Coven cuisine – Dodenbrood (Pan de muerto)

Naar onze jaarlijkse Halloween Party wordt halsreikend uitgekeken door zowat iedereen in onze kennissenkring. Niet iedereen krijgt een uitnodiging ... Vanaf een uur of zeven maken de vampieren, demonen en ander fraai volk van Antwerpen dan ook met plezier hun opwachting voor een avondje met genoeg spijs om een middelgroot weeshuis te voeden en voldoende drank om een kudde olifanten te vellen.

Op het buffet staat altijd een grote pot pompoensoep met kaneel, van een versgeslachte pompoen, en dit jaar serveerden we daar ook nog eens kaneelbrood bij, onder de vorm van een klassiek “Pan de muerto” zoals het in Mexico wordt gesmaakt. Heel ons Halloween-beleven stond dit jaar zo’n beetje in het teken van Mexico: we maakten met de kinderen een altaartje voor de overleden oma’s en opa’s en we bakten samen “doodskoppenbrood”. De kinderen mochten helemaal los gaan op het deeg om er de griezeligste doodskop van te maken. Missie meer dan geslaagd en dus wordt dit waarschijnlijk wel zo’n traditie die jaarlijks gaat terugkomen :-)


Nodig voor 2 grote doodskoppen:

Voor het deeg:

  • 600g bloem (of een beetje meer als het deeg je een beetje te plat lijkt)
  • 125g rietsuiker
  • 125ml halfvolle melk
  • 125g boter or margarine
  • 125ml water
  • 4 eieren
  • 2 zakjes droge korrelgist
  • 1 snuifje zout
  • 1 serieuze snuif kaneel

Voor het glazuur:

  • 125g rietsuiker
  • 100ml appelsiensap

Doe 200g bloem in een kom. Hou de rest van de bloem even apart. Voeg bij de bloem 125g rietsuiker, de korrelgist, een snuifje zout en een flinke snuif kaneel. Meng al deze ingrediënten goed door elkaar en zet even opzij.

Doe de melk en het water samen met de boter in een kookpannetje en warm alles op tot de boter gesmolten is.

Giet de melk nu in de kom met het bloemmengsel en meng alles goed door elkaar.

Voeg daarna de eieren toe en meng door elkaar.

Voeg nu beetje bij beetje de bloem bij die je apart had gehouden. Blijf goed mengen. Om jezelf het leven gemakkelijker te maken :-) gebruik je hiervoor best een electrische mixer of een keukenrobot. Voeg bloem toe tot je een deeg hebt dat maar een beetje plakkerig is. Als het nodig is, gebruik je meer bloem dan je in het begin opzij had gezet.

Als je deeg goed is, stort het dan uit op een met bloem bestrooid werkvlak. Kneed de bol deeg een tiental minuten goed door tot hij elastisch en zacht is.

Vet een kom in met boter en doe daar de deegbal in. Leg er een droge handdoek over of plastiekfolie. Zet de kom 90 minuten op ene warme plaats tot het deeg gerezen is en verdubbeld qua volume.

Je deeg is nu klaar om te gebruiken. Het klassieke pan de muerto is een rond brood met deegworsten (“beenderen”) als een soort van wiel erover gedrapeerd, maar je kan ook doodskoppen maken. Als je dit brood bakt met de kinderen, zijn de doodskoppen uiteraard favoriet :-).

Haal het deeg uit de kom en stort het weer op een met bloem bestoven werkvlak. Stomp het plat en verdeel het in twee (want we gaan twee doodkoppen maken).

Maak met elk stuk deeg een eivorm - de vorm van een doodskop. Doe dat op een stuk bakpapier want eens je doodskop gemaakt, kan je hem niet meer deftig oppakken om in de oven te steken. Maak je doodskop niet te dik: het deeg gaat nog rijzen in de oven. Ogen kan je maken door kleine balletjes plat te slaan. Tanden maak je door kleine worstjes in twee te snijden en in driehoekjes te duwen. Alles kan, laat je fantasie maar zijn ding doen :-)

Als je klaar bent met vorm geven, laat je doodskoppen dan nog 1 uur rijzen.

Schuif ze in een op 175° voorverwarmde oven en laat ze 20 tot 40 minuten bakken, afhankelijk van de dikte en de vorm van je doodskoppenbrood. Maak je hier niket te veel zorgen over. Je kan weinig verkeerds doen als je je brood in de gaten houdt en regelmatig checkt. Als het een mooie goudbruine kleur heeft, is het OK.

Terwijl je kaneelbrood in de oven zit, kan je de glazuur voorbereiden. Doe de appelsiensap en de suiker in een pannetje en laat een paar minuten doorkoken tot alle suiker opgelost is.

Haal je brood uit de oven en bestrijk het met het glazuur terwijl het nog heet is. Daarna kan je er nog suiker over strooien.

Als het brood is afgekoeld, kunnen de kinderen er met suikerstiften of andere cakedecoratie nog extra versiering op aanbrengen. Zo wordt je dodenbrood een echt feestbrood voor Halloween.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam