Coven cuisine – Ficelle Picarde

Telkens ik het Franse woord “ficelle” hoor, moet ik denken aan die keren dat ik met mijn grootouders mee naar Frankrijk trok. Mijn grootvader is geboren in Vaires-sur-Marne en ook al was hij mijn grootmoeder gevolgd naar België, hij bracht regelmatig bezoekjes aan zijn achtergebleven broers en zussen in de streek rond Parijs. Hij had ook een appartementsblok in Vaires waar hij af en toe een kijkje ging nemen. Als die uitjes in de grote vakantie vielen, dan mocht ik dikwijls mee.

Ik herinner me met veel plezier het ingenieuze kippenhok waar Tonton Julien zo fier op was, en de vrieskou aan tafel toen mijn oma het aandurfde om tegen Tante Henriette te verkondigen dat Napoléon misschien toch geen heiligverklaring verdiende waarop zowel mijn opa als zijn broer geamuseerd naar elkaar keken en met hun ogen rolden. Of Tante Léontine die in een klein kasteeltje woonde en tot mijn grote verrukking gedecideerd een grote zak aardappelchips openscheurde bij het diner omdat ze geen zin had om aardappelen te schellen. Of de heeeeerlijke rabarbercompote die Tante Simone ons voorschotelde, van de rabarber uit de grote tuin met de schommel in de boom. Veel van mijn herinneringen aan die lome vakantiedagen op familiebezoek met mijn grootouders draaien rond momenten aan tafel. Ik zal het wel niet van ver hebben. :-)

Elke keer als we in Vaires waren, mocht ik bij de bakker in de enige grote straat die het stadje toen groot was een “ficelle” gaan halen, een kort maar heel dun stokbroodje dat je zo uit de hand at. Heerlijk brood was dat. Stokbrood is toch maar pas echt lekker Frans brood als het echt uit Frankrijk komt, hoe lekker het stokbrood van bakker Charif ook is.

Een Ficelle Picarde, genoemd naar de regio in het Noorden van Frankrijk die grenst aan ons land, is een typisch streekgerecht, zoiets als ons witloof met hesp en kaassaus. En een ficelle is natuurlijk ook het Franse woord voor koordje. Nu we met koordmagie bezig zijn bij Hagazussa, zit dit lekkere Franse herfstgerecht er pàl op. :-)



Nodig voor 4 personen:

  • 750 ml + 500 ml halfvolle melk
  • 400g bloem + 50g bloem
  • Peper en zout
  • 4 eieren
  • Een flinke scheut olie
  • 250g champignons
  • 250g blokjes bacon (of hesp)
  • 2 sjalotjes
  • Nootmuskaat
  • 50g bakmargarine
  • 100g gemalen kaas

Eerst maken we de pannenkoeken ...
Doe 750ml melk in een kom en doe daar 400g bloem bij en een snuif zout bij. Meng alles met de mixer goed door elkaar.

Klop nu één voor één de eieren bij het deeg tot je een nogal dik deeg krijgt dat je wel nog kan gieten.

Giet nu een flinke scheut olie bij het deeg en meng het er door zodat je geen oliedruppeltjes meer ziet.

Bak nu de pannenkoeken. Je zou 2 pannenkoeken per persoon moeten hebben.

... en dan pas de rest.
Maak de champignons schoon door de aarde die er misschien nog aanplakt eraf te vegen. Snij ze daarna in schijfjes.

Maak de sjalotjes schoon en snipper ze.

Doe een beetje olie in een kookpot en bak de sjalotjes tot ze glazig zijn. Voeg dan de blokjes bacon toe en roer door elkaar tot ze goed gebaken zijn. Hou daarna apart.

Bak de champignons in hetzelfde kookpotje. Voeg eventueel een klein beetje extra olie toe. Doe daarna de baconblokjes bij de champignons en zet opzij.

Laat 50g bakmargarine smelten in een kookpotje. Als de margarine gesmolten is, voeg dan in één keer 50g bloem toe en roer met een klopper door elkaar tot je een korrelige massa of roux hebt. Voeg dan 500m melk toe en klop tot je een dikke witte béchamelsaus hebt.

Voeg de helft van de béchamelsaus bij de champignons en meng alles goed door  elkaar. Kruid met peper en zout.

Kruid de rest van de béchamelsaus met nootmuskaat.

Vul nu elke pannenkoek met een beetje champignonmengsel, rol de pannenkoeken op en leg ze mooi naast elkaar in een ingevette ovenschotel. Overgiet met de rest van de béchamelsaus. Strooi de gemalenkaas bovenop de schotel.

Zet de schotel 10 minuten onder de grill om een krokant kaaskorstje te krijgen. Dien daarna direct op.

Bon appétit!

Opmerking:
In het originele recept van Ficelle Piicarde, wordt niet gewerkt met bacon of hespblokjes, maar wordt op elke pannenkoek een schel hesp gelegd waar dan het champignonmengsel op wordt gegoten waarna de pannenkoek wordt opgerold en in de schaal gelegd. Ik vind baconblokjes gewoon lekkerder :-)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam