Simpele runenmagie voor dummies

Zoals reeds gezegd heeft runenmagie an sich niks te maken met de runen zoals we die kennen uit de Noordse en keltische mythologie, al kunnen ze er wel voor worden gebruikt. Als we aan runenmagie gaan doen, is het immers de bedoeling dat we onze eigen symbolen, “runen” of sigils gaan maken.

Voor simpele runenmagie maken we sigils uit een reeks letters die je samenvoegt tot één beeldje. Het moeten beeldjes zijn die we zo hebben opgesteld dat ze geen enkele herkenbare betekenis meer hebben voor ons bewustzijn. Ons bewustzijn speelt immers poortwachter en laat dingen waarvan het rationeel aanneemt dat ze onzin zijn zelfs niet eens door naar ons onderbewustzijn. Je onderbewustzijn is echter wel de baas. Als je onderbewustzijn intentie X wel ziet zitten maar je bewustzijn niet, dan zal X wel degelijk gebeuren, tenzij je bewustzijn ervoor zorgt dat je onderbewustzijn niet wordt lastig gevallen met iets waarvan het het nut niet inziet. Met een sigil maak je je intentie kenbaar aan je onderbewustzijn zonder dat je bewustzijn het beseft.

Werken met symbolen is heel krachtig. Het werkt het best om gedragspatronen bij jezelf te wijzigen, zoals stoppen met roken, je angsten de baas worden, gezonder gaan eten of meer gaan sporten. Maar het lijkt ook altijd te werken voor dingen die je niet meteen zou verwachten, ook is er geen enkel bewijs dat dat inderdaad het geval is (behalve het zelf uitproberen!). Stel je voor dat je een hinderlijke struik weghaalt uit de tuin van je buurman. Je weet precies wie dat heeft gedaan: jijzelf. Stel je nu voor dat je via runenmagie vraagt om die struik te doen verdwijnen en je merkt een paar dagen later op dat de struik inderdaad weg is, dan kan je geen enkel causaal verband bewijzen tussen jouw rune en het werk dat is gebeurd in de tuin. Nochtans zal je er van uit gaan dat je runenmagie heeft gewerkt. Je kan het misschien het best vergelijken met bidden ... Runenmagie is echter enkel een magische techniek en heeft dus niks te maken met welke religie dan ook.

Het principe van runenmagie is eigenlijk heel simpel. Sigils maken is helemaal niet moeilijk, iedereen kan het. Het enige dat je in principe nodig hebt is een stukje papier en een pen. Daarmee gaan we aan de slag, in drie stappen:

1. Denk na over je intentie en zet ze op papier.
2. Maak er een rune van.
3. Laad de rune op.

Het belangrijkste is de eerste stap, het verwoorden van je intentie. Zelfs de meest ervaren heksen spenderen veel meer tijd aan die eerste stap dan aan de andere stappen samen.

In een notendop is een sigil of magisch zegel dus een grafische interpretatie van een doel. De eenvoudigste manier van runenmagie is je doel in een simpele zin op papier zetten, die je daarna omzet naar een grafisch symbool en  oplaadt met energie. Daarna is het wachten om te zien of je doel wordt bereikt.


Stap 1: zet je intentie op papier
Het ingewikkeldste is het formuleren van je intentie.  Schrijf je wens of doel op papier. Dit is de intentie die je wil meegeven aan je onderbewustzijn. De formulering van je intentie is cruciaal. Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt over wat je precies wenst en daar zo duidelijk mogelijk over bent. Dat geldt overigens niet enkel voor runenmagie maar voor elke vorm van magisch werk. Denk maar aan het verhaal van Koning Midas die wilde dat alles wat hij aanraakte in goud veranderde en daar acheraf bitter veel spijt van had ... Het verschil tussen een zegen of een vloek zit hem in de bewoordingen die aan de basis liggen van de rune die je gaat maken.

Je intentie mag enkel op een positieve manier worden geformuleerd. Ons onderbewustzijn heeft de onhebbelijke gewoonte om alles positief te interpreteren. Als je bijvoorbeeld wil slagen voor een examen, formuleer dit dan niet als “IK ZAL NIET BUIZEN VOOR MIJN EXAMEN”. Je onderbewustzijn negeert het woordje “niet” gewoon en hoort enkel “IK ZAL BUIZEN VOOR MIJN EXAMEN”. Niet precies waar je voor wil werken! Gebruik een formulering als “IK ZAL MET VLAG EN WIMPEL SLAGEN VOOR MIJN EXAMEN”.

Austin Osman Spare begon elk van zijn intenties met “THIS IS MY WISH” gevolgd door de omschrijving van wat hij wenste. Echt nodig is het niet, maar het geeft je intentie een wat formeler tintje. Je kan ook een zinnetje gebruiken als “DIT IS MIJN INTENTIE” of “DIT IS WAT IK WIL.”, als het maar werkt voor jou. Opgelet, ook hier goed nadenken over de positieve formulering. Zeg dus niet “IK WIL RIJK ZIJN” want daaruit hoor je eigenlijk “IK BEN ARM”, net het omgekeerde van wat je wil bereiken!

Denk ook goed na over de consequenties van je intentie. Stel je voor dat je wil vermageren en dat je dus de volgende intentie formuleert: “IK BEN EEN GEZONDE EN ENERGIEKE VROUW DIE VIJFENZESTIG KILOGRAM WEEGT”. Gewicht verliezen kan op veel manieren en niet altijd op een gezonde manier. Denk maar aan hoe je vermagert als je lang ziek bent. Vandaar dat in deze intentie de woorden GEZOND en ENERGIEK werden toegevoegd.

Maak het gemakkelijk. De gemakkelijkste manier om door een muur te lopen is om de deur te gebruiken. Zoek dus via magie de deur eerder dan een manier om doorheen een solide barrière als de muur te geraken. Het resultaat is identiek, dus wat maakt het uit hoe je aan de andere kant van de muur bent geraakt ...

Wees niet te vaag maar ook niet te specifiek in je intentie. Vergeet ook niet dat je geen anderen mag betrekken bij je magie zonder dat ze daar van op de hoogte zijn. Wens niet “IK BEN GETROUWD MET DIRK VAN DE DIENST MARKETING”. De arme jongen wordt waarschijnlijk niet graag geshangaid! Formuleer je wens als “IK BEN GETROUWD MET EEN MAN ALS DIRK VAN DE DIENST MARKETING”. Als Dirk jou een verschrikking vindt, dan is hij waarschijnlijk toch niet de juiste man voor jou en laat je hem de vrije keuze. Het is beter om met je wens een man te vinden, die lijkt op Dirk, maar die van je houdt uit vrije wil. En niemand sluit uit dat het uiteindelijk toch Dirk is: wie lijkt er meer op Dirk dan Dirk zelf?

Je kan ook een datum in je intentie verwerken, zoals bijvoorbeeld: VOOR HET EINDE VAN DIT JAAR HEB IK EEN LIEFDESRELATIE MET EEN PRACHTIGE MAN. Als je tegen het einde van het jaar geen resultaat ziet, dan kan je je wens herformuleren en in een nieuwe sigil vertalen.

Als je je niet helemaal zeker voelt, experimenteer dan met eenvoudige onbelangrijke intenties waar je zelf geen persoonlijk voordeel uit haalt, zodat je bewuste geest zich niks van het resultaat aantrekt, zoals bijvoorbeeld: “WAT IK WIL IS EEN GROTE VROUW ZIEN MET EEN ORANJE JURK”. Deze wens is totaal onbelangrijk maar ook niet iets dat je elke dag tegenkomt, perfect dus voor een testje.

Een interessante oefening kan zijn om in een meditatie naar je eigen toekomst te gaan en jezelf daar op te zoeken. Vraag aan je toekomstige zelf om zich te herinneren hoe je hier zat te worstelen met deze rune en met je wens. Luister dan naar wat je toekomstige zelf over zichzelf vertelt, in relatie tot die wens, zoals bijvoorbeeld “IK BEN DE EIGENAAR VAN EEN MANEGE” of “IK HEB EEN KNALRODE CABRIO”. Schrijf dat neer. Als je echter voelt dat je toekomstige zelf daar niet tevreden mee is, laat het dan zo en kies een andere wens. Je kan ook proberen te dromen hoe het zou zijn als je wens was uitgekomen. Stel dat je jezelf succes bij de mannen wenst, en in je droom is dat een absolute ramp omdat je de mannen niet van je af kan slaan, ga dan voor een andere wens.

Wik en weeg je woorden, draai ze rond in je mond en pas als je alles hebt bekeken, herbekenen, opnieuw geformuleerd, weggegooid en opnieuw begonnen, je tijd hebt genomen, er een nachtje (of twee of meer) over hebt geslapen, en pas als je je helemaal kan vinden in de formulering van je intentie, pas dan schrijf je ze neer in één zin om verder mee te gaan werken.

Als je je goed voelt bij de zin die je op papier hebt gezet, dan heb je al 99% van het werk gedaan. Gebruik hiervoor je intuitie! Als de zin die je als basis gaat gebruiken niet helemaal comfortabel zit, dan gaat zich dat zowiezo wreken later.


Stap 2: maak van je intentie een tekeningetje
Nu gaan we echt de magische toer op en gaan we met onze intentie aan de slag. Runen worden getekend en hertekend in een proces van eliminatie en vereenvoudging. Net als een beeldhouwer aanvalt op een blok zandsteen of graniet, zo gaan we onze zin afbreken en terug opbouwen tot hij er uit ziet als een raar klein tekeningetje.

Onze intentie was geformuleerd als volgt:

IK BEN EEN GEZONDE EN ENERGIEKE VROUW DIE VIJFENZESTIG KILOGRAM WEEGT

Het eerste dat we doen is de klinkers en de medeklinkers die dubbel zijn eruit schrappen.

.KB.N…G.Z..D……R…..V…W…..JF….ST….L….M…..

Dan schiet er iets als volgt over:

KBNGZDRVWJFTLM

Wat je nu hebt gedaan, is een bewuste wens afgebroken naar iets dat je bewuste geest niet meer as such herkent: een betekenisloze reeks van letters. Hoe meer energie je steekt in je poging om je intentie om te zetten naar iets dat niet meer herkenbaar is, hoe meer je je bemoeizieke bewustzijn buitenspel zet en de boodschap in je krachtige onderbewustzijn kan planten.

Met de letters die nu nog overschieten, gaan we puzzelen. Maak een ruwe schets waarin je alle letters aan elkaar plakt. Er zijn geen regels voor. Je kan ze bijna letterlijk op een hoop gooien, op hun kop zetten, draaien, ... Alles kan. Sommige letters kan je combineren, zoals bijvoorbeeld de M die in de omgekeerde W zit.

Een voorbeeldje:

Teken het opnieuw en opnieuw en opnieuw. Laat telkens meer details weg. De bedoeling hiervan is dat je niet meer precies kan zien wat de betekenis van de letters is. Blijf doorgaan met tekenen en versimpelen tot je je afvraagt wat hier in ’s hemelsnaam nog de relevantie van is. Op dat moment vergeet je als het ware waarom je bezig bent met dit werk en dat is precies de bedoeling. Er komt een momen dat je de klik maakt in je hoofd en enkel nog bezig bent met het tekenen, zonder enig verband met de oorspronkelijke intentie.


Zorg ervoor dat je rune er ook meer en meer “magisch” uitziet.  De meeste runen zien er een beetje creepy uit, als een karakter uit een alien alfabet. Niet bang zijn dat je het verkeerd doet: er zijn geen regels over hoe de runen die je maakt er moeten uitzien. Zolang ze voor jou werken zijn ze perfect. Een mooi symbool werkt trouwens niet persé beter. Integendeel, een ruwe rune met een primitieve look spreekt het onderbewuszijn misschien zelfs meer aan. Ga af op je intuitie.

De sigil die je hebt gemaakt mag anderzijds ook niet te eenvoudig zijn. Je kortetermijngeheugen moet het gemakkelijk kunnen oproepen maar je langetermijngeheugen juist niet. Je wil de sigil immers kunnen vergeten om hem te doen werken. De bedoeling is dat je een symbool hebt gecreëerd dat je gemakkelijk kan visualiseren tijdens het ritueel waarmee je hem activeert, om hem daarna te vergeten.

Het hoeft helemaal niet maar veel heksen zetten intuitief een rand rond hun runen, zoals een cirkel. Op die manier wordt de rune een soort van mandala. Mandala’s zijn zelf een krachtige techniek om energie te bundelen en te focussen. Ze spreken rechstreeks tot het onderbewustzijn. Net wat we nodig hebben dus helemaal geen slechte keuze! De mandalastructuur zorgt ervoor dat je rune dus nog wordt versterkt.

Als je klaar bent met tekenen, heb je een symbool dat er perfect uitziet. Je hebt een sigil gemaakt, klaar om te worden gebruikt. Dit symbool is de fysieke vorm van een gedachte die je straks, door de rune te gebruiken, in het collectieve onbewuste (zie onder) van de mensheid gaat planten om hem te laten uitkomen in de objectieve, reële wereld.


Stap 3: gebruik je rune om je wensen te laten uitkomen
Om de runen hun werk te laten doen, moet je ze opladen met energie en loslaten. Dat kan op verschillende manieren, waarbij je je concentreert op het beeld dat je hebt gecreëerd en dat vervolgens, terwijl je volledig bewust bent, doorheen je geest in de droomwereld steekt. Je moet dus volledig van de wereld zijn en tegelijkertijd gefocust en bewust. Populaire methodes om die staat van transcendentie te bereiken zijn volgens de chaosmagie pijn, meditatie, hallucinogene middelen, sex  of een combinatie van allemaal. Gebruik wat voor jou het gemakkelijkt werkt. Je moet alleszins op een punt raken waar je bomvol energie zit zonder ergens aan te denken, om die energie vervolgens bewust in je sigil te kunnen steken.

  • Meditatie: De simpelste manier om je rune op te laden is door het beeld van de rune voor je ogen te houden en er intens nar te staren tot je aan niks meer denkt, of zoals Spare het omschreef: 'drink it into the mind'. Probeer aan niks te denken maar tegelijkertijd volledig gefocust te zijn op het beeld van je rune. Laat je niet afleiden. Denk niet aan de betekenis van de sigil. Kijk enkel naar het beeld van de rune en zie een 100% abstract beeld, zonder enig verband of betekenis, enkel een beeld en niks anders.
  • Orgasme: Je begin nu misschien te lachen, maar het is geen grap! Het hoogtepunt van een orgasme zorgt ervoor dat je op een punt komt waar je barst van de energie en aan helemaal niks denkt. Je kan masturberen of vrijen met je partner terwijl je de sigil visualiseert in je geest. Als je op het hoogtepunt ben aanbelandt, visualiseer dan dat de sigil groot en stralend wordt en vervolgens in een schitterende ontploffing desintegreert tot er niks van overblijft. Je rune is nu volledig opgeladen.
  • Wild dansen: Laat jezelf helemaal gaan en dans er op los. Spring rond, draai in cirkels rond je as (zoals de soefis doen), dans tot je helemaal buiten adem bent en er bijna bij neervalt. Het hoeft zelfs niet op muziek te zijn, als je je maar voelt tintelen van de adrenaline en kracht en aan  niks meer denkt. Visualiseer dan de sigil in je geest, zie hem groot en stralend worden en vervolgens in een schitterende ontploffing desintegreren tot er niks van overblijft. Dan mag je stoppen met dansen.
  • Pijn: Teken je rune op een papiertje. Verbrand dat boven een kaars en laat de vlam even je vingertoppen verbranden (uiteraard zonder dat je jezelf verwondt). Op het moment dat je de pijn van de vlam aan je vingers voelt, visualiseer dan de sigil groot en stralend in je geest. De pijn van de vlam zorgt ervoor dat je wordt afgeleid van waar je eigenlijk mee bezig was en even aan niks  dacht, net genoeg om je rune weg te kunnen sturen naar de droomwereld. Klaar is kees.

Welke methode je ook kiest, start met het intensief bekijken van je sigil. Laad jezelf daarna bomvol energie door één van de bovenvermede methodes. Sluit dan je ogen en visualiseer de sigil in je geest (en dus in je onderbewustzijn). Vernietig dan het papier waarop je je rune hebt getekend en vergeet hem.

Afhankelijk van je intentie kan je je rune ook op andere manieren laten verdwijnen dan enkel via vuur. Als je een intentie hebt geformuleerd die over healing gaat, dan zou je bijvoorbeeld je rune op je lijf kunnen schilderen, en hem traag laten oplossen in het water terwijl je mediteert, of gaan trancedansen tot je de rune hebt weggezweet. Je zou hem kunnen tekenen in het zand en laten wegwassen door de vloed. Teken je rune op papier, vouw er een bootje van en laat het wegdrijven op de rivier. Het water zorgt er vanzelf voor dat je rune oplost. Maak je rune in bessen zaden op het gras en laat de vogels hem wegeten. Of teken hem op een koffiefilter en zet “magische” koffie. Bak een brood in de vorm van je rune en eet dat op. De mogelijkheden zijn legio. Ook hier kan je je intuitie volgen.

Nadat je je rune hebt vernietigd, ga dan iets helemaal anders doen. Ga boodschappen doen. Speel een partijtje voetbal met je neefje. Doe de afwas. Lees een boek dat niks met magie te maken heeft (geen LARP dus :-)). Doe iets dat volledig in het hier en nu is, dat absoluut niks met magie te maken heeft en dat jou daar op geen enkele manier aan kan doen denken. Zorg er met andere woorden voor dat je volledig bent gegrond. Wat jou betreft is de rune gewoon weg. Hij is helemaal niet meer van belang voor jou en je bewuste zelf, ook al is je onderbewustzijn wel nog geïnteresseerd, want dat is je rune nog aan het verwerken.

Het is belangrijk dat je afstand neemt van het magische ritueel dat je hebt uitgevoerd. Als het de eerste keer is dat je met runenmagie werkt, doe dan even geen andere meditaties of ander magisch werk en praat niet over wat je hebt gedaan. De bedoeling is dat je de deur naar je onderbewustzijn volledig dicht doet. Dat zorgt er voor dat je rune niet af en te komt bovendrijven in je geest zolang je kortetermijngeheugen hem niet heeft uitgewist. Je moet je rune vergeten. Dat zou volgens de psychologen ongeveer drie uur duren. Als je meer ervaring hebt met runenmagie, weet je ondertussen al hoe gemakkelijk (of moeilijk) dit voor jou is en kan je hier uiteraard anders mee omgaan.

Vergeet niet alleen de rune, vergeet ook de intentie erachter, vergeet je hele wens! Hoe sneller je alles vergeet, hoe effectiever je rune zal zijn. Jij hebt je deel van het werk gedaan, laat je rune nu zijn deel doen. Heb vertrouwen. Wees niet te ‘gulzig’ voor resultaat, laat het gewoon komen. Alles komt altijd in orde. Als je dat gelooft, dan is dat ook zo. Als je toch de drang voor resultaat voelt oppoppen, geef er dan geen aandacht aan.

Iets vergeten klinkt gemakkelijker dan het is. Een klassiek truukje om bewust je runen te vegeten is om er verschillende te maken met verschillende intenties. Teken ze op papiertjes en doe die in een grote pot die je een paar weken wegzet. Op die manier weet je begot niet meer welke rune nu precies voor welke intentie bedoeld was. Je weet zelfs niet meer welke intenties je er allemaal had ingestoken. Laad ze allemaal tegelijk op, de ene na de andere. Jij weet niet meer precies waar ze voor dienden, maar je onderbewustzijn wel. De truk van de foor om verschillende runen tegelijk te activeren, noemt met in het Engels “shoaling”, naar “a shoal of fish”, een school vissen. Het blijkt dat runen inderdaad werken als een school vissen: als er eentje in een bepaalde richting gaat, dan gaan ze allemaal in die richting. En de richting die we willen dat onze runen opgaan is die van succes. Een extra trukje is om voor één van je runen een intentie te gebruiken die reeds is voldaan. Uiteraard is die rune dus bijzonder succesvol – duh – en bovendien werkt hij als een soort van katalysator voor je andere runen!

Het is dus ook handig om een lijstje te hebben met mogelijke wensen die je kan gebruiken als intenties om je “school” van runen aan  te vullen en die je standaard erbij kan steken. Denk aan wensen zoals upgrades, gratis samples, kortingen, fantastische sex, een goed geheugen, dat je altijd fantastische tweedehandsboeken mag vinden, dat je meer lacht (mensen die meer lachen leven langer), een interessant leven, enz. ... of kies een wereldprobleem dat wel wat extra steun kan gebruiken.

Sommige mensen willen de runen die ze hebben gecreëerd niet vernietigen. Voor hen is er ook een truukje. Zorg ervoor dat je de rune op een plek zet waar je hem constant ziet, zo constant dat hij als het ware bij de achtergrond gaat horen. Je ziet hem dus niet meer bewust. Je onderbewustzijn daarentegen blijft hem echter wel zien. Dat gaat trager maar is even effectief. Je kan je runen bijvoorbeeld boven de spiegel hangen in de badkamer, zodat je ze elke ochtend en avond ziet als je je tanden poetst. Je zal merken dat ze op de duur opgaan in de achtergrond en dat je ze niet meer bewust ziet. Dat is precies de bedoeling.

Een vraag die bij veel mensen meteen naar boven komt is hoe je runen in ’s hemelsnaam kan rijmen met het bijhouden van een magisch dagboek als het de bedoeling is dat je alles vergeet en er niet meer aan wordt herinnerd, wat nu net de bedoeling is van je magisch dagboek. Paradox! Eén manier om hiermee om te gaan is om je intentie neer te schrijven voordat je er echt mee aan de slag gaat, en je dagboek dan een paar maanden weg te leggen voordat je checkt of je runen effect hebben gehad. Wat je ook kan doen is de pagina’s van je magisch dagboek dichtplakken met post-itjes waarop je de datum schrijft waarop je de pagina’s weer kan bekijken. Zo kan je ondebewuste aan het werk gaan zonder dat je per ongeluk je runen weer naar boven haalt.

Het spreekt voor zich dat je je rune wel een beetje mag helpen als je hem eenmaal hebt gebruikt. Als ik mijzelf elke dag blijf volproppen met hamburgers, dan heeft mijn rune inderdaad geen enkele kans op slagen ... De boodschap is alleszins: relax, ga door met je leven, heb vertrouwen (in jezelf) en je zal zien dat je binnen een paar weken inderdaad slaagt voor je examen, niet meer op de weegschaal moet gaan staan en een grote vrouw ziet met een oranje jurk.

---
De term "collectief onbewuste" werd voor het eerst gebruikt door Jung. Er zijn verschillende vormen van het onbewuste: het persoonlijke onbewuste en het collectieve onbewuste. Het persoonlijke onbewuste is een geheugen met psychische inhoud, min of meer aanvaard of verdrongen, betreffende enkel de persoonlijke problemen en zaken van het individu. Het collectieve onbewuste is een bredere vorm van het persoonlijke onbewuste, waar de inhoud van de hele beschaving zich bevindt sinds de creatie van de mens. Het collectieve onbewuste houdt dus een enorme kennis en macht in. Alle dromen, voorgevoelens, archetypes, symbolen, legendes, enz. zijn verborgen in de dieptes van het collectieve onbewuste.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam