Magische symbolen

Iedereen die zich wel eens durft uit te leven in één van de fantasiewerelden van de online games of heeft geLARPt (zie onder), heeft waarschijnlijk al gehoord van runenmagie. Runenmagie is echter geen rare hersenkronkel maar heel echt. Deze vorm van magie gaat over het gebruiken van grafische symbolen in magisch werk.


De naam “runenmagie” kan voor sommigen een beetje misleidend zijn. De runen die we kennen uit de mythologie hebben er immers niks mee te maken, al kunnen ze er wel voor worden gebruikt.

Het maken van magische symbolen en het gebruik van die symbolen om kracht en energie in voorwerpen te steken is zo oud als de wereld zelf. De grafische symboliek van de inkervingen in de oude graven uit de steentijd, de grotschilderingen, de symbolen gegraveerd in goud en brons, de prachtige tekeningen van de monniken, de knopen en spiralen van de middeleeuwse ambachtslui, de tribal tattoos van de Maori indianen: ze bevatten allemaal een betekenis die verder gaat dan enkel hun woordelijke betekenis.

Grafische symbolen die bewust worden gemaakt om een mystieke betekenis te bevatten, noemen we een “sigil”. Het woord “sigil” komt van het Latijnse “sigilum” dat “slot” betekent (vandaar de Nederlandse vertaling “(magisch) zegel” van het woord sigil, cfr. verzegeling, maar in de magie wordt meestal de Engelse term “sigil magic” of sigilmagie gebruikt).

Sigils kunnen symbolen zijn die een bepaalde persoon of entiteit voorstellen – ze kunnen de geheime namen van spirits en goden bevatten of jouw eigen persoonlijke magische signatuur zijn – maar ze kunnen ook complexe concepten symboliseren. Denk maar aan het pentagram dat je veelvuldig tegenomt in heksenmiddens, één van de krachtigste symbolen dat er is.

Meestal worden sigils gemaakt als een magisch hulpmiddel om bepaalde doelen te bereiken of diepe wensen te vervullen. Ze kunnen gebruikt worden om poorten te maken in de sluiers tussen de werelden en spirits of goden op te roepen (en te controleren). Je kan ze gebruiken bij divinatie. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het symbool zelf doet an sich niks maar is een fysieke focus om je te helpen om de juiste geestestoestand te bereiken en zo de magie – welke dan ook – te bewerkstelligen.

Sommige van de beste sigils of symbolen krijg je door intuitie en inspiratie. Veel symbolen worden ook aangereikt in meditatie of via bepaalde vormen van divinatie (bijvoorbeeld als een patroon zich vormt op of in het voorwerp waar je naar staart). Er zijn heksen die geloven dat bepaalde zeer krachtige magische symbolen letterlijk worden meegegeven door hogere wezens als er naar wordt gevraagd. De spirit of godheid in kwestie laat je de sigil dan zien, bijvoorbeeld als een patroon in de dauw die verschijnt op een glanzend voorwerp in zilver, koper, goud of glas of als een spoor in de modder.

---
Een Live Action Role Playing Game, afgekort tot LARP of LRP (van Live Role Playing) is een rollenspel waaraan enkele tientallen tot honderden spelers tegelijkertijd in een verhaal meespelen. De spelers zijn allemaal bij het verhaal betrokken en de handelingen van de spelers zijn niet van tevoren vastgelegd, maar er zijn wel bepaalde richtlijnen. Elke speler heeft namelijk zelf een "personage" verzonnen en probeert naar de persoonlijkheid van dit personage te handelen. Spelers reageren op gebeurtenissen, waarbij bijna alle acties geïmproviseerd worden.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam