Amaluna

Eén van mijn vrienden-collega’s freelance event managers werkt mee aan de nieuwe Cirque du Soleil productie die in het najaar neerstrijkt in Brussel. Ik had de affiches al her en der zien opduiken in het straatbeeld en de naam van de nieuwe show wekte meteen mijn belangstelling: Amaluna.

Amaluna is een samensmelting van Ama en Luna. Ama verwijst in veel talen naar “moeder”.  Toen Amma Devi werd opgericht, vertelde Eirinn ons dat Amma uit het Sanskriet komt en kan vertaald worden als Moeder. Amma Devi betekent dus Goddelijke Moeder of Godin. Ama kan ook vertaald worden als “bron” of “oorsprong”. In die zin kan je Amma Devi ook lezen als “goddelijke inspiratie”. Luna verwijst dan weer duidelijk naar de maan, die in heidense kringen steevast symbool staat voor het vrouwelijke. De keuze van de naam van de show – Moeder Maan – blijkt geen toeval. In de perstekst lees ik dat hij zowel de moeder-dochter relatie moet oproepen, als het begrip van godin en beschermster van de aarde.



Het verhaal speelt zich af op het mysterieuze eiland Amaluna, geregeerd door Godinnen en geleid door de cycli van de maan. Hun koningin, Prospera, leidt de ceremonie voor het volwassen worden van haar dochter door een plechtigheid die vrouwelijkheid, vernieuwing, wedergeboorte en evenwicht eert. Dat ritueel markeert de overdracht van deze inzichten en waarden van de ene generatie op de volgende. En dan spoelt een groep jongemannen aan op het eiland :-)
 



Regisseur Diane Paulus heeft duidelijk de mosterd gehaald bij “The Tempest” van Shakespeare, en niet eens subtiel. Maar er zitten in het showconceptg evengoed invloeden van verhalen uit de Griekse en Noorse mythologie en van ‘De Toverfluit’ van Mozart. De show moet een eerbetoon zijn aan het werk en de stem van de vrouw, zegt ze, een verhaal waarin de vrouwen de heldinnen zijn.  Met een cast die voor 70% uit vrouwen bestaat en een vrouwelijke regisseur zijn ze bij Cirque du Soleil alvast goed op weg. We zijn benieuwd.

De trailer van de nieuwe show vind je hier:
http://youtu.be/IhOknoH8xOU

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam