2016 wordt een apenjaar!

Afgelopen weekend liet de Chinese ambassadeur in Brussel een Chinees pakje aanrukken voor Manneke Pis en konden de Brusselaars genieten van een Chinese parade op de Grote Markt, ter gelegenheid van het Chinees Nieuwjaar. Het Chinees nieuwjaar wordt gevierd op de dag waarop de tweede nieuwe maan na de winterzonnewende plaatsvindt. Vandaag dus.


Zo’n nieuw jaar staat altijd in het teken van een dier. Net als in de westerse astrologie gebruiken de Chinezen twaalf dierenriemtekens, maar die zijn niet hetzelfde: de Rat, de Os, de Tijger, de Haas, de Draak, de Slang, het Paard, de Geit, de Aap, de Haan, de Hond en het Varken. Dat teken verandert ook niet elke maand maar elk jaar. Vandaag is het Chinees Nieuwjaar en we starten dus met een nieuw jaar en met een nieuwe dierenteken: 2016 is het jaar van de Aap (net als 1908, 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992 en 2004).

Apen zijn slimme beesten. Iedereen die ooit met een kinderkoets door het apeneiland van PairiDaiza is gereden, herinnert zich vast en zeker de waarschuwingen van de diierenverzorgers: voor je het weet zijn de aapjes weg met alles wat los aan de koets zit, inclusief de tutters uit de mond van je baby. Aapjes passen zich dus gemakkelijk aan :-). Volgens de Chinezen is het dierenriemteken Aap dan ook één van de meest veelzijdige en flexibele.  Mensen die onder het teken van de Aap geboren zijn, zijn vindingrijk en creatief, vol originele ideeën en een beetje (veel) rebels. Het zijn probleemoplossers die wel van een uitdaging houden.

Meestal zijn ze ook vrolijk en vol energie. Het zijn charmante en vrijgevige mensen met een groot gevoel voor humor. Ze stralen vertrouwen uit en kunnen met hun magnetische uitstraling anderen heel goed overtuigen, want ze weten perfect hoe ze anderen kunnen beïnvloeden en naar hun hand kunnen zetten. Soms komen ze een beetje “diplomatiek” over omdat ze niet onvriendelijk willen zijn en daarom niet altijd de waarheid zeggen. Ze kunnen dus ook best sluw zijn maar ze verstoppen hun emoties niet.  Slecht van inborst zijn ze anders doorgaans niet. Ze zijn intelligent en slim en ze helpen anderen graag met goede raad. Ze zijn belezen en weten vanalles over een heleboel dingen.

Apen houden van hun onafhankelijkheid en vrijheid maar zijn wel graag omringd door familie en vrienden. Ze houden niet van al te grote vastigheid en voorspelbaarheid, dan krijgen ze apenkuren. Ze zijn zowiezo al nieuwsgierig en ondeugend.

Als ik dat zo allemaal lees, klinkt dat heel herkenbaar. Het lijkt wel of ik mijn eigen horoscoop aan het lezen ben, al ben ik helemaal geen aap maar een haan. Maar Kaat is wel geboren in zo'n jaar. De appel zal wel  niet ver van de boom vallen. Dat belooft :-)

Die flexibiliteit en wendbaarheid die toegeschreven wordt aan het dierenriemteken Aap, wordt ook verwacht in elk jaar dat met dat teken in verband wordt gebracht en dus ook in in 2016: verrassende wendingen in de politiek en de economie die niemand verwacht, maar ook wetenschappelijke innovatie en vooruitgang. Denk aan de lancering van Facebook in 2004, ook een apenjaar. Apenjaren gaan dus gepaard met innovatie en verandering, zowel positief als negatief, en niet alleen op wereldvlak maar ook op persoonlijk gebied. Dat is niet persé iets om bang voor te zijn: we gaan voor een jaar vol spirituele groei!



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam