De eerste bloem van de lente

Floromantie – divineren met de hulp van bloemen – is echt iets voor de lente. Dat is ook het seizoen bij uitstek voor bloemen: na de kouwe wintermaanden komen ze weer tevoorschijn met hun kleurige kopjes en vrolijken ze ieders dag op. Tegenwoordig kan je het hele jaar door bloemen krijgen – ik heb winter en zomer bloemen in huis – maar vroeger was dat absoluut niet zo, tenzij je stinkend rijk was en over een orangerie of een kas kon beschikken.

De eerste bloemen die hun kopjes laten zien, zijn meestal de sneeuwklokjes. Die staan ook in mijn stadstuintje te pronken, maar toch waren het dit jaar niet de eerste bloemen die ik zag. Dat waren de rozen. Die tellen waarschijnlijk niet echt mee, want ze zijn tot nu toe gewoon blijven doorbloeien, zo zacht was de winter. Vorig jaar was het nog beter: toen stond zelfs de lavendel nog in bloei met nieuwe bloemtopjes! :-)


Voor wie zich bezig houdt met floromantie, is de eerste bloem van de lente wel belangrijk want de eerste bloem die gevonden werd bij de start van de lente was relevant voor het hele komende jaar of op z’n minst voor de hele lenteperiode. Niet alleen het tijdstip waarop je de bloem zag maar ook om welke bloem het ging was van belang.

Maandag: 
Dit betekent geluk en voorspoed voor de rest van de lente.

Dinsdag:
Al je inspanningen worden beloond. Als je aan iets begint, dan zal; het je gegarandeerd lukken.

Woensdag: 
Er zit een huwelijk aan te komen! Dat hoeft niet noodzakelijk dat van jezelf te zijn :-)

Donderdag: 
Opgelet, je moet voorzichtig en op je hoede zijn voor financiële problemen.

Vrijdag:
Net het omgekeerde: rijkdom zal je deel zijn!

Zaterdag:
Ai, je hebt geen geluk want het ongeluk loert om de hoek ...

Zondag: 
Het omgekeerde: je bent deze lente uitzonderlijk gezegend, geluk valt je ten deel.

Was die eerste bloem van het seizoen een wilde bloem, dan wist je bovendien dat iemand wiens naam begon met dezelfde letter als de beginletter van de bloem zich tot jou aangetrokken  zou voelen. Zag je bijvoorbeeld een viooltje, dan zou het iemand zijn wiens naam begon met een V.

Hmm, geen idee meer welke bloem ik als eerste zag in 2000. Het zal wel gewoon een simpele Bloem – met een B – zijn geweest :-)


Bron:
Ostara: Rituals, Recipes & Lore for the Spring Equinox. Llewelyn, 240 p.
http://druidsegg.reformed-druids.org/newsimbolc09-22.htm

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam