Gozalajo Nikevu: workshop sigilmagie (Arcadia Weekend 2014)

“Gozalajo Nikevu Ugworapon Prajumdol,
Gutsodrizka Clodipev Fichprak Hoegumpa.”

Heel de weg naar huis kon ik niet anders dan het krachtlied zingen dat we samen hadden gemaakt en voorwaar, tegen dat ik terug in Antwerpen was kende ik het helemaal vanbuiten, alle buitenaardse tongverstuikingen ten spijt! :-)

Dat krachtlied hadden we samen gemaakt tijdens de sigilworkshop die ik zaterdagnamiddag had gegeven. Toen Eirinn het programma van het jaarlijkse Arcadia weekend aan het samenstellen was en me vroeg of ik zo’n sigilworkshop wou geven, was mijn eerste reactie er een van “snel, vlucht!”  maar nadat ik vanbinnen een beetje was gekalmeerd, nam mijn brein het over en begon het na te denken over wat een interessante workshop zou kunnen zijn. Want sigils an sich zijn gewoon maar een poepsimpel techniekje waarmee iedereen aan de slag kan en dat je op vijf minuten hebt uitgelegd. De meeste meisjes van Arcadia hebben de basisbeginselen van het sigilwerk ook al eens meegekregen tijdens één van de Hagazussa/Amma Devi covenbijeenkomsten die in het teken stonden van runenmagie in de breedste zin van het woord, ttz. het gebruik van magische symbolen voor magisch werk.

Eigenlijk was het de bedoeling om te werken rond een persoonlijke rune. Magna Dea had ook een aantal covenbijeenkomsten georganiseerd rond zo’n persoonlijk symbool, vertrekkende van een klassiek psychologische achtergrond, maar daar ging het niet persé over grafische symbolen, zoals in de avonden rond runenmagie van Hagazussa en Amma Devi. Om het weekend te starten, wilde Eirinn ons laten nadenken over wie we zijn en ons daarrond een wapenschild laten uitwerken. Daarvan zou ik kunnen vertrekken voor de workshop rond een persoonlijk symbool.

Naarmate de tijd verstreek en ik meer nadacht over die opdracht, was i meer en meer van mening dat een echt persoonlijk symbool precies dàt is: persoonlijk, en dus niet iets dat je snel eventjes maakt tijdens een groepsworkshop van een uur of twee. Je persoonlijke sigil is een symbool dat de essentie van je persoon bevat en dat je als signatuur gebruikt in rituelen en magisch werk. Zo’n symbool is dus belangrijk genoeg om er de tijd voor te nemen en na te denken wat je erin wil steken. Ik wilde iets anders doen.

Eirinn had me verteld dat ze de inspiratie voor het Ostara ritueel had gehaald uit de dansworkshop die Benjamin Muller in onze coven was komen geven. In die workshop hadden we niet alleen gedanst maar ook klanken gechant. Dat had mij weer doen denken aan de manier waarop Freya Aswynn op PaGE2012 de runen had gezongen, Luck Acke ons had meegenomen naar een andere wereld op de tonen van de mantra’s  die hij ons had leren zingen en David Rankine de energie in ons lijf deed ontploffen bij het vibreren van de Hebreeuwse godsnamen tijdens een Middle Pillar ritueel. Klank is krachtig, héél krachtig. En sigils ook, dus waarom geen workshop sigilmantra’s maken?

Ik wilde via runenmagie onderstrepen wat de sterkte van Arcadia is en de werking zelf extra kracht meegeven, althans voor dit nieuwe werkjaar en de “nieuwe” werkvorm met dochtercovens onder een bredere Arcadia-koepel.

Tot de vrijdag voor het weekend was ik er nog niet helemaal uit hoe ik het zou aanpakken, maar toen wist ik het. Aan de grondslag van elk magisch werk ligt een intentie. Ook voor de workshop rond het wapenschild van vrijdagavond, werd gepolst naar een intentie over de plek die ieder van ons heeft of wil hebben binnen Arcadia. Daar kon ik wel wat mee doen: tel de plek die elk van ons voor zichzelf ziet binnen Arcadia op en je krijgt vanzelf waar Arcadia voor staat. Iedereen van ons samen maakt immers wat Arcadia precies is: een warme en open plek waar iedereen moet kunnen binnenvallen en iets moet kunnen meepikken van wat er gebeurt. Elke organisatie, hoe klein ook, staat of valt met de mensen die haar dragen. Dat is bij Arcadia niet anders.

Ik had nog maar net het boek “Practical Magic in the Northern Tradition” van Nigel Pennick gelezen (The Aquarian Press, 1989, heruitgegeven in 1994 door Thot Publications) waarin het onder andere gaat over het belang dat in die traditie werd gehecht aan vlaggen en banieren. Dikwijls kregen ze zelfs een eigen naam en op het slagveld boezemden ze ontzag in. Vlaggen zijn sterke symbolen op zich. Denk maar aan de woede die het  verbranden van vlaggen oproept.

In datzelfde boek had ik gelezen over de gewoonte van vroeger om rond je huis of in de buurt van je deur strengen op te hangen van dezelfde voorwerpen. Dat zou bescherming bieden tegen slechte geesten en algemeen het kwaad op afstand houden. Daar komt het volksgeloof van strengen knoflook als bescherming tegen vampieren overigens vandaan! Meestal maakte men gebruik van slakkenhuisjes omdat de cirkel van zo’n huisje een perfecte spiraal is (weer zo’n krachtig symbool) of van belletjes (die geacht worden goede en beschermende krachten en spirits aan te trekken).

Als we nu beiden eens zouden combineren: ik besloot om met de hele coven samen gebedsvlaggetjes te maken met al onze intenties voor Arcadia erop, zo’n beetje als de felgekleurde vlaggenlijnen die je rond boedhistische tempels in Azië ziet. Elk van ons zou zijn intentie uitwerken naar een grafische rune en met al die runen samen zouden we een vrolijke lijn met gebedsvlaggetjes maken om onze heilige ruimte af te bakenen voor het Ostara ritueel, dat ook in het teken stond van een nieuw begin voor Arcadia.

We startten de workshop met het expliciet uitschrijven van onze intentie met betrekking tot Arcadia. Als we met sigils gaan werken via de klassieke methode, dan vertrekken we van een geschreven intentie.

IK LEER VAN DE HEKSEN VAN ARCADIA NIEUWE SPIRITUELE HORIZONTEN  KENNEN EN IK DEEL MIJN EIGEN KENNIS MET DE HEKSEN VAN ARCADIA.

Nadat daar alle klinkers en dubbele medeklinkers uit worden geschrapt, blijft er dit over:

KLRVNDHSCWPTZMG

Als je een sigil wil maken met behulp van een magisch vierkant (van Saturnus, van de 3de orde, dus van 3 vakjes op 3), dan moet je ze eerst nog omzetten naar cijfers:

239454813572847

Door lijnen te trekken van vakje naar vakje, beginnend met een bolletje en eindigend met een streepje, krijg je een grafisch symbool. Dat was me een beetje te complex om het gemakkelijk te herhalen, dus ik besloot om alsnog voor de klassieke lettermethode te gaan, waarbij de letters zelf in elkaar worden gecombineerd tot je een abstracte rune hebt gemaakt:


Ik had vierkante vouwblaadjes meegebracht in alle kleuren van de regenboog. Nadat we onze runen hadden getekend op een blaadje in elke kleur die beschikbaar was, hingen we ze door elkaar aan een rood touw. Rood is de kleur die traditioneel wordt geassocieerd met bescherming en groei. We hingen onze vrolijke vlaggetjeslijn aan de muren als decor voor het ritueel van vanavond. In dat ritueel zouden we onze runen ook opladen en zou onze vlaggenlijn pas echt magisch worden.

Omdat het ritueel rond dans en muziek zou draaien, wilde ik ook een eigen Arcadia krachtlied maken waarin alle intenties uit onze versgemaakte runen of sigils gebald zouden zitten. Om dat te doen, moesten we elk apart van onze eigen Arcadia-rune een krachtwoord maken. Die krachtwoorden zouden vervolgens samen een Arcadia powersong worden.

IK LEER VAN DE HEKSEN VAN ARCADIA NIEUWE SPIRITUELE HORIZONTEN  KENNEN EN IK DEEL MIJN EIGEN KENNIS MET DE HEKSEN VAN ARCADIA.

Als je uit die intentie alle dubbele klinkers en medeklinkers schrapt, dan krijg je dit:

IKLERVANDHSCUWPTOZMJG

Nu was het een kwestie van daar een reeks van onherkenbare woorden van te maken, en daarvoor eventueel weer wat extra klinkers bij te voegen:

GUHAJO
TSOCLEP
MUDRIZ
KAWENO

Uit elk van die woorden koos ik een lettergreep om zo tot een samengebald krachtwoord te komen:

GUTSODRIZKA

Ieder van ons maakte zo haar eigen krachtwoord:

  • Elenor: HOEGUMPA
  • Yza: CLODIPEV
  • Una: UGWORAPON
  • Fjierra: PRAJUMDOL
  • Eirinn: NIKEVU
  • Hamamelis: GOZALAJO
  • Bryd: GUTSODRIZKA
  • Verelna: FICHPRAK

Al die krachtwoorden mengelden we door elkaar om een eigen unieke chant te vormen. Voor de melodie zongen we eerst een Abba-versie :-) maar uiteindelijk stelde Eirinn het basismelodietje van de Carmina Burana en dat paste precies:

“Gozalajo Nikevu Ugworapon Prajumdol,
Gutsodrizka Clodipev Fichprak Hoegumpa.”


Heel de weg naar huis op zondag kon ik niet nalaten om ons krachtlied te blijven zingen, al ging het ongemerkt van de Carmina Burana naar de Canon in D van Pachelbel. Dat wil ik nog wel eens echt in canon zingen!

__
WORKSHOP RUNENMAGIE 1: GEBEDSSLINGER

Nodig:

  • Papier en pen
  • Kleurpotloden of stiften
  • Vouwblaadjes in felle kleuren (geel, rood, blauw, groen cfr. de elementen)
  • Kleefband of nietjesmachine
  • Rood touw

Trek een cirkel met de hele groep, zoals je dat gebruikelijk zou doen. Voel de energie van de groep: dit zijn je zusters en broeders, mensen waar je lief en leed mee deelt, mensen die voor jou op de bres springen en die jou dragen als het wat minder gaat. Samen zijn we sterk en groeien we, niet alleen als groep maar ook als individu. De kracht die in deze groep zit, is de kracht die in elk van ons zit. Die kracht gaan we een extra boostje geven met deze workshop.

Denk na over wat je voor de groep wenst: dit kan iets persoonlijks zijn, het kan een streven zijn, het kan een eigenschap zijn, ... Alles is OK. Alle dingen die we voor de groep wensen, zijn dingen die we extra kracht of vorm gaan geven met het magisch werk dat we vandaag doen.

Eens we weten wat we in de groep willen steken, zetten we die wens om in een intentie. De intentie van je magisch werk is eigenlijk het belangrijkste. Je moet hem zo opstellen dat hij niet verkeerd te interpreteren is, niet te complex maken en niet negatief formuleren.

Eens je je intentie hebt genoteerd, haal je alle klinkers en alle dubbele medeklinkers weg.

Nu heb je twee methoden om een rune te maken.

1/ Runen maken met een magisch vierkant

Is de reeks van medeklinkers die je nog over hebt niet te lang, dan kan je kiezen voor de techniek van het magisch vierkant. Neem een vierkant van 3 op 3 – een zogenaamd magisch vierkant van orde 3 of van Saturnus (omdat Saturnus staat voor de materiële wereld, ònze wereld, waarin we willen dat de magie gaat werken) – en vul daarin de cijfers in als volgt:

  • Bovenste rij: 4 – 9 – 2
  • Middelste rij: 3 – 5 – 7
  • Onderste rij: 8 – 1 – 6

Zet de medeklinkers uit je intentie om in cijfers: A = 1, B = 2, enz. ... tot 9 en begin daarna opnieuw bij 1, tot je alle letters hebt omgezet.

Nu gaan we onze rune tekenen. Begin met het tekenen van een bolletje in het cijfervak dat overeenkom met de eerste letter. Ga nu alle vakjes af. Eindig in het laatste vakje met een dwarsstreepje om de rune af te sluiten.

2/ Runen maken met de lettermethode

De letters die je overhoudt, gaan we nu combineren in een unieke grafische voorstelling. Teken de letters door elkaar, op elkaar, in elkaar. Stukken letter mogen overlappen. De bedoeling is dat je niet meer op het eerste zicht je intentie kan herkennen.

Heb je je eigen rune gemaakt, teken die dan op vouwblaadjes in alle kleuren, bijvoorbeeld geel, rood, groen en blauw om de elementen (de kleuren van onze wereld) te symboliseren. Hang alle blaadjes kriskras door elkaar aan een rood touw omhoog. Al onze intenties zitten nu in een decoratieve gebedsslinger die je kan ophangen in de tempel van je groep.

Om de runen op te laden, moet je er nog energie in steken en hem daarna als het ware vergeten. Dat kan je doen via een ritueeltje. Doordat je de vlaggetjes constant in je tempel ziet hangen, zie je ze op de duur niet meer. Dat is het moment waarop de magie echt begint te werken.


WORKSHOP RUNENMAGIE DEEL 2: KRACHTLIED

Nodig:

  • Papier en pen
  • Kleurpotloden of stiften

We vertrekken opnieuw van de intentie die we oorspronkelijk hadden geformuleerd. Die intentie gaan we omzetten in een mantra. Omdat een mantra goed moet klinken, halen we uit onze intentie enkel de dubbele medeklinkers weg en de dubbele klinkers. Met de letters die je zo overhoudt, maak je een aantal random woorden.

Let er op dat je geen onbedoelde betekenissen in die woorden legt. Ze moeten compleet gibberish zijn. Heb je niet ge noeg klinkers, voeg er dan naar wens weer toe tot je ieuwe woorden hebt gemaakt die voor jou geen enkele betekenis hebben.
Bijvoorbeeld:

VIGROTA
TOKJASFOR
LIPSIAT

Kies nu uit elk woord een lettergreep. Je kan bijvoorbeeld de eerste lettergreep uit elk woord nemen - VIG TOK LIP – en daar een nieuw woord mee maken, of de laatste lettergreep, of een lettergreep naar keuze. Dat nieuwe woord is een runemantra.

Om nu een uniek krachtlied of powersong voor je coven te maken, moet je die runenmatra’s samensmelten in één lied. Door het lied te zingen, geef je het kracht mee en laat je de magie werken.

Voor de melodie kan je kiezen: ofwel maak je een volledig nieuwe melodie, ofwel gebruik je de melodie van een lied dat iedereen kent maar waar niet te veel bewuste betekenis aan wordt geplakt. Klassieke melodieën zoals de Carmina Burana of de Canon van Pachelbel werken bijvoorbeeld prima.

Omdat de mantra’s an sich betekenisloos zijn, zijn ze ook moeilijk te onthouden. Teken de letters groot en duidelijk op “spiekbrieven” die je in je tempel hangt. Als je daarvoor felgekleurde stiften gebruikt, oogt het nog decoratief ook! :-)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam