Kaarsenmagie full monty

Kaarsenmagie mag dan al één van de simpelste manieren zijn om aan magie te doen – zonder enige vorm van ceremonie, speciale rituele tools of andere tralalala – toch loont het de moeite om er wat meer moeite in te steken. Zelfs dan blijft het gemakkelijk: alles wat je nodig hebt, zijn huis-, tuin- en keukenspullen en je kan het bij wijze doen aan je keukentafel.




1 – Kies de kaarsen die je gaat gebruiken
Eerst en vooral moet je uiteraard beslissen welke kaarsen je gaat gebruiken in je ritueel. Het maakt an sich niet zoveel uit welk soort van kaars je gebruikt, maar ervaren heksen gebruiken het liefst kaarsen die gemaakt zijn van bijenwas omdat dat een natuurlijk product is. Die kaarsen zijn wel duurder dan de paraffine- en stearinekaarsen die je meestal uit de supermarkt haalt. Maar paraffinekaarsen werken ook.

Gelijk welk type van kaars je wil gebruiken, zorg ervoor dat het nieuwe kaarsen zijn die nog niet zijn gebruikt. Net zoals andere magische tools kunnen kaarsen die al gebruikt zijn energie hebben opgenomen die niet noodzakelijk spoort met het doel van je kaarsenmagie.

Voor de meest eenvoudige kaarsenmagie volstaat een doodgewone witte kaars of een theelichtje, maar net als bij andere vormen van magie kunnen we ons magisch werk nog gaan versterken door gebruik te maken van correspondenties. Denk aan de ellenlange lijstjes en tabellen met kleuren, tijdstippen, planeten, engelen, enzovoort.

Wat de meeste heksen standaard doen als ze met kaarsenmagie gaan werken, is een kaars kiezen in een kleur die past bij het magisch werk dat ze gaan uitvoeren. De vorm of de grootte van de kaars maakt hen niets uit, maar de kleur wel omdat de kleuren staan voor verschillende dingen. Naargelang de bron kunnen die betekenissen of symboliek van de kleuren wel wat uit elkaar lopen, maar de overeenkomsten zijn groter dan de verschillen.



Een overzichtje van mogelijke kaarskleuren en waarvoor je ze kan gebruiken:

  • Wit gebruik je  voor zuiverheid, spiritualiteit, waarheid en vrede, maanmagie, bescherming, gelukkig zijn, de godin in haar maagdaspect.
  • Geel staat voor het intellect, geheugen, creativiteit, aantrekkingskracht, mentale krachten, visioenen, een nieuw huis, charme, zelfzekerdheid, het element lucht, oosten.
  • Oranje staat voor succes, ambitie, je job en carrière, alles wat met rechtspraak te maken heeft, aantrekkingskracht, het binden van een bezwering, het opwekken van energie.
  • Rood is de kleur van energie, kracht en wilskracht, moed, lust, passie en seksualiteit maar ook voor het afgaan op een doel, de god, vruchtbaarheid, het element vuur, zuiden.
  • Roze is de kleur van de liefde, genegenheid, romantiek en sensualiteit, trouw, eer, harmonie.
  • Paars staat voor spirituele kracht, psychisch vermogen, divinatie en alle magie die te maken heeft met het derde oog, succes, wijsheid, onafhankelijkheid. 
  • Lichtpaars, levendel of mauve staat voor innerlijke zuivering en heling, rust en kalmte.
  • Blauw gebruik je voor inspiratie, occulte kennis en toewijding, creativiteit, het element water, westen. 
  • Lichtblauw staat voor intuitie, meditatie, harmonie en rust, slaap, vriendschap, bescherming, geduld.
  • Groen staat voor voorspoed, overvloed, geld, schoonheid, heling, noorden, het element aarde.
  • Lichtgroen betekent geluk, vruchtbaarheid en je sociale omgeving.
  • Bruin gebruik je voor beschereming van dieren, magie rond dieren, aardemagie, stabiliteit, gronding en het voeden van dingen, het terugvinden van verloren voorwerpen, alles wat met je huis te maken heeft, plantenmagie, vriendschap.
  • Beige gebruik je voor contact met totemdieren, sjamanistische reizen.
  • Grijs staat voor helderziendheid, astrale energie en intuitie, glamories (bewuste manipulaties van je aura of energieveld).
  • Zilver gebruik je om aan te moedigen, negativiteit weg te nemen, snel geld, gokken, maanmagie, de moeder.
  • Goud staat voor zonnegoden, aantrekkingskracht.
  • Zwart gebruik je voor bescherming, het binden van ongewenste dingen en het ongedaan maken van vloeken en bezweringen, het afstoten van dingen, de godin in haar Oude Wijze Vrouw-aspect.
  • Magenta is een kleur die je geb ruikt voor snelle verandering. Je gebruikt deze kleur dus best in combinatie met andere kaarsen om hun werking te versnellen.

Heb je de juiste kleur van kaarsen niet in huis of vind je de kleur niet meteen in de winkel, dan is dat geen probleem. Je kan perfect gewone witte tafelkaarsen of theelichtjes gebruiken. Witte kaarsen mogen dan wel gebruikt worden voor een specifiek doel, wit is de kleur die alle andere kleuren in zich draagt en je mag dan ook zonder problemen witte kaarsen gebruiken om andere kleuren te vervangen. Als je je daar beter bij voelt, kan je rond je witte kaars eventueel een lint in de juiste kleur strikken.
2 – Zuiver je kaarsen
Alle voorwerpen pikken energie op, in de fabriek waar ze worden gemaakt, in de winkel waar ze worden verkocht, enz. ... Kaarsen ook. Zelfs al gebruik je knalnieuwe kaarsen, toch kunnen ze ongewenste energie in zich dragen die niet persé overeenkomt met het doel van je magie. Het is daarom van groot belang dat je je kaarsen eerst gaat zuiveren vooraleer je ze gaat gebruiken, net als alle andere tools die je gebruikt voor je magisch werk. Het is trouwens net daarom dat ervaren heksen die vaak gebruik maken van kaarsenmagie enkel kaarsen gebruiken die ze zelf hebben gemaakt en die dan ook doordrongen zijn van hun eigen energie.

Kaarsen zuiveren doe je simpelweg door ze onder te dompelen in zout. Simpeler kan haast niet. Terwijl je dat doet, kan je eventueel aan de goden waar je mee werkt om je kaarsen te zegenen.


3 - Zalf je kaars met olie
Nadat je de kaars waar je mee gaat werken hebt gezuiverd, ga je hem nog “zalven” voordat je hem gaat aansteken. Dat wil zeggen dat je de kaars gaat inwrijven met olie. Op die manier maak je een psychische band tussen de kaars en jezelf. Door de kaars te behandelen, steek je er je eigen energie in. Terwijl je dit doet, concentreer je je op wat je wil bereiken met je kaarsenmagie. Visualiseer het resultaat van je magie. De kaars wordt zo doordrongen met een stukje van je eigen energie en van je mentale kracht.

De olie die je gebruikt om je kaarsen te zalven is meestal etherische olie. Net zoals met de keuze van de kleuren van je kaarsen, kan de keuze van de olie waarmee je je kaarsen inwrijft een extra hulpmiddeltje zijn voor je magisch werk. De planten waar de olie uit gewonnen wordt, kennen elk hun eigen magisch gebruik. Ze versterken de magie van de kaarsen.



Mogelijke oliën die je kan gebruiken zijn:

  • Lotus voor bescherming, genezing, spiritualiteit.
  • Mirre voor zuivering, bescherming, genezing.
  • Patchouli voor welvaart, seksuele verlangens.
  • Pepermunt voor genezing, geluk.
  • Vanille voor lust, liefde.
  • Seringen voor bescherming.
  • Amber voor succes, voorspoed.
  • Anijs voor rustige slaap, jeugdigheid.
  • Geranium voor bescherming.
  • Heliotroop voor  genezing, rijkdom.
  • Gardenia voor liefde, vrede.
  • Kamperfoelie voor welvaart, mentale kracht.
  • Kaneel voor snelheid, aantrekkingskracht.
  • Lavendel voor genezing, vrede, liefde.
  • Lelie voor bescherming.
  • Salie voor wijsheid.
  • Viooltje voor liefde, genezing, vrede.

Het lijstje is eindeloos :-). Er zijn ook speciale oliemengelingen op de markt die specifiek voor magische doeleinden zijn bedoeld en die je ook perfect kan gebruiken voor kaarsenmagie. Kijk wel goed na dat je natuurlijke essentiële oliën gebruikt en geen synthetische.

Het zalven zelf gebeurt in twee fazen. Je neemt je kaars in één hand en met de andere wrijf je hem in van de top naar beneden tot in de helft van de kaars. Daarna wrijf je hem in van de onderkant naar boven tot in de helft van de kaars.
Als je met je magisch werk iets naar je toe wil brengen, dan beweeg je met je hand van de uiteinden naar het midden van de kaars. Wil je daarentegen iets wegwerken, wrijf dan van het midden van de kaars naar de uiteinden.

Opgelet! Wrijf telkens in één richting en nooit heen en weer, want anders maak je je zalving en zegening weer ongedaan.

Terwijl je je kaarsen zuivert en zalft, spreek je een eerste soort van bezwering of krachtspreuk uit  die jouw band met de kaars bekrachtigt:

“Ik zuiver en wijd deze kaars in de naam van de goden opdat ze  krachtig mag branden in dienst van het Licht.”


4 – Formuleer je intentie
Dit is het belangrijkste onderdeel van elke vorm van magie en dat is voor kaarsenmagie niet anders. Nadat je de kaarsen hebt gezuiverd en gewijd, ga je je wens – het doel van de kaars – expliciet verwoorden. Dat kunnen we doen op verschillende manieren, die met elkaar kunnen worden gecombineerd om het effect te versterken.

1/ Bereid je wens voor en giet ze in een spreuk of bezwering. Spreek deze bezwering luidop uit en bevestig met een affirmatie, zoals “zo zal het zijn” of het klassieke “so mote it be” voor diegenen die iets rechter in de leer zijn. Concentreer je ondertussen op de uitkomst van je magisch werk, visualiseer het resultaat.

2/ Schrijf je intentie op een stukje blanco papier. Je kan hiervoor gebruik maken van een magisch alfabet – Enochisch, Thebaans, runen, whatever – of je intentie verwerken in sigils. Terwijl je je intentie op papier zet – een nieuw lief, een ander huis, genezing voor iemand die je kent, enz. ... – visualiseer je dat je wens uitkomt. Je ziet jezelf met een nieuw lief, je woont in een ander huis, je vriendin is helemaal genezen, enz. ... Als je klaar bent met het op papier zetten van je intentie, vouw je het papiertje netjes dicht.

Veel heksen zetten hun intenties rechtstreeks op de kaars(en) die ze gaan gebruiken voor hun kaarsenmagie. Daarvoor gebruik je je athame. Die wordt enkel gebruikt voor magisch werk en we zitten daar al midden in. Steek de punt van je athame in een vlam en graveer met de verhitte punt je intentie in de kaars. Hier geldt dezelfde regel als bij het zalven: om iets aan te trekken schrijf je van de bovenkant naar het midden en dan van de onderkant naar het midden, om iets af te stoten schrijf je van het midden naar de uiteinden, eerst de bovenkant, dan de onderkant.


5 – Steek de kaars aan
Steek je kaars aan en gebruik hiervoor liefst een houtspaander of een andere neutrale kaars eerder dan stekjes. Lucifers bevatten zwavel, een stof die in magisch werk gebruikt wordt om dingen te bannen. Die conotatie wil je liever niet in je kaarsenmagie tenzij dat het doel is van je kaars.

Terwijl je de kaars aansteekt, spreek je luidop je bezwering uit. Heb je je intentie op papier gezet, neem dan het dichtgevouwen stukje papier met je intentie, hou het in de vlam en laat het opbranden. Concentreer je ondertussen op het resultaat van je intentie en visualiseer dat je wens is uitgekomen.

Als je daarmee klaar bent en je ritueel is afgelopen, laat de kaars dan volledig opbranden. Van de meeste kaarsen die je in de winkel koopt, weet je hoe lang ze zullen branden. Om het jezelf gemakkelijker te maken, kan je speciaal kaarsen aanschaffen die niet langer dan twee uur branden. Zorg er alleszins voor dat je kaarsen veilig kunnen opbranden zonder dat je je huis ongewild in brand steekt. Je kan je kaarsen bijvoorbeeld laten verderbranden in het bad of in de douche. Als je toch niet anders kan dan je kaarsen doven voordat ze zijn opgebrand gebruik dan een kaarsendover of gewoon je twee (natte) vingers terwijl je ondertussen iets zegt als “al doof ik je nu, blijf branden op het astrale niveau”. Volgens de overlevering mag je een kaars die wordt gebruikt in magisch werk nooit uitblazen.

Als je kaarsen niet helemaal opbranden maar vroeger uitdoven, dan is het magisch werk toch gedaan. Of het kan zijn dat het nu niet het moment is voor deze bezwering. Je kan het later nog eens herhalen.

Als je met kaarsen zit die nog niet helemaal zijn opgebrand, gooi ze dan gewoon weg. Gebruik ze nooit ofte nooit voor een ander ritueel. Kaarsen die speciaal voor kaarsenmagie werden gewijd, mogen enkel gebruikt worden voor het ritueel waarvoor ze bedoeld waren. Heb je te veel van die stompjes over en stuit het je tegen de borst om dingen weg te gooien waar je nog iets mee zou kunnen doen, dan kan je ze eventueel smelten en met Imbolc in nieuwe kaarsen verwerken. Doe dit enkel met Imbolc, of Candlemass zoals het jaarfeest in Groot-Brittannië ook wordt genoemd. De periode rond Imbolc is traditioneel de periode waarop in vroeger tijden nieuwe kaarsen werden gemaakt en in gebruik werden genomen, onder patronage van Bridget (of Brigandhu :-)), de godin van het vuur.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam