huid wordt opgenomen.

Je kan het effect van de crème nog versterken door extra druppels etherische olie met een bepaalde werking toe te voegen. Wij voegden bij onze herstellende crème met goudsbloem nog etherische olie van kamille toe.

Voor de geur kan je nu ook extra druppels lekker ruikende etherische olie bijvoegen, zoals lavendel, myrthe, roosgeranum, enz. ...  Wij voegden bij de herstellende crème nog extra druppels olie van roosgeranium toe, want de kamilleolie rook nogal sterk. En voor onze regenererende crème kozen we voor myrthe, wat de crème meteen een lekker zacht geurtje gaf. Het leek wel Nivea-crème.

Eigenlijk is het dus helemaal niet zo moeilijk als ik had verwacht. Als je de juiste ingrediënten in huis hebt, maak je je eigen dagcrème in nog geen half uurtje. Ik wist meteen wat mijn zelfgemaakte kerstcadeautjes voor 2014 zouden zijn!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam