De magie van Isis (covenbijeenkomst Amma Devi)

Na een avond waarop (L)una ons meer vertelde over Cerridwen, was het nu de beurt aan Yza om ons tijdens de covenbijeenkomst van Amma Devi mee te nemen naar Egypte, voor een interessante inkijk in de Egyptische godenwereld.

De mythe van de vijf Egyptische goden en godinnen waar Yza een band mee voelt begint bij de jaloezie van Re, de zonnegod. Hij was zo jaloers dat Nuit, de hemel, zo dicht bij haar geliefde en broer Geb, de aarde, was dat hij aan Shu, de lucht, de opdracht gaf om de twee geliefden te scheiden. Wat Re niet wist, is dat Nuit zwanger was. Ze riep de hulp in van Thot, de god van de magie. Thot liet zijn magie werken op de maan en zorgde voor vijf extra dagen die tot dan nog niet bestonden, zodat Nuit de tijd had om haar kinderen te baren. Nuit kreeg elke dag een kind: Osiris, Horus de Grote (de man met het havikshoofd), Set, Isis en Nephtys. En zo kwamen deze vijf Egyptische goden en godinnen op aarde.

Horus de Grote is niet te verwarren met Isis’ zoon Horus. Nadat die zijn oom Set had verslagen, die zijn vader Osiris had vermoord, werd hij Horus de Gevleugelde met de zonneschijf boven zijn hoofd. Om Set te kunnen verslaan kreeg hij van Thot extra magie. Hij had toen zoveel magie dat hij de vleugels en de zonneschijf kreeg, en als het ware de nieuwe zonnegod werd na Re.


Yza werkt voornamelijk met Isis maar al die goden en godinnen hangen sterk aan elkaar. Indien nodig roept ze dan ook de hulp in van de andere goden en godinnen. Als ze naar de Tempel van Isis gaat, dan is Anubis, de zoon van Osiris en Nephtys, er bijvoorbeeld altijd om haar gids te zijn en haar te begeleiden. Ze personificeert zich ook met Bastet, dat eigenlijk “ziel van Isis” betekent, omwille van haar katachtige karakter. Als poezenliefhebster kan ik daar in komen  En Nephtys zelf is soms ook van de partij. Voor sommigen is Nephtys de duistere kant van Isis, die dan weer zelf staat voor het licht. Beide zijn dus als de twee zijden van eenzelfde munt. Het zijn dan ook tweelingzussen. Ze zijn complementair.

Isis is de godin met de duizend namen. Over de eeuwen heen heeft ze veel namen aangenomen. Ze heeft ook een hele hoop andere godinnen opgeslorpt. Dat hoor je in namen als Isis Demeter, Isis Aphrodite, enz. ... Daardoor kan de godin gebruikt worden voor alle aspecten van het leven. Voor Yza is ze de godin van de magie, de moedergodin, een helingsgodin, de beschermgodin van de kinderen, de godin van rechtvaardigheid enz. Ze is al in verschillende vormen aan Yza verschenen, als cobra, als zwart gesluierde vrouw, een stralend licht, een typisch Egyptische dame, enz. ... Ze transformeert nog steeds verder, waarschijnlijk omdat Yza zelf ook evolueert.

Er zijn ook een aantal symbolen die je kan koppelen aan Isis. Als je vee over de godin leest, dan durven die wel eens verschillen van auteur tot auteur, maar de meest courante zijn de lotus, de knoop van Isis, de cobra, het systrum (een muziekinstrument, een soort van ratel die ook in verband kunnen worden gebracht met Bastet en de moedergodin Hathor), vleugels (die komen eigenlijk van de godin Maät, de godin van gerechtigheid), een troon (die staat ook op haar hoofd, het is eigenlijk de betekenis van haar naam) en de zonneschijf (ook van Hathor).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam