De kaballistische roos

Om je eigen runen te maken, kan je ook gebruik maken van het rozenkruis, een symbool dat wordt geassocieerd met Christian Rosenkreuz, de mythische kaballist en alchemist die de stichter was van de Orde van de Rozenkruisers.

De Orde van de Rozenkruisers werd gesticht in de 13de of begin van de 14de eeuw als een soort van geheim college van mystieke wijzen. Of Christian Rosenkreuz echt heeft bestaan of dat het om een symbolische naam gaat, weten we niet. De orde werd opgericht om het Christelijke geloof voor te bereiden op een nieuwe faze “want net zoals de wereld en de mens evolueren, zo moet ook religie veranderen”.



Dat de roos een mystieke betekenis kreeg, hangt ook samen met de bouw van de bloem. De roos is vijftallig: de bloem heeft vijf kroonblaadjes (dit geldt overigens niet voor de nieuw gecultiveerde soorten, sommige rozen hebben zelfs meer dan honderd kroonblaadjes).

In de alchemie hechtte men bijzondere betekenis aan het getal vijf, als ‘quinta essentia’, de ‘vijfde essentie’. De roos in het rozenkruis is dan ook een symbool van de Steen der Wijzen, die het mogelijk moest maken om onedele metalen in goud om te zetten of – in de spreekwoordelijke betekenis – het innerlijk van de mens te verheffen tot een spiritueler niveau. De alchemisten zagen de ontwikkeling van de roos, met als eindpunt de bloei van een vijftallige bloem, als een symbool voor innerlijke groei.

Voor de Rozenkruisers staat de roos symbool voor innerlijke groei, maar de uitleg die ze eraan geven durft wel eens verschillen.  Volgens de Society of the Rose-Cross symboliseert de roos de stilte terwijl het kruis staat voor de redding door de almachtige God. De religieuze vereniging wil aan de mensheid de liefde van God en de schoonheid van het broederschap leren, waaruit die redding vanzelf zal komen.

Voor de Mystieke Orde Rosae Crucis is het geen religieus symbool maar dateert het van lang voor het Christendom. Het kruis zou het menselijke lichaam symboliseren en de roos het ontplooiende bewustzijn van elk individu. Het is dan ook een graag gebruikt symbool binnen de vrijmetselarij.
Voor nog anderen staat het rozenkruis symbool voor de menselijke reproductie, maar dan op een spiritueel niveau. De belangrijkste symbolen voor de Rozenkruisers zijn de roos en het kruis, allebei universele fallische symbolen. Aangezien de geboorte de sleutel is naar elke vorm van materieel bestaan, is het maar logisch dat de Rozenkruisers symbolen verkozen die in verband konden worden gebracht met reproductie. En aangezien transformatie en wedergeboorte de sleutel zijn voor elk spiritueel bestaan, baseerden ze hun volledige symboliek op de roos en het kruis, die uiteindelijk de redding van de mens betekenen door het verenigen van zijn lagere fysieke natuur met zijn hogere eeuwige zelf.

Het Rozenkruis bevat elementen uit de Kabballah, de Joodse mystieke leer die stelt dat alles wat God heeft gecreëerd in onze wereld alleen maar afspiegelingen zijn van hun spirituele en goddelijke archetypes, die zich in de bovenste sferen van de schepping bevinden. Een fundamentele les uit de Kabballah is dus om de aanwezigheid van het goddelijke te zien in alle dingen overal rondom ons. Dat komt mooi overeen met het pagan idee van ‘zo boven zo beneden’ of het goddelijke in de natuur, inclusief de mens! Het heilige Joodse boek Zohar begint overigens met het beeld van een roos met dertien bloemblaadjes en vijf kelkblaadjes. Die roos staat in het boek symbool voor het Joodse volk – de mens in connectie met God.

Volgens de Kabballah wilde God dat de mens uit zichzelf op zoek zou gaan naar zijn creator en niet omdat God hem dat had gevraagd. Daarom schiep hij de schepping in 10 sferen of zefiroth – de kaballistische wereldboom. In de bovenste sfeer huist het goddelijke, in de laagste sfeer zette God de mens, zo ver mogelijk van het goddelijke. Het Goddelijke Plan was dat de mens terug zou groeien naar de goddelijke sfeer en zou “ascenden” langs dezelfde weg terug naar boven waarlangs God hem eerst naar onze wereld had helemaal beneden gebracht.

De Creator maakte de mensen volgens een welgedefinieerd plan, met verschillende soorten van mensen. Elke individu heeft vijf “planetaire lichamen” die elk bepaalde kwaliteiten, houdingen, goede en slechte eigenschappen, gezondheidsaspecten en karaktereigenschappen met zich meebrengen. Dat komt omdat ieder van ons onder invloed staat van vijf planeten (de zogenaamde primaire, secundaire, tertiaire, quarternaire en quinaire planeet). We mogen hierbij niet vergeten dat ook planeten beschouwd worden als levende wezens ... We mogen denken dat we als mensen alles onder controle hebben, maar eigenlijk is er een onzichtbare wereld die bepaalt wat op onze wereld gebeurt.

Het rozenkruis zoals wij het gebruiken voor runenmagie is het kruis dat wordt gebruikt binnen de hogere magie. Binnen de Hermetic Order of the Golden Dawn (zie eerder) dragen de leden van de inner circle een badge met het Rozenkruis. Het bevat een hele waaier aan ideeën die samen het “Grote Werk” of het Goddelijke Plan zelf samenvatten: het harmonieuze samenkomen in één symbolische afbeelding van verschillende ideeën en concepten, soms zelfs tegenstrijdig, van het goddelijke en de mens.

Voor onze runenmagie, werken we enkel met de kabbalistische roos uit het rozenkruis. Als we de Hebreeuwse letters vervangen door Latijnse letters, dan kunnen we runen trekken door van letter naar letter lijnen te trekken. We starten met een bolletje en eindigen met een klein dwarsstreepje.



Behalve de gewone letters uit de simpele runenmagie, kan er via de kabbalistische roos nog extra betekenis aan de rune worden gegeven. De kabbalistische roos heeft immers een eigen betekenis, los van de plaats van de letters.

De 12 buitenste bloemblaadjes staan voor de 12 tekens uit de dierenriem. De middelste kring van 7 bloemblaadjes staat voor de 7 klassieke planeten. De binnenste cirkel van 3 bloemblaadjes staat voor de elementen water, vuur en lucht.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam