Tijd voor kaarsenmagie op Imbolc


Zo'n beetje overal ter wereld wordt begin februari de komst van de nieuwe lente gevierd. Het is het einde van de winter en de start van de lente en - ik kan haast niet wachten - de zomer. Eigenlijk vieren we dus het verdwijnen van het duister en de terugkeer van het licht. Het is een oeroud feest dat zo belangrijk was dat het zelfs zijn plaatsje vond in de katholieke jaarkalender: vandaag vieren we Maria Lichtmis. In die naam vinden we meteen de twee belangrijkste aspecten van het feest terug: de grote moeder - netjes vertaald naar Maria - en het licht of het vuur. Imbolc is dan ook het feest van Brigid, de keltische godin van het vuur. Het is niet voor niets dat deze periode in vroeger dagen traditioneel werd gereserveerd voor het vervaardigen van de nieuwe kaarsen voor het komende jaar. In Groot-Brittannië werd Imbolc dus vertaald naar Candlemass.

Imbolc is dus een prima tijd voor kaarsenmagie. Kaarsenmagie is één van de simpelste vormen van magie. Je kan er boeken en blogs vol informatie over lezen, maar uiteindelijk komt het neer op één ding: het formuleren van je wens en het aansteken van een kaars. Of die kaars nu gezalfd is of niet, in een bepaalde kleur is of niet, op het juiste tijdstip is aangestoken of niet, maakt an sich niet zo veel uit, al kan het uiteraard wel helpen. Je kan prima kaarsenmagie beoefenen met een simpel theelichtje. Ik denk bijvoorbeeld aan mijn schoonmoeder die steevast een kaarsje brandt bij het beeldje van Onze Lieve Vrouw als er iemand onder het mes moet of een examen moet gaan doen. Een beter voorbeeld van kaarsenmagie is er haast niet!

Kaarsenmagie is dus helemaal niet zo moeilijk. Het belangrijkste is het formuleren van je wens of intentie. Zoals met alle magie is het van vitaal belang dat je goed nadenkt over wat je precies wil bereiken met je magie. Ga niet overhaast te werk en denk ook na over de consequenties van je wens.

Hoe ga je nu te werk?


  1. Zoek een plekje waar je niet gestoord kan worden enzet je kaars voor je. Vergeet niet om de stekjes in de buurt te hebben :-)
  2. Maak je geest leeg en maak je klaar voor je magisch werk. Je kan een cirkel trekken, een zuivering doen, mediteren, of gewoon diep in- en uitademen en jezelf ontspannen.
  3. Focus op je wens. Schrijf je intentie op een stukje papier of op de kaars zelf. Je kan ze ook gewoon herhalen in je hoofd. Als je daarmee klaar bent, steek je de kaars aan.
  4. Concentreer je op de vlam van de kaars en als je er klaar voor bent, stuur je je wens in de vlam om hem te doen branden.
  5. Je kan nog een tijdje blijven mediteren met de brandende kaars voor je. Zo kan je nieuwe inzichten verwerven over je intentie of ideeën krijgen over hoe je je verlangens kan laten uitkomen. Je hoeft echter helemaal niet bij je kaars te blijven. Het is echter wel belangrijk dat je de kaars volledig laat opbranden. Als je ze alleen laat, zorg er dan zeker voor dat je niet per ongeluk je huis in brand steekt. Een heks waar ik vroeger les bij volgde gaf de raad om je kaarsen te laten opbranden in de douche of in het bad.
  6. Als je klaar bent met je magisch werk, kom dan terug naar het hier en nu en zorg dat je opnieuw goed geaard raakt. Eén goede tip: chocolade! :-)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam