Met Frey en Freya naar Ibiza

Vanavond gaan we naar de tv-opnames van een nieuwe kwis waarbij koppels die nog niet getrouwd zijn maar binnenkort in het huwelijksbootje stappen het tegen elkaar opnemen, om hun vrijgezellenfeestje op Ibiza te winnen. Fre en Freya hadden de hele vriendenkring opgeroepen om te komen supporteren (ietwat bizar, want wij hadden al dezelfde vraag gekregen van mijn neef die blijkbaar bij het productiehuis De Mensen werkt).

Ik moet nog altijd lachen met de combo Fre en Freya. Fre komt van Frederik maar de afkorting klinkt natuurlijk wel als de olijke tweeling uit de Noordse mythologie. Frey en Freya waren Wanen, kinderen van de vruchtbaarheidsgod Njörd, afstammelingen van Willi en Wee, de twee broers van Odin. Odin zelf was de stamvader van de Asen, de goden die in Asgard huisden. De Asen en de Wanen kwamen niet altijd overeen en na een oorlog tussen beide godenstammen, bleven broer en zus in Asgard, in een soort van politiek uitwisselingsproject dat de vrede moest helpen garanderen.

Zowel Frey als Freya spreken tot de verbeelding. In de Edda schrijft Snorri Sturluson het volgende:

“Ze waren prachtig en machtig. Frey is de edelste van alle goden. Hij beheerst de regen en de zonneschijn en daarmee de natuurlijke voortbrengselen van de aarde, en het is verstandig hem aan te roepen om een vruchtbaar seizoen of vrede te wensen. Hij beheerst ook het geluk van de mensen. Op dezelfde manier is Freya een bijzondere godin (…) Haar paleis wordt Sessrumnier genoemd. Op haar reizen zit ze op een door twee katten getrokken wagen. Zij is de gunstigste die men kan aanroepen (…) Zij houdt veel van liefdesliederen. Het is goed bij hartsaangelegenheden een beroep op haar te doen.”



Frey was de god van de zon en de regen, zomerse dagen, groene velden ... Hij was de god van de vruchtbaarheid, vegetatie en het zeilen.  Hij was jong en mooi, te vergelijken met Apollo, en was de verpersoonlijking van de lente. Hij werd overal in Scandinavië vereerd en zelfs daarbuiten. In Zweden werd hij zelfs beschouwd als de oppergod. Hij had een wild zwijn, Gullinburstir, dat zo snel was dat het elk paard in een wedstrijd kon verslaan. Dat zwijn had gouden haren die de zonnestralen symboliseren. Frey reed door de hemel op zijn gouden everzwijn of in een wagen getrokken door everzwijnen. Die zwijnen konden zowel door de hemel als onder de aarde rijden, net zoals de zon. Everzwijnen zijn dan ook zijn heilige dieren. Hij had ook een schip, Skíðblaðnir, dat zo groot was dat alle goden er in konden maar dat hij kon opvouwen tot het in zijn broekzak paste.

Een gekend verhaal is hoe hij verliefd werd op de ijsreuzin Gerðr , die zo mooi was dat ze de hemel en de aarde verlichtte met haar schoonheid.Toen Frey ooit op Odins troon zat en zo de hele wereld kon zien, viel zijn oog op Gerðr en hij werd op slag verliefd, ook al was ze een reuzin (want reuzen en goden, dat ging niet bepaald samen). Hij vroeg aan zijn vriend en bediende Skirnir om Gerðr  in zijn naam het hof te maken. Skirnir nam het zelfstrijdende zwaard en het paard van Frey en trok naar het paleis van de ijsreuzen, een verschrikkelijk gevaarlijke tocht. Gerðr was niet onder de indruk :-), zelfs niet toen Skirnir haar kostbare geschenken aanbood in naam van zijn meester. Zelfs toen hij haar en haar vader bedreigde, gaf ze niet toe. Pas toen Skirnir zwoer dat hij haar zou veranderen in een lelijke oude vrijster, ging Gerðr overstag. Het verhaal van Frey en Gerðr symboliseert de overwinning van de zomer op de winter.

Freya is de zus van Frey. Ze is de godin van de liefde. Ze is één van de populairste godinnen in de huidige revival van de oude natuurreligies, al was ze in oude tijden nooit zo populair als nu. Voor de Vikingen was ze vooral de zus van Frey. Het is vooral bij de Germanen dat ze werd vereerd. Het is blijkbaar een fabeltje dat vrijdag genoemd is naar Freya: de dag is eigenlijk vernoemd naar Frigg, de vrouw van Odin. Freya rijdt in een wagen die getrokken wordt door katten. Dat zijn dan ook haar heilige dieren. Freya was mooi en jong, net als haar broer, en ze was populair bij de Asen. Ook al was ze getrouwd, dat weerhield veel goden er niet van om naar haar gunsten te dingen. Ze was bijvoorbeeld een tijdje de minares van Odin. De echtgenoot van Freya was Odur, de zonnegod, die niet echt trouw was. De tranen die Freya huilde om de ontrouw van haar man veranderden in amber als ze in de zee vielen en in goud als ze op de aarde vielen. Amber wordt dan ook aan haar gelinkt. Net als haar broer was Freya een vruchtbaarheidsgodin, de godin van de zomerse wolken, van het weelderige groen. Ze hield erg van juwelen en van alles waar ze zichzelf mee kon opsmukken.

 Het verhaal gaat dat haar oog viel op een prachtige gouden ketting die door de dwergen was gemaakt. Ze had een klein fortuin over voor de ketting, maar de dwergen zagen hun kans schoon: Freya kon de ketting enkel krijgen als ze met elk van hen een nacht zou doorbrengen. Ze ging akkoord. Odin vond dat maar niets en vroeg aan Loki om de ketting te stelen. Toen Freya sliep, drong Loki haar kamer binnen in de vorm van een vlieg. De godin lag op haar rug en Loki kon niet bij het slotje. Dus veranderde hij zihzelf in een vlo en beet in haar kaak zodat ze zich omdraaide. Toen nam hij weer zijn normale gedaante aan en stal de ketting. Toen Freya de volgende ochtend wakker werd, wist ze dat Odin de ketting had gestolen. Hij wilde haar de ketting pas teruggeven als ze een oorlog uitlokte die Odin goed uitkwam, wat ze prompt deed om de ketting terug te krijgen. Niet echt beeldig gedrag.

Onze Fre en Freya gedragen zich voorbeeldig. Al ben ik toch benieuwd naar de verhalen uit Ibiza :-)


http://nl.wikipedia.org/wiki/Freyr_%28god%29
http://nl.wikipedia.org/wiki/Freya_(godin)



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam