Ze kwamen uit de hemel

Discovery Channel ken ik vooral als een toys-for-boys kanaal vol exploderende auto’s, reuzenkrokodillen en andere dingen die jongens van 7 tot 77 jaar fascineren, maar heel af en toe blijf ik er al zappend toch aan hangen, voor een aflevering van het populaire programma Mythbusters bijvoorbeeld of nu ook weer voor een documentaire reeks gebaseerd op research van Erich von Däniken.

Al meer dan 45 jaar is deze Zwitserse schrijver er van overtuigd dat de aarde in een heel ver verleden bezocht werd door buitenaardse wezens, en dat dit nazindert in een heleboel culturen verspreid over heel de wereld. In zijn gekendste boek hierover - “Waren de goden kosmonauten?” (AnkhHermes, 1995) – toont hij aan dat er nog sporen van lanceerplaatsen zijn en afbeeldingen in grotten en op stenen tafels. Sommige gebouwen uit die lang vervlogen tijden konden volgens hem alleen maar gebouwd worden als de zogenaamd 'primitieve culturen' die ze bouwden over andere hulpmiddelen beschikten dan alleen maar bijlen, hamers, touwen en mankracht. En wat te denken over de duizenden jaren oude zeekaarten, waar niet alleen Amerika maar ook de bergen van de Zuidpool onder de ijskap op staan...

Volgens von Däniken wordt er in oude geschriften gesproken over deze bezoekers, zoals bijvoorbeeld in de bijbel (o.a. Ezechiël I en waar sprake is van Mozes' Ark des Verbonds), in de Mahabharata en in het Gilgamesh-epos. Hij legt ook een verband met de mythen en sagen over de “goden” (die dus geen echte goden maar ruimtereizigers zouden zijn) en hun afstammelingen.

Eén van die mythologieën die mooi passen in zijn theorie is de Noordse mythologie die we kennen van de vikingen. Als we het hebben over vikingen, dan denken de mensen meteen aan barbaren en verwoesting. Dat komt omdat wij vooral over de vikingen hebben geleerd in de geschriften van de monniken uit de kloosters die regelmatig werden geplunderd door die “barbaren”. Omdat er niet zo veel geschreven en getekende bronnen zijn, is de gangbare idee dan ook dat de vikingcultuur weinig hoogstaand zou zijn, maar niets is minder waar. Ze waren technologisch zelfs zeer geavanceerd. De vikingen kenden hun hoogtepunt tussen de 8ste en de 11de eeuw, en als je bedenkt dat landbouw en technologie hun opmars maakten tussen de 8ste en de 9de eeuw, dan weet je wel dat ze best wat in hun mars hadden. Qua scheepsbouw, bruggenbouw en het bouwen van forten kenden ze hun gelijken niet. Ze vonden als het ware de schepen uit en doorkruisten daarmee de hele gekende – en onbekende – wereld. Het zijn de vikingen die Amerika ontdekten - Newfoundland in Canada – en dat 500 jaar voordat Columbus er nog maar aan dacht om voet aan boord van de Santa Maria te zetten.

Schepen zijn dan ook het symbool bij uitstek van de vikingperiode. Die schepen waren zeer ingenieus. Ze konden lange afstanden afleggen en waren even effectief op rivieren als op de zee. Ze waren licht, sterk en flexibel, met andere woorden alles waar het omdraait in de hydrodynamica. Bovendien gebruikten ze ook zeer geavanceerde metallurgie: ze waren de eersten om met legeringen van verschillende metalen te werken. De vikingen waren dus allerminst een achterlijk volkje. Integendeel, ze waren sociaal, politiek en technologisch zeer geavanceerd.

De idee die von Däniken hierover heeft is dat die opmerkelijke vooruitstrevendheid ergens vandaan moet komen. Volgens hem werden de voorouders van de vikingen bezocht door “ancient astronauts”. Veel info over de origine van de Noordse goden is er eigenlijk niet. Dat is volgens hem omdat die goden eigenlijk aliens zijn en het contact met die aliens vormde de basis voor de religie van de vikingen zoals die is opgetekend in de Edda’s. Misschien zijn de Edda’s gewoon een beschrijving van hoe een hoogtechnologisch volk wordt gezien door de ogen van een volk dat nog geen contact heeft gehad met een dergelijk niveau van technologie. Denk aan hoe de indianen de blanken beschreven die voet aan wal zetten in het Amerika van Columbus: dat waren ook goden.

Odin, Frey, Thor enz. ... leven in hun eigen wereld, die verbonden is met de wereld van de mensen. Die “brug” tussen de werelden is Yggdrasil, de wereldboom, die volgen von Däniken dus niet echt een boom is. Yggdrasil omvat negen werelden, waarvan eentje de aarde is. De gekendste zijn:
  • Asgaard: de godenwereld;
  • Midgaard: onze wereld;
  • Jotunheim: de wereld van de reuzen;
  • Muspelheim: een wereld van vuur;
  • Niffelheim: de wereld van de frostogers;
  • Alfheim: de wereld van de elfen.
Tekening uit de comics rond de Noorse god Thor (Marvel Comics).

Asgaard, de wereld van de goden, moet een prachtige wereld zijn, vol prachtige zalen. Hier huist Odin, de oppergod, die maar één oog heeft omdat hij zijn andere oog heeft opgegeven om te mogen drinken van de bron van wijsheid.

Odin heeft twee raven, Huginn en Muninn, wat in het Oud-Noors letterlijk “geheugen” en “het denken” betekent. De etymologische verwantschap tussen “huginn” en “geheugen” zie je nog direct, om diezelfde verwantschap tussen “muninn” en “denken” te zien moet je misschien eens kijken naar het Engelse woord “mind”, waar de link duidelijker is. De raven van Odin waren een soort van scouts of verkenners. Elke ochtend stuurde Odin zijn raven uit om verslag uit te brengen. Maar waren het wel vogels? Zou het kunnen - met de “ancient astronauts” theorie in het achterhoofd – dat het om een soort van spionagedrones zou gaan, zoals die trouwens ondertussen al bestaan? De voorouders van de vikings beschreven die vliegende objecten op de enige manier waarop ze die in hun wereldbeeld konden doen passen: als een raar soort van goddelijke vogels.

Ook andere verhalen binnen de Noordse mythologie passen binnen de “ancient astronauts”-theorie. Volgens de verhalen zit Odin in zijn High Seat of Wachttoren boven Midgaard en ziet hij alles. Dat zou best wel eens de typische kapiteinszetel in een ruimteschip boven de aarde kunnen zijn, zoals we kennen van Captain Kirk en Star Trek, waarbij dat ruimteschip in een baan rond de aarde hangt en zo alles op de aarde kan waarnemen.

Volgens de verhalen gaan oude krijgers naar het Walhalla, waar ze aan tafel gaan met Odin. Die bankethal wordt beschreven als stralend en metalig, met een gouden dak. Misschien gaat het inderdaad om een ruimteschip. Dat groot, metalig schip kan ook de oorsprong zijn van de gewoonte van de vikingen om hun doden in een schip te begraven, een wijdverspreid gebruik waar geen echte verklaring voor is. De doden vertrokken in hun schepen met veel vuur, net zoals de “schepen” van de goden met veel vuur en rook vertrokken naar de hemel. Dat deden overigens niet alleen de vikingen, ook andere culturen zoals de Egyptenaren en de Chinezen blijken in hun grafrituelen expliciet te verwijzen naar het reizen per schip naar de wereld van de goden.

Niet alleen Odin, ook de andere goden reizen gegarandeerd door de lucht. Zo ook Thor die door de lucht vloog in een kar getrokken door geesten. Zijn rijtuig kraakt en bliksemt en maakt zo donder en bliksem op de aarde. En wat te denken van Skidbladnir, het schip dat Frey, de god van vruchtbaarheid, vrede en voorspoed cadeau kreeg van Loki? Frey controleert het weer en is een diplomaat tussen enerzijds de goden onderling en anderzijds de goden en reuzen.  Loki is dan weer een reus die werd opgenomen bij de goden en overal voor conflicten zorgt. Loki gaf Skidbladnir aan Frey, een schip dat je kon meenemen in je broekzak maar dat toch een groot en prachtig schip was eens je erop zat.

Alle bekende en minder bekende goden hebben foefjes en magische voorwerpen en wapens die best wel eens gewoon op hoogstaande technologie kunnen berusten en die door onze voorouders beschreven werden binnen de context van hun wereldbeeld van toen. Odin had een speer, Gungnir die altijd doel trof. Eens Gungnir naar zijn doel was vertrokken, kon niets hem meer tegenhouden om dat doel ook daadwerkelijk te raken, net zoals de laserguided cruise missiles die wij kennen. Thor beschermde de goden en ook de mensen met de hulp van Meginjörd, een magische gordel van macht die zijn kracht groter maakte. Zou dit niet een soort van geavanceerd exoskelet kunnen zijn, zoals de prototypes die nu reeds worden gebruikt om soldaten sterker te maken? Thor had ook nog een hamer, Mjölnir, die net als een boemerang altijd terugkeerde. Die hamer kon bergen verpulveren zonder dat er explosies aan te pas kwamen. Dat klinkt als een soort van kinetisch wapen.

Al die voorwerpen en wapens werden gemaakt door dwergen, de zogenaamde zonen van Ivaldi. Als we binnen de theorie van de “ancient astronauts” blijven en denken aan kleine mannetjes, dan komen we vanzelf uit bij de “little greys”, de klassieke grijze aliens die we kennen uit de verhalen over ontvoeringen door aliens. Die kleine grijze aliens zijn altijd onderzoekers, wetenschappers en techneuten. Zouden dit de Zonen van Ivaldi kunnen zijn, die kleine mannetjes die high tech tools voor de goden maakten?

De goden zelf zouden dus ook aliens zijn die van een andere planeet komen. Tussen Asgaard en Midgaard zit alleszins de regenboogbrug Bifröst, een portaal tussen beide werelden.  Volgens sommige geleerden zou dit geïnspireerd zijn door de Melkweg, alweer een verwijzing naar de ruimte. De Bifröst zou dus best een wormgat naar een andere planeet kunnen zijn. Dat verklaart ook de uitgebreide kennis van de vikingen over het heelal, in een tijd waarin de meeste mensen dachten dat de aarde plat was en dat je er vanaf kon vallen. Die kennis werd aan de vikingen gegeven door de “Stralenden” die uit de lucht kwamen, iets dat in verhalen overal ter wereld terugkeert. Volgens von Däniken en aanhangers van zijn ancient astronauts theorie zou het de zoektocht naar hun goden zijn die de vikingen ertoe brachten om de hele wereld af te varen in hun schepen.

We zullen het pas weten als ze terugkeren :-)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam