Goede voornemens

Januari is bijna voorbij en ondertussen heb ik tijd geoeg gehad om na te denken over mijn goede voornemens voor dit jaar. Er is een spreekwoord dat zegt dat de weg naar de hel geplaveid is met goede voornemens, er van uit gaande dat het bijna standaard zou gaan om dingen die onhaalbaar zijn als je er geen bloed, zweet en tranen voor laat, maar daar ben ik het niet mee eens. Het uitspreken van goede voornemens is geen kroniek van een aangekondigde dood (sorry Gabriel Garcia Marquez) maar juist een moment waarop je bij de start van een nieuw jaar voor jezelf eens even op een rijtje gaat zetten wat je goed gedaan hebt het afgelopen jaar en wat je nog beter zou kunnen doen. Het is eigenlijk een soort van mini schaduwonderzoekje en state-of-the-union in één.

Zo’n goede voornemenslijstje zou dan ook niet helemaal vrijblijvend moeten zijn: het is geen belofte of verklaring aan de wereld, maar aan jezelf en je kan je niet verstoppen voor jezelf ...


Mijn goede voornemens klinken behoorlijk klassiek:

Vroeger gaan slapen
Ik ben absoluut geen ochtendmens al vind ik het super als ik toch eens vroeg uit de veren ben: het licht is anders, ik voel me frisser (na op zijn minst één tas koffie) en ik kan bergen verzetten. Jammer genoeg lukt dat niet altijd omdat ik behalve laat opstaan ook laat ga slapen. Mijn liefste doet het net andersom, en dus moet ik dikwijls heel stilletjes onder de lakens glijden om hem niet wakker te maken. Ik heb me voorgenomen om dit jaar vroeger te gaan slapen, het is te zeggen: als het even kan vòòr middernacht.

Gemeenschap
Als heks werk je rond de kernboodschap “zo boven, zo beneden, zo binnen, zo buiten” en dat betekent dat je probeert te leven op een bewuste manier. Mindfulness inderdaad, maar dan zonder het expliciet zo te noemen. Deel uitmaken van een gemeenschap. Dat is niet alleen Arcadia maar ook de lokale gemeenschap hier op ’t Kiel. Het gaat hem om de kleine dingen: helpen en deelnemen aan het leven hier in de wijk, de kinderen naar een lokale school en scoutsgroep sturen, bewust eten en dus ook vers koken, lokaal en als het even kan bio en fairtrade kopen, samen eten met ons gezinnetje en luisteren naar wat de kinderen hebben gedaan op school. Moeilijk is dat allemaal niet en toch schiet het er soms bij in ...

Vermageren
Je zelfbeeld zorgt voor het vertrouwen dat je nodig hebt om je plaats in de gemeenschap (in de breedste zin van het woord) op te eisen. Met mijn zelfbeeld gaat alles goed, dankjewel, maar alles kan altijd beter. Eigenlijk staat dit in al mijn goede voornemenslijstjes sinds ik zestien ben en mijn gebrek aan zelfvertrouwen in die tijd is daar niet vreemd aan. Ondertussen zit ik behoorlijk lekker in mijn vel, lekker genoeg om die 25 kilogram eens aan te pakken. Niks moet, geen doorgedreven dieet, geen afzweren van brood of aardappelen of whatever. Die relax houding zorgde er vorig jaar voor dat er al 10 kilogram verdween, maar ook dat die andere 10 kilogram niét verdwenen. Daar gaan we dus dit jaar voor. Mijn liefste doet ook mee. Het feit dat ik beloofd heb om hem voor elk verdwenen kilootje extra te verwennen zit daar ook voor iets tussen :-)

Gemeenschap 2
En daarmee zijn we meteen bij het volgende puntje op mijn lijst aanbeland. Ik weet dat het raar klinkt voor een vrouw die het element vuur hoog in haar vaandel draagt, maar dat vuur brandt niet vanzelf. Ik moet het bewust aanzwengelen. Mijn liefste en ik hebben een goede relatie, alleen is mijn libido dikwijls maar een libidootje en dat durft soms onze relatie een beetje vertroebelen. Ik heb mijzelf dus voorgenomen om daar dus extra tijd voor te maken. Vroeger gaan slapen – dus samen met hem in plaats van twee uur later – zal daar ook al wel bij helpen. Ik heb er de hele maand al op gelet en kijk: zijn ogen glanzen, hij prààt warempel en ik krijg knuffels als ik sta te koken! :-)

Arcadia
Nu de structuur van Arcadia wat minder formeel is geworden – een los verband van verschillende covens die samenwerken – voelt het alsof alles plotseling mogelijk is geworden. Dat was eigenlijk altijd al wel zo, alleen is het moeilijk om bepaalde patronen te laten voor wat ze zijn. Het voelt nu alsof een nieuwe dag is aangebroken – had ik al gezegd dat ik geen ochtendmens ben maar zo’n vroege ochtend eigenlijk geweldig vind? :-) Het voelt inderdaad geweldig en het spreekt het Lucht-aspect in mijzelf erg aan. Binnen Arcadia ben ik altijd zo’n beetje de eeuwige “leerling” geweest. Eigenlijk schat ik mijzelf niet zo hoog in als je de spirituele CV’s van sommige andere meisjes van onze covens of van bevriende covens bekijkt, maar ik besef nu dat ik eigenlijk al wel behoorlijk wat kennis heb vergaard over al die jaren. Die kennis kan ik verder doorgeven aan diegenen die ze willen hebben. Dat is mijn voornemen voor 2014: nieuwe dingen leren en wat ik heb geleerd doorgeven aan de rest.

Voilà. Zeg dat Bryd het gezegd heeft.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam