Coven cuisine – American Pancakes

Dinsdag was het Maria Lichtmis, Imbolc voor de heksen onder ons, en dat betekent in het Vlaanderen van oude tradities en folklore dat er massaal pannenkoeken werden gebakken. Overal waar je komt word je met melk, bloem en eieren om de oren geslagen, zelfs in een Hollands ikoon als Albert Heijn.

Nochthans was het mij nog niet gelukt om pannenkoeken te bakken: de agenda zat stampvol en pas op vrijdag zouden we met ons gezinnetje compleet nog eens samen aan tafel zitten ’s avonds... Maar het kriebelde! En dus trokken we donderdag – zonder papa – de pannenkoekenpan uit de kast en bakten pannenkoeken, zij het de Amerikaanse variant.

Het deeg is niet zo vloeibaar als het traditionele Vlaamse deeg, eerder een soort van mousse waar je dikke fluffy kussentjes van bakt :-) Heerlijk met schijfjes banaan en ahornsiroop!



Nodig voor een 10-tal pannenkoekjes:

  • 3 eieren
  • 115 g gewone bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 140ml halfvolle melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Boter of margarine voor in de pan

Splits de eieren. Doe de eiwitten en de dooiers in twee aparte kommen.

Zeef de bloem boven de kom met de dooiers. Doe er het bakpoeder en de melk bij en klop met de mixer toteen glad beslag. Meng er dan de vanillesuiker door.

Klopt de eiwitten stijf. Als je de kom kan omdraaien zonder dat er iets uit valt, dan zijn ze goed  Schep de stijve eiwitten met een houten lepel voorzichtig doorheen het beslag.

Laat een beetje margarine smelten in de pannenkoekenpan. Schep een hoopje van het deeg in de pan. Maak de hoopjes niet te groot, iets van een 10cm doorsnede.


Laat de pannenkoekjes een paar minuten bakken aan de ene kant en draai ze dan om. Zet het vuur niet te hoog: omdat ze zo dik en fluffy zijn, is het beter om ze wat langer te laten bakken. Het is dus beter om het vuur een beetje lager te zetten maar de pannenkoekjes wat langer in de pan te laten.

Dien ze meteen op. Je kan ze serveren met schijfjes banaan en ahornsiroop, met blauwe bessen of gewoon op z’n Vlaams met kinnekessuiker. Lekker zijn ze zowiezo!

Dit recept is gebaseerd op een recept van Jamie Oliver.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam