De dertien oorspronkelijke clanmoeders (Clanmoeders Workshop 1)

Het verhaal van de dertien oorspronkelijke clanmoeders wordt al generaties lang doorgegeven door de vrouwen van de verschillende indianenstammen van Noord-Amerika. Het verhaal is het verhaal van een verbond tussen de grote Aardmoeder en de mensen. Het is wat de indianen “Vrouwenmedicijn” noemen – medicijn in de betekenis van hogere kennis en wijsheid en een krachtige energie waar je onbeperkt gebruik van kunt maken – al hebben mannen natuurlijk ook baat bij de lessen van de clanmoeders. Uiteindelijk zijn zij ook kinderen van vrouwen en hebben ze zelf een vrouwelijke kant.

Bedoeling van het verhaal van de clanmoeders is dat vrouwen leren door middel van de kennis die wordt doorgegeven door elk van de clanmoeders om zichzelf te helen. Pas als vrouwen leven vanuit hun eigen vrouwelijke kracht, kunnen ze hun plaats innemen als vrouwen, kennis delen met anderen en anderen helen.

De vrouwen van de indiaanse stammen die hun maandstonden hebben, gingen maandelijks in afzondering. Tijdens drie dagen van stilte en bezinning visualiseerden de vrouwen dat ze hun schoot openen om levenskracht te geven aan de zaadjes van hun dromen, om de kracht van de Aardmoeder te krijgen om zichzelf op te laden, en om visioenen en creativiteit te ontvangen. Tijdens die periode van afzondering mochten ze alleen creatieve dingen doen zoals zingen, trommelen, dansen, enz. ... Eén van die dingen was het vertellen van het verhaal van hun clanmoeder en haar danken. Elke stam had wel zijn eigen specifieke aanpassing van het verhaal en zo ontstonden verschillende verhalen van verschillende clanmoeders. Vrouwen deden dit een heel jaar lang en doorliepen zo  een heel transformatieproces om uiteindelijk te beseffen dat zij krachtig en heel zijn, en vertrouwen in zichzelf en hun vrouwelijke kracht kunnen hebben.

Elke maan komt overeen met een andere clanmoeder. Er zijn twaalf clanmoeders voor de twaalf maanden van het jaar en een dertiende clanmoeder voor de extra maan van transformatie:

  1. De maan van januari, kleur oranje, Zij die met Verwanten spreekt
  2. De maan van februari, kleur grijs, Zij die de Wijsheid bewaart
  3. De maan van maart, kleur bruin, Zij die de Waarheid weegt
  4. De maan van april, pastelkleuren, Zij die Vooruitziet
  5. De maan van mei, kleur zwart, Luisterende Vrouw
  6. De maan van juni, kleur rood, Verhalenvertelster
  7. De maan van juli, kleur geel, Zij die alles Liefheeft
  8. De maan van augustus, kleur blauw, Zij die Heelt
  9. De maan van september, kleur groen, Vrouwe van de Ondergaande Zon
  10. De maan van oktober, kleur roze, Zij die het Web weeft
  11. De maan van november, kleur wit, Fiere Vrouw
  12. De maan van december, kleur paars, Lofprijzende Vrouw
  13. De blauwe maan van transformatie, kleur kristal, Zij die haar Visioen wordt
De clanmoeders zijn niet hetzelfde als de grootmoeders. Daar waar de grootmoeders staan voor de vrouwelijke goddelijkheid, de godin zelf en de kracht van haar essentie, daar zijn de clanmoeders de incarnatie van de vrouwelijke kracht in en op de aarde. Ze kunnen verschijnen met het gezicht van gelijk wie en dus zien wij hen allemaal anders. Het contact is heel persoonlijk.

Als we met de clanmoeders gaan werken, dan werken we op drie niveau’s:

  • Een 1ste niveau gaat over het ontvangen in ons hart.
  • Het 2de niveau gaat over het creëren van een heilige ruimte in onze schot.
  • Het 3de niveau gaat over het reizen met de clanmoeders.

Op het einde van elke reis vragen we aan de clanmoeder een symbool. We maken een altaartje voor de clanmoeders en zetten het symbool van de clanmoeder waar we die maand mee werken op ons altaartje. Zo kunnen we de kracht van de clanmoeder terug oproepen door middel van dat symbool, dan ben je onmiddellijk terug in die kracht. Die krachten blijven bij jou en zijn altijd beschikbaar.

Het verhaal vertelt hoe het verkeerd liep met de mensen toen eenmaal de taal was ontstaan. Doordat de mensen de taal kenden, leerden ze ook liegen. Zo ontstonden twisten tussen de verschillende clans. De Aardmoeder stuurde daarom de dertien clanmoeders naar de aarde, om te vertellen over haar droom van vrede. Zo zegt het de mythe die wijsheid moest overbrengen aan de vrouwen van de clan. Als je die wijsheid hebt geïntegreerd, dan ben je pas volledig.

Die wijsheid – zo gaat de Godin er van uit – is een typisch vrouwelijke kracht. Dat gevoel van thuiskomen in iets dat vredevol is, is vrouwelijk. Vrouwen dragen de droom van de Aardmoeder in zich. Ze kunnen die droom zelf dromen omdat ze in zich dragen hoe het was voor alles verkeerd ging. Wij moeten leren om te leven vanuit die vrouwelijke kracht, dragend, voedend en vol onvoorwaardelijke liefde.

Toen de missie van de dertien clanmoeders voltooid was, verdwenen ze weer. In hun plaats bleven dertien kristallen schedels achter, die de geestestoestand van de Aardmoeder en van het vrouwelijke principe bewaren op onze planeet.

Deze workshopreeks is gebaseerd op het boek van Jamie Sams: 
SAMS, Jamie. De dertien Oorspronkelijke Clanmoeders : Spirituele levenslessen voor het ontdekken en ontwikkelen van je vrouwelijke talenten en kwaliteiten. Altamira-Becht, Haarlem, 288 pp. 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam