Magische alfabetten: Het Thebaanse alfabet

Waar het Thebaanse alphabet oorspronkelijk vandaan komt is niet geweten. Johannes Trithemius had het over dit alfabet in zijn boek Plygraphia uit 1518 en schreef het toe aan de legendarische magier Honorius van Thebe, al is daar geen spoor van te vinden in het werk van Honorius zelf. De naam van het alfabet komt hier ook vandaan. Het wordt ook wel eens het “alfabet van Honorius” of “de runen van Honorius” genoemd. Het alfabet werd vooral gekend omdat de gekende alchemist Heinrich Cornelius Agrippa, die een student was van Johannes Trithemius, het overnam in zijn Occulta Philosophia. Omdat het zoveel wordt gebruikt door hedendaagse heksen en magiers om bijvoorbeeld grimoires te encrypteren, wordt het ook wel eens het “Heksenalfabet” genoemd.

Heinrich Cornelius Agrippa von Nettesheim (Keulen, 14 september 1486 - Grenoble, 18 februari 1535), niet te verwarren met de Romeinse generaal Agrippa, was een Duits magiër en occult schrijver, soldaat, arts, astroloog en alchemist. Hij wordt beschouwd als een proto-feminist: doordat hij de verdediging opnam van vrouwen die van hekserij werden beschuldigd, kwam hij in aanvaring met de inquisitie. Agrippa was een bekwaam onderzoeker en een van de vroege zoekers naar de steen der wijzen. Agrippa reisde door Spanje, Frankrijk, Nederland, Duitsland, en Italië en gaf lezingen over verscheidene mystieke publicaties waaronder Reuchlinus de Verbo Mirifico (van Johannes Reuchlin) en Mercurius Trismegistus (van Hermes Trismegistus). Ondertussen verschenen in Europa manuscripten van zijn ongepubliceerde werk De Occulta Philosophia. Dit leverde hem verschillende problemen met het kerkelijke gezag op, hij moest een aantal keren vluchten en werd ook een paar maal gevangengenomen. In 1533 besloot hij, teneinde de misverstanden uit de wereld te helpen, het werk zelf in druk te brengen. In 1651 werd zijn De Occulta Philosophia in Engeland gepubliceerd. De publicatie van zijn werk bracht hem weer in aanvaring met de Inquisitie, die trachtte het drukken van De occulta philosophia te stoppen.

De letters van het Thebaanse alfabet komen precies overeen met de letters van het oude Latijnse alfabet. De later toegevoegde letters J, U en W zitten er niet in en worden hertaald naar de Thebaanse karakters I, V en VV. Er zijn geen hoofdletters, zodat de meeste wetenschappers er van uit gaan dat het alfabet werd gemaakt en gebruikt als een encryptiealfabet voor het Latijn, net zoals de andere alfabetten die Trithemius en Agrippa in hun werk beschrijven en die gebaseerd zijn op het Latijn of het Hebreeuws.


Merlin Sythove, één van de grondleggers van de wicca in Nederland, maakte zijn eigen bewerking van het Thebaanse schrift. Hij en zijn toenmalige partner Morgana werden eind van de jaren ’70 ingewijd in een Engelse Gardneriaanse coven. Zij richtten in 1979 samen de Silver Circle op, een organisatie die de Wiccan Rede uitgaf. Hij schreef ontelbare artikelen over de hekserij en gaf workshops en lezingen. Hij was een graag geziene gast op PaGE2004 en PaGE2008. Merlin was zo’n beetje de peetvader van Wiccan Nederland, tot hij op 3 januari 2012 overleed ten gevolge van een slopende ziekte.

Ook al is het Thebaanse alfabet het favoriete alfabet van de meeste heksen - dixit Doreen Valiente:  “... this is the favourite magical alphabet of the witches...” (ABC of Witchcraft, Hale 1996, p.5) - , toch hield Merlin niet van de manier waarop de letters geschreven werden. Toen hij het alfabet zag dat Tolkien had ontwikkeld voor zijn Lord of the Rings trilogie, ging hij met het Thebaans alfabet aan de slag om er een meer gestyleerde versie van de maken. En met succes! Hij noemde zijn versie het “Aradia font” (al bevat het naast de aangepaste Thebaanse letters ook een hoop andere symbolen). Je kan het gratis downloaden van het internet.


In tegenstelling tot de runen, het Hebreeuws of andere magische alfabetten, hebben de letters van het Thebaanse alfabet an sich geen achterliggende betekenis. Als ze die hadden, dan is die kennis alleszins verloren gegaan. Als heksen deze letters gebruiken, dan doen ze dat dus enkel als geheimtaal en om het geheel een magische look&feel te geven.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam