Beltane

Elenor en Una organiseerden een open ritueel voor Beltane. We hadden vorig jaar beslist dat we met Arcadia weer twee open jaarfeesten zouden vieren waarop we onze vrienden van andere covens of oude lesgroepen zouden uitnodigen. Het was bijna een vanzelfsprekendheid geweest dat die twee feesten Samhain en Beltane zouden zijn, de twee feesten waarbij de sluiers tussen de werelden dunner zijn en het contact met die werelden gemakkelijker. Op het programma vanavond stond dan ook een trance prophecy sessie waarbij Elenor Freya zou doortrancen, de Noordse godin van de liefde en de vruchtbaarheid.

Elenor had een lokaaltje gehuurd van een lokale jeugdvereniging in Broechem, dicht bij Ranst. Het was fijn om met zoveel vrienden een feest als Beltane te vieren. Yoeri en Martine waren er, oude bekenden uit vroegere lesgroepen van Arcadia, van de Pagan Partake en ook de mensen van Coven Ni D’Jenatche uit Langdorp waren er.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat onze partners meekwamen en ik was eigenlijk best opgedraaid toen mijn liefste last minute besliste om toch niet mee te gaan. Hij zat in zijn zesmaandelijkse negatieve spiraal en ik had het ’s ochtends eigenlijk al voorspeld, maar ik was nog steeds teleurgesteld. Soit. Het moest zo zijn blijkbaar, want de partners van de andere heksen van Arcadia waren er ook niet bij omwille van een hele rits redenen, behalve de man van Verelna. Maar die zou dan ook samen met Verelna de Grote Rite doen – het was tenslotte Beltane - en het zou maar erg zijn als daar geen man aan te pas zou komen, niet waar? :-)

In de cirkel brandden twee Beltane vuren. Omdat we heel wat energie moesten opwekken voor Elenors trance prophecy sessie, dansten we een cirkeldans. Eirinn zette het ritme in, Martine zette de kadans met haar drum en daarna vielen we allemaal in. De mensen die hun drums of ratels hadden meegebracht, drumden erop los. We dansten in een lange rij cirkels steeds weer tussen de Beltane vuren, klapten in onze handen, stampten het ritme in de aarde. Het was heel fijn en heel straf.

Daarna zette Elenor zich klaar tussen de twee vuren. Er was met bontvellen een troon geïmproviseerd voor Freya. Elenor zag er super uit in haar sexy lederen korset, met haar haren golvend over haar schouders. Ze is echt een bloedmooie vrouw, maar dat prachtlijf zit meestal verborgen in een lang zwart gewaad.

Elenor had me gevraagd om haar te helpen bij haar trance. Ik herinner me de eerste keer dat ze Freya trancete. Ik denk dat het op PaGE2008 was dat ze - onder het toeziend oog van Gavin Bone en Janet Farrar – Chinese vrijwilliger was om te trancen. Elenor zou Freya trancen, Anthea Aphrodite en Moira de Morrigan. Omdat ze dat nog nooit had gedaan, oefenden we bij haar thuis op een avond. Fjierra leidde de sessie en Elenor had me gevraagd om haar toen te begeleiden. Ik werd haast letterlijk omver geblazen van de energie die toen werd opgewekt. Sindsdien hebben we samen nog al getrancet,  op PaGE2012 bijvoorbeeld, maar zo straf als die eerste keer heb ik het nooit meer gevoeld.

Ik zette me dus op mijn knieën voor haar op de grond in het midden van de cirkel en nadat ik zelf mijn chakra’s extra open had gedraaid, blies ik die van haar open. Ik blies ze één voor één open, van rood onderaan tot wit bovenaan, en daarna vroeg ik haar om de kracht van de elementen in zich op te nemen, van het noorden naar het westen, en tenslotte het goddelijke uit te nodigen in haar hart. Ik pompte mezelf vol energie uit de kosmos, uit de aarde en uit de Beltane vuren en ik voelde hoe mijn handen begonnen te tintelen. Ik zette me schrap om samen met Elenor naar beneden te gaan, naar de grot van Freya, maar de godin was er al.

Ze strekte zich helemaal uit, nam mijn hand en dankte me. Toen was ze er klaar voor. Ik vroeg haar of zij een boodschap had voor ons en of de mensen die dat wilden daarna om raad mochten komen vragen. Van de boodschap heb ik niks onthouden, ik had het te druk met energie doorsturen, vanuit de hemel, de aarde en het Beltane vuur in mijn zonnevlechtchakra en vandaar een constante vuurstroom via mijn rechterhand naar de zonnevlechtchakra van Elenor. Ik hoopte dat het genoeg was om Freya de kans te geven iedereen te woord te kunnen staan voordat Elenor te vermoeid zou worden en we de sessie zouden moeten afronden.

"Freya" door Johannes Gehrts (1855-1921)
uit "Walhall: Germanische Götter- und Heldensagen. Für Alt und Jung am deutschen Herd"
van Therese von Droste-Hülshoff Dahn (1901).
Eén voor één kwamen de mensen die dat wilden naar voor om haar om raad of om een zegening te vragen. De enige vraag die ik heb onthouden was die van Eirinn, die haar zegening vroeg voor de nieuwe tuin die ze wil aanleggen nu haar verbouwing bijna rond is. Freya barstte in lachen uit. “Dat is de mooiste vraag die ik vandaag al heb gehoord,” zei ze.

Ik zag dat Elenor vermoed begon te raken en vroeg Freya of het nog ging voor haar priesteres. “Nog twee en dan ronden we af,” zei ze. Ze vroeg twee mensen naar voor die dat uit zichzelf niet hadden gedaan, omdat ze voor hen een specifieke boodschap had. Eén van hen was Martine, die ze persoonlijk wilde bedanken omdat zij Elenor met haar grootmoeders- en clanmoedersworkshops zoveel had geschonken.

Nog voor ik de kans had om haar te bedanken, deed Elenor haar ogen al open. “Ze is weg.” Ik liet mijn armen zakken. Mijn linkerarm, die de hele tijd recht uitgestrekt was geweest naar het vuur, viel bijna van mij lijf :-) Dat had ik niet gevoeld zolang ik energie aan het pompen was, maar nu deed het verrekt zeer. Mijn handen tintelden nog steeds en net als Elenor stak ik een stukje chocola in mijn mond om een beetje te gronden. Mijn handen trilden zo erg dat ik wist dat ik meer zou nodig hebben dan dat ene stukje chocolade. Ik had behoefte aan een glas wijn.

Gelukkig had Gwydion van Coven Ni D’Jenatche een fles van zijn zelfgemaakte sleedoornlikeur meegebracht, en nadat we de cirkel weer hadden geopend, liet ik me die dan ook zeer smaken.


---
Beltane ritueel Arcadia 1/5/2014

Nodig:

  • 2 vuurschalen - ok Elenor
  • hout voor het vuur - ok Elenor
  • stoel voor High Seat (ter plaatse) + pels om erover te hangen (OK Elenor) - de High Seat staat in het Noorden van de cirkel, met daarnaast een klein altaar voor Freya.
  • altaar voor het ritueel staat in het midden, verplaatsbaar tijdens de dans!
  • Schaal voor offers voor Freya - ok Elenor
  • geschenken voor Freya - vragen door de mensen zelf te stellen
  • cake & wine: aanwezigen brengen zelf iets te eten en te drinken mee
  • verantwoordelijke voor de vuren - Una
  • symbolen voor de elementen: kommetje water, bundeltje veren, kommetje aarde, kaars in windlicht - OK Elenor
  • appelsap en chocola met noten/vijgen voor na de trance - ok Elenor
  • drummer met drum om Elenor te begeleiden - ok Martine
  • kelk en athame - ok Elenor
  • versiering voor het altaar in het midden + het Freya-altaar - hier mag altijd nog extra bij...

Vragen om mee te brengen:

  • cake & wine
  • drums voor het tweede gedeelte
  • u zal de kans krijgen om te communiceren met de godin Freya. U kan haar een vraag stellen, om heling vragen of om een boodschap vragen. Schrijf eventueel uw vraag neer en breng ze mee, zodat u ze op dat moment maar af te lezen hebt.

Verloop avond:

Arcadianen kleden de ruimte buiten aan, zorgen voor de vuurschalen, voldoende hout, etc.
De mensen komen aan bij de locatie. Cake & wine, offers voor de godin en drums kunnen meegenomen worden in stilte naar de cirkel.

Ritueel:

Inleiding:

Una:
Vandaag zijn we bij elkaar gekomen om Beltane te vieren. Beltaine staat tegenover Samhain, en dat wil dus zeggen dat de sluiers tussen de werelden ook deze dagen erg dun zijn. Terwijl we met Samhain onze focus legden op het vieren met de voorouders, leggen we vandaag de focus op het vieren met het Goddelijke, en dan vooral de vruchtbaarheid.

De Germaans/Noorse godin Freya wordt deze dagen veel gevierd. Onze voorouders vierden haar om vruchtbaarheid te brengen over het land. De gewassen werden ingezaaid in de dagen voor Beltaine en Freya werd gevraagd om hier kracht aan te geven, zodat de oogst goed zou zijn.
In onze viering vandaag kan u vragen stellen voor uzelf aan de godin Freya, of haar om heling of een boodschap vragen. Daarna gaan we dansen, ook tussen de vuren door, zodat u allen gezuiverd de zomer tegemoet kan gaan.

Zuivering en wijding:

Arcadia:
Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur,
zo worden wij nu gezuiverd.
Grote Moeder, Godin van onze harten,
zegen ons en zuiver ons.
Hemelvader, laat uw stralen ons wijden
en maak ons klaar voor dit intens ritueel.
Open onze geest voor uw dimensies.
Laat onze lippen enkel nog de waarheid spreken.
Laat onze harten de weg van de Goden volgen,
nu en altijd
Schenk onze handen de gave van het magisch werk
Laat onze voeten de heilige paden bewandelen,
in uw gezelschap
en in het gezelschap van gelijken.
Blessed Be.

Anthea:
Zusters en broeders,
Luister naar de stem van uw hart en van uw ziel
Laat liefde u openen voor wat ge zoekt en hoopt te vinden.
Geef u over aan de kracht die binnenin u leeft,
Want deze kracht leeft in u sinds uw eerste dag op deze planeet,
Uw unieke kracht als mens onder mensen.
Stel u open,
Voel de kracht
Laat de energie door uw hart stromen
en voel hoe die ons nu verbindt

Trekken van de cirkel:
De deelnemers geven elkaar één voor één de hand, duimen naar links:

Anthea:
Van hand tot hand trek ik deze cirkel.

Anthea:
Van zuster tot broeder, van broeder tot zuster,
Van hand tot hand trekken wij vandaag onze cirkel
Verbonden door onze innerlijke kracht
In de liefdevolle aanwezigheid van de Grote Moeder
Blessed be

Hamamelis:
We groeten en verwelkomen de krachten van de zon boven ons
en van de Aarde onder ons.
We groeten en verwelkomen de krachten
en de spirits van het land waarop wij vandaag samen te gast zijn.

Bryd:
We groeten en verwelkomen de krachten van onze voorouders.
We eren hen die voor ons zijn gekomen en zij die na ons zullen komen.
Blessed be.

Allen:
Blessed be.

Aanroepen van de elementen:
PS roept element aan, maakt zelf contact met het element en geeft het dan door, zodat de bezoekers ook contact kunnen maken met de elementen. Als het element terug bij de PS in kwestie komt, houdt ze het nog eenmaal omhoog ter ere van het element, en zet het daarna op het altaar in het midden.

Juniper (maakt zelf contact met veren en geeft ze dan door):
We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de winden,
de wachters van het Oosten, kracht van de dageraad en de Lente.

Una (nadat ze contact heeft gemaakt met de veren - maakt zelf contact met vuur van een kaars en geeft ze dan door):
We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de Zon,
de wachters van het Zuiden, kracht van de middag en de Zomer.

Verelna (nadat ze contact heeft gemaakt met het vuur - maakt zelf contact met water in een kommetje en geeft het dan door):
We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de Zee,
de wachters van het Westen, kracht van de avond en de Herfst.

Yza (nadat ze contact heeft gemaakt met het water - maakt zelf contact met aarde in een kommetje en geeft het dan door):
We groeten en verwelkomen de stuwende kracht van de aarde,
de wachters van het Noorden, kracht van de nacht en de Winter.

Magisch Werk:

Dansen rond het vuur:
De drums worden bovengehaald en een ritme ingezet om te dansen.
Een cirkeldans wordt ingezet door de Arcadianen.
Er worden geen handen vastgehouden maar er wordt wel een cirkel/slingerdans gevolgd. Sensueel dansen wordt toegejuicht, alleen, met je partner of als je dat ziet zitten met andere toeschouwers.
Begin traag, zodat je dit lang kan volhouden! Bij de cirkeldans worden de mensen regelmatig tussen de vuren door geleid.

High Seat Prophecy:
Elenor en Bryd maken zich klaar voor het High Seat gedeelte. Een zachte heart beat drum begeleidt Elenor (Martine).

Una/Verelna:
In oude tijden was de avond voor 1 mei ook de nacht waarin Freya aanbeden werd. Er werd bij haar te rade gegaan over alle zorgen rond liefde, sexualiteit, de vruchtbaarheid van het land, leven, dood en wijsheid. U kan vragen om heling, vragen om een boodschap of een specifieke vraag stellen aan de godin. Let op: het antwoord dat gegeven wordt, is niet het antwoord dat Elenor zou geven. Het is het antwoord dat Freya voor u heeft.

Elenor werkt al vele jaren met Freya en zal deze godin door zich laten spreken. De manier waarop dat gebeurt, is door middel van een techniek waar training voor nodig is. Het vereist een uiterste concentratie, volledige overgave en mogelijk ziet u ook fysieke veranderingen.

Om Freya te eren, gaan we samen de chant Flags, Flax, Fodder, Frig zingen. Deze chant betekent zoveel als een mooie wens: dat je een huis mag hebben om in te wonen, kleren om je warm te houden, voeding om je honger te stillen en iemand om van je te houden.

Chants worden uitgedeeld en zang begint. Freya zal hierop snel doorkomen en vanaf dat moment kunnen mensen een voor een tot bij haar geleid worden. Una gaat eerst, Martine gaat als laatste.
Als er geen vragen meer zijn, komt Elenor terug uit de trance en rust.
Dan betreedt een koppel (Verelna en Dave) de cirkel om de grote rite uit te voeren. Ze zitten schrijlings over elkaar, stemmen hun ademhaling en energiedoorstroming op elkaar af, Verelna houdt de kelk vast en Dave de athame, en zeggen:

Grote Rite:

Er bestaat geen mannelijk zonder vrouwelijk
Geen wit zonder zwart
Geen zon zonder maan
En een God heeft behoefte aan een Godin
Zoals het licht staat ten opzichte van het duister
Zo ook het leven tegenover de dood
Want alles heeft zijn evenwicht
En zonder natuurlijke balans is er chaos
Met dit gebaar verenig ik de twee polen
Ze zijn altijd samen en nooit alleen.

Bedanken van krachten en goden:

Hamamelis:
We danken de krachten en de geesten van het land waarop we vandaag samen te gast waren.
We danken de krachten van de zon boven ons en van de Aarde onder ons.

Bryd:
We danken de krachten van onze voorouders, van hen die voor ons zijn gekomen en van hen die na ons zullen komen.

Yza:
We danken de stuwende kracht van de aarde,
de wachters van het Noorden, kracht van de nacht en de Winter.

Verelna:
We danken de stuwende kracht van de zee,
de wachters van het Westen, kracht van de avond en de Herfst.

Una:
We danken de stuwende kracht van de zon,
de wachters van het Zuiden, kracht van de middag en de Zomer.

Juniper: 
We danken de stuwende kracht van de wind,
de wachters van het Oosten, kracht van de dageraad en de Lente.

Allen:
Gegroet en vaarwel.

Openen van de Cirkel

Anthea:
Geef elkaar nu allemaal maar terug een hand, zodat we weer een cirkel vormen. Voel hoe je voeten goed op de aarde staan, en voel de energie van de cirkel voor je voeten terug naar de aarde stromen.

Allen:
Van hand tot hand open ik deze cirkel

Anthea:
Van zuster tot broeder, van broeder tot zuster,
Van hand tot hand openen wij onze cirkel
Elk van ons, krachtig en sterk, gaan we straks terug onze eigen weg
Maar door onze innerlijke kracht zijn we blijvend verbonden
Moge de Godin, tot we elkaar weerzien, je zachtjes vasthouden in het holle van haar hand en je in liefde omhullen
Blessed be

Cake & wine
Eten en drank worden gedeeld van wat de deelnemers hebben meegebracht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam