Dag Boris : de symboliek van katten

Boris is dood. Toen ik hem gisteravond binnen riep nadat ik terug kwam van de Clanmoeders workshop, hoorde ik hem miauwen in de tuin van de buren. Ik kon hem niet zien in het donker – het heeft ook nadelen om een zwarte kat te hebben – en hij wilde niet over de draad springen. En dus liet ik hem een nachtje buiten slapen. Deze morgen zag ik zijn zwarte staart onder een speeltuig van de buren uitkomen. Hij reageerde niet toen ik hem riep en dus ging ik aanbellen bij de buren om hem in hun tuin te komen vangen. Hij lag dood op zijn zij. Er was niks speciaals aan hem te zien, maar ik voelde me meteen schuldig. Ik had moeten weten dat er iets niet klopte toen ik hem hoorde miauwen: voor de stilste kat ter wereld klonk dat gisteren behoorlijk luid. Volgens de dierenarts was het waarschijnlijk een bacteriële infectie die uit de hand gelopen was.


Deze morgen trof het me pas: de eerste Clanmoeder had me gisteren als symbool een kat gegeven. Net de dag dat ik een kat cadeau kreeg, ging mijn eigen levende kat dood. Brrrr ... Moest ik daar een speciale betekenis achter zoeken? Ging het om de dood en wat daarbij komt kijken? Om het overgaan naar andere werelden, waaronder die van de doden? Ik wist niet wat ik er van moest denken. Tot ik er bij stil stond dat Boris een zwarte kat is en de kat die ik van de Clanmoeder kreeg niet alleen de spirit was die me naar de eerste Clanmoeder had gebracht – doorgangen naar andere werelden, weet je nog? – maar ook een tijgerkat. De kat zag er helemaal niet uit als de klassieke toverpoes uit de sprookjes of de traditionele zwarte heksenfamiliar. Neen, hij zag er uit als een eigenzinnige beste vriend.


Iedereen denkt bij katten natuurlijk meteen aan Egypte en de Egyptische godin Bast(et) met haar kattenhoofd, maar ik heb niks met Egypte en kijk dus liever eerst wat dichter bij huis, naar hoe de (continentale) Kelten en de Germanen naar katten keken. Zowel de Kelten als de Germanen gebruikten dierensymboliek, iets dat je terugvindt in de prachtige juwelen, houtsnijwerk, enz. die ze ons hebben achtergelaten. Dieren als symbool hadden voor hen een grote kracht, net zoals de Noord-Amerikaanse indianen dachten over hun totems. Wij kijken hier in het westen nogal graag naar de andere kant van de oceaan of naar Afrika  als het over spiritualiteit gaat, maar onze eigen tradities zijn zeker zo rijk en even fascinerend.

Dierensymboliek staat voor kwaliteiten die we allemaal zouden willen hebben: kracht, moed, geduld, enz. ... Ze zorgen voor een constante focus die ons helpt om die kwaliteiten waar we naar verlangen effectief te verwerven. In die zin werken ze net als andere magisce symbolen zoals sigils. Door te  begrijpen wat er achter het symbool in kwestie zit, kan die verborgen inhoud geïntegreerd worden in ons leven. Als de Kelten inzicht nodig hadden of bepaalde kwaliteiten wilden versterken, dan riepen ze de spirit aan van het dier dat hen daarbij kon helpen. Werken met dierensymboliek is dus een oeroude manier om aan zelfonderzoek te doen en om jezelf beter te begrijpen en zelfs te veranderen.

De kwaliteiten die met katten in verband worden gebracht zijn:

  • Scherpzinnig
  • Pienter
  • Stiekem, geniepig
  • Geheimzinnig
  • Intelligent
  • Bovennatuurlijk
  • Waakzaam, alert
  • Selectief
  • Onafhankelijk

De dieren staan voor transformatie, de Anderwereld, mysterie en vrouwelijkheid.

Reizen doorheen de werelden
Katten wordt helderziendheid en een soort van zesde zintuig toegeschreven. Dat heeft te maken met de scherpe zintuigen van het dier. Een kat kan dingen horen en zien die met mensenzintuigen niet waarneembaar zijn. Voor de Kelten is de kat een wachter van de Anderwereld (of meer specifiek de Onderwereld). Als ze geruisloos komen aangeslopen op hun fluwelen poten en stilletjes op de achtergrond blijven, dan klopt dat wel met het beeld van de mysterieuze bewaker van de sluiers. Ze lijken zelfs onsterfelijk met hun zogenaamde negen levens! Volgens de folklore kunnen katten dan ook zonder problemen doorheen de werelden reizen en dingen zien die wij niet kunnen zien.

Zwarte katten daarentegen werden door de Kelten beschouwd als kwaadaardig en geofferd. Die aversie van zwarte katten loopt gewoon door in de Middeleeuwen. De arme dieren werden gezien als de belichaming van het kwaad en de duivel. Zwarte katten worden nog steeds geassocieerd met hekserij. Zwart was een “gevaarlijke” kleur, de kleur van de nacht en het duister, waarin niemand kon zien wat er precies gebeurde. Onze perceptie van de werkelijkheid verandert met het vallen van de nacht en die transformatie is precies waar katten – toch nachtdieren die wél kunnen zien in het donker – voor staan.

Die associatie met het donker is trouwens één van de redenen waarom katten nu nog steeds in verband worden gebracht met de maan. Katten zijn eigenlijk altijd en overal al gekoppeld geweest aan machtige godinnen: Freya, Bast, Artemis, Shakti, Diana ... Misschien nog een reden waarom ze in de Middeleeuwen gezien werden als heksenvriendjes. Die godinnen waren echter bijna allemaal godinnen die niet alleen gingen over bescherming maar ook over vruchtbaarheid en huiselijk geluk.

Katten worden zelfs aan Maria gekoppeld (opnieuw een grote moedergodin, jawel). Veel korthaarkatten hebben een soort van M-vorm in hun gezicht. Volgens de folklore zou dit een gevolg zijn van de kus die Onze Lieve Vrouw aan een kat gaf die haar baby Jezus beschermde. Volgens de Arabische folklore redde een kat Mohammed van een slangenbeet, en staat de M voor de naam van de profeet.

Vrouwelijkheid
Zoals gezegd zijn katten altijd al in verand gebracht met de grote vruchtbaarheidsgodinnen. Ze eten natuurlijk ook graag muizen, iets dat de oogst natuurlijk ook ten goede kwam. :-) Katten staan dan ook voor geluk. Ze staan voor kracht, vrijheid en de vrouwelijke, dierlijke kant in ieder van ons.

Katten worden nu gelieerd met de maan maar in een veel ouder verleden werden ze eerder in verband gebracht met de zon. In de Scandinavische mythologie wordt niet de maan maar de zon in verband gebracht met het vrouwelijke. In lang vervlogen tijden, toen we nog in een agrarische maatschappij leefden, werden de goden aanroepen om een goede oogst te verzekeren. In zuiderse landen als Griekenland en Italië die ons cultureel hebben gekoloniseerd, kan de zon ook schroeien en oogsten doen mislukken. Daar werd de zon aanzien als iets mannelijks, iets dat in se agressief is. In meer noordelijke gebieden is de zon juist een must om een goede oogst te krijgen. Daar werd de zon gezien als een zachter, vrouwelijk iets. Veel heksen nemen vanzelf aan dat de grote moedergodinnen maangodinnen zijn, maar dat is niet persé waar. De grote Noordse moedergodin Freya ziet er niet alleen uit als een zonnegodin met haar gouden haar en schitterende sieraden, ze rijdt ook door de hemel in een strijdwagen – net als de Egyptische zonnegod Ra – die wordt getrokken door katten.

Nu zijn we toch aanbeland in het Egypte van Bast! Bast was eerst een zonnegodin met een leeuwenhoofd in plaats van een kattenhoofd. Het zijn de Grieken die van haar een maangodin maakten omdat zij volgens hen overeenkwam met hun eigen maangodin Artemis, het zusje van de zonnegod Apollo. En toen werd ze Bastet, een naam die haar vrouwelijkheid en huiselijkheid onderstreept eerder dan haar gevaarlijk karakter, twee vrouwelijke uitersten die we nog altijd in elke huistijger kunnen zien.

Transformatie
Katten zijn dieren die heel sterk zijn en zich goed kunnen aanpassen. Dat aanpassingsvermogen om nieuwe situaties aan te kunnen is waar de kat voor staat. Een kat betekent dat we onze gewoonten moeten durven doorbreken en ons leven moeten kunnen veranderen, meer flexibel moeten gaan denken. Het laat zien wat we niet bang moeten zijn voor verandering, maar daar misschien zelfs naar moeten streven.

Katten houden zich ook dikwijls afzijdig van wat gebeurt (onze Brutus  niet te na gesproken, die kat is de nieuwsgierigste kat die ik ooit heb gezien :-)) en ook dat is een boodschap die de kat ons brengt. Tranformatie betekent ook dat je oplossingen zoekt zodat je verder kan evolueren. Een oplossing voor een probleem krijg je dikwijls  pas als je er afstand van neemt en het van op de zijlijn bekijkt. De neutrale scheidsrechter heeft dikwijls meer inzicht dan de spelers op het veld.

Mysterie
Katten zijn soms onvoorspelbaar en dat is niet altijd even plezant. Het is ook één van de redenen waarom katten niet altijd een even goede naam hadden. Nochthans is die onvoorspelbaarheid geen slechte eigenschap, integendeel. Die onvoorspelbaarheid en chaos staat immers voor creativiteit en psychische kracht.

Het is niet voor niets dat de kat staat afgebeeld op de kaart van de Koningin van Staven in de tarot. De kaart staat voor de dominante vrouwelijke energie van het element vuur. Ze is niet bang om haar macht aan anderen te laten zien en ze is niet bang voor een uitdaging. Ze is een sterke leider die gefocust is op haar verlangens, vast van plan om te krijgen wat ze wil. Geen madam om onnozel over te doen dus ...

Op haar troon zien we leeuwen, grote katten :-) die staan voor het element vuur en voor kracht. We zien zonnebloemen, symbool voor het leven, voor vruchtbaarheid, vreugde en tevredenheid. Haar staf spruit nieuw leven. De Koningin van Staven staat voor trouw, warmte en overvloed. Maar we zien ook de kat aan haar voeten, die de minder bekende zijde  van de Koningin van Staven symboliseert. Zwarte katten staan voor magie en occultisme. De kat staat voor de onafhankelijke natuur van de Koningin van Staven en haar interesse in occulte krachten en de energie van magie.

Het mysterie waarvan sprake is dat wij de kracht hebben om doorheen illusie te zien. Katten staan voor de wetenschap dat we uit onze doppen moeten kijken en met kennis van zaken moeten spreken. Niet weten is geen excuus. De wijsheid die diep in onszelf zit leert ons te begrijpen. De kat leert ons dat we enkel in ons eigen hart, onze geest en onze ziel moeten kijken en in onszelf moeten geloven om de waarheid te ontdekken. Dat is pas transformatie.





Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam