Krachtritueel voor Earth Day

Elk jaar wordt op 22 april Earth Day gevierd. Veel heksen gaan niet alleen praktisch aan de slag door rommel te gaan opruimen in een natuurgebied of in een park in hun buurt, maar maken ook van de gelegenheid gebruik om het zogenaamde web van licht rond de aarde te versterken in een ritueel. Je moet je de aarde voorstellen als een knooppunt van energiebanen die allemaal door elkaar heen lopen. Als zo’n kruising om de ene of de andere reden verzwakt, dan durft het wel eens mis gaan.

Met Arcadia doen we dit jaar in principe twee open rituelen – Beltane en Samhain – maar omdat we met Beltane zo goed als allemaal in Frankrijk zitten voor een workshopweekend, hadden we afgesproken om voor Earth Day een open krachtritueel voor de aarde uit te werken, onder het motto “hoe meer zielen, hoe krachtiger het krachtritueel” :-)

We spraken af op Linkeroever, in de buurt van Sint-Anneke. Van onze eigen covens konden niet zoveel mensen komen, en toen de dag zelf nog Juniper en Luna afbelden, was ik aan het grappen dat het straks nog een gewoon Hagazussa ritueel zou worden :-) We hadden met Hagazussa onze eigen covenbijeenkomst van de dag voordien geschrapt ten voordele van het Earth Day ritueel. Het schol niet veel, maar Hamamelis had geen babysit en kon er uiteindelijk ook niet bij zijn.

Uiteindelijk waren we maar met ons vieren,  maar dat kon de pret niet drukken. We zochten een mooi grassig plekje naast de Schelde, met een prachtige boom die helemaal in bloesem stond als buur. Op de achtergrond zagen we de lichtjes van de haven en de havenindustrie. Ondanks dat klopte het plaatje. Het was perfect. Het is eigenlijk best wel vreemd hoe mooi zo’n vervuilende industrie kan zijn ... In het midden van de open plek zetten we onze vuurschaal en algauw brandde het vuur hoog op. Met de kwartierkaarsjes ging dat minder vlot, want er stond een strak windje.


Ieder van ons riep haar “achterban” op om mee te doen met het ritueel: de godin, elementalen, totemdieren, voorouders. We vroegen elk om drie wensen: voor de aarde, voor de mensheid en voor onszelf. En we vroegen energie om drie steentjes op te laden, die we later zouden achterlaten met een klein offertje op een plek waarvan we vonden dat die wel extra energie kon gebruiken.

De open plek zat bomvol. Als ik mijn ogen sloot, kon ik ze zien, de spirits die overal rondom ons stonden. We stonden zelf rond het vuur, elk aan één kant, met achter elk van ons reuzegroot een godin die haar handen op onze schouders hield: Brigandhu, Venus, Freya en Ragana. We hielden onze handen naar de steentjes die rond het vuur lagen en uit onze handen vertrok een brede baan van blauw licht. Die baan vertakte zich in grillige, bewegende lijntjes energie die naar elk van de steentjes gingen. Ik werd getroffen door de symboliek van wat ik zag, want wij vormden met ons vieren een levend symbool van de aarde!
Symbool voor aarde
Rondomrond stond een cirkel van spirits. Het zat tjokvol, ze keken over elkaar schouder naar onze cirkel. Ik zag hoe sommigen onder hen op en neer wipten om toch maar iets te kunnen zien. Veel van de spirits in de cirkel stuurden ook energie naar de steentjes. In tegenstelling tot de brede baan energie die van de godinnen door ons naar het centrum van de cirkel vertrokken, waren dit dunne, fijne  lijntjes lichtblauw licht. Maar het waren heel veel funne, fijne lijntjes licht. Het leek wel de omgekeerde hoed van een paddenstoel, maar dan grilliger en beweeglijker!

We zongen en we dansten, niet zo evident op hoge hakken in het hoge gras – onpraktische heksen toch! :-) In plaats van de gezamenlijke labyrinthdans naar het midden, waarbij we energie zouden verzamelen voor ons doel, liepen en wiegden we op het geluid van de drum ons eigen labyrinth, terwijl de spirits ons energie bleven sturen. Het was bijzonder grappig, want op een bepaald moment zag ik in de cirkel een figuur die zijn hand ‘high five’-gewijs omhoog hield. Toen onze handen elkaar raakten, ging zijn energie via mijn linkerhand naar mijn andere hand, die ik naar het centrum van de cirkel en de steentjes hield. Algauw moest ik gewoon maar mijn linkerhand omhoog houden terwijl ik rond het vuur liep, de spirits kwamen de ene na de andere ‘high fiven’ en hun energie doorgeven. Op de duur had ik in mijn rechterhand een gigantische bol van energie :-)

Nadat we iedereen hadden bedankt voor de hulp bij het ritueel, trokken we naar het gebouwtje waar we hadden afgesproken bij het begin van de avond. We dronken er nog een wit wijntje en aten chocoladeeitjes en wafeltjes om terug met onze voeten op de grond te komen. Het was een mooie avond!


---
Krachtritueel voor Earth Day

Dit ritueel is een aangepaste versie van de “Earth Healing Ceremony” van Walter Lubeck Whitefeather. De bedoeling is om aan alle spirits waar we mee werken – goden en godinnen, elfen, engelen en aaertsengelen, totemdieren, enz. ... – te vragen om ons te helpen dat netwerk weer te versterken daar waar het nodig is.

Om dat te doen, brengen we allemaal een steentje mee. Dat steentje laden we op met de hulp van de spirits en plaatsen we achteraf op een plekje in de natuur dat wel wat extra beschermende energie kan gebruiken.

Nodig voor het ritueel:

  • 3 steentjes  die je hebt opgeraapt in de natuur (maar als je niet echt de kans hebt gehad om ze te gaan zoeken, dan kan je ook stenen gebruiken die je hebt gekocht, als het maar “natuurlijke” stenen zijn, dus geen baksteentjes of iets dergelijks). Breng enkel stenen mee waarvan je weet dat je ze achteraf niet meer nodig hebt, want het is de bedoeling dat je ze achteraf teruggeeft aan de natuur.
  • Iedereen brengt een drum of ratel mee. Als je dat niet hebt zijn belletjes ook prima, als het maar ritmisch lawaai maakt :-)
  • Eten en drinken voor de cake&wine.
  • Je kan ook al nadenken over drie (helings)wensen: een wens voor de planeet Aarde, een wens voor het menselijk ras en een persoonlijke wens. Vergeet niet wat het doel van het ritueel van vanavond is, genezing voor de aarde, dus pas je wensen daaraan aan.


1. Voorbereiding
We gebruiken vanavond bewust geen expliciet altaar: de aarde zelf is vanavond ons altaar. In het midden van de cirkel wordt een vuurschaal gezet waarin vuur wordt aangestoken. In de vier windrichtingen staan de kwartierkaarsen, nog niet aangestoken.

2. Zuivering en wijding
Alle priesteressen staan met hun stenen buiten de cirkel. Bryd zuivert zichzelf en haar steentjes met de smudgestick, trekt vervolgens met de smudgestick een grote cirkel rond het vuur en geeft de stick dan door aan de volgende priesteres. Alle aanwezigen zuiveren zichzelf en de stenen die ze hebben meegebracht met de smudgestick alvorens de cirkel te betreden. Ze leggen hun stenen rond de vuurschaal en zetten zich in een grote cirkel rond het vuur. Iedereen concentreert zich op het openen van de chakra’s en het binnenstromen van energie via de wortel- en kruinchakra. 

Allen:
Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur, zo word ik nu gezuiverd.
Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen me en zuiver me.
Hemelvader, laat uw stralen me wijden en maak me klaar voor dit ritueel.
Open mijn geest voor uw dimensies.
Laat mijn lippen enkel nog de waarheid spreken.
Laat mijn hart de weg van de Goden volgen, nu en altijd
Schenk mijn handen de gave van het magisch werk
Laat mijn voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het gezelschap van gelijken.
Blessed Be.

3. Maken van een heilige plek – trekken van de cirkel
Visualiseer een doorschijnende cocon van bescherming terwijl je deze tekst uitspreekt.

Allen:
Ik luister naar de stem van mijn hart en van mijn ziel
Laat liefde mij openen voor wat ik zoek en hoop te vinden.
Ik geef mij over aan de kracht die binnenin mij leeft en laat deze energie doorheen mijn hart stromen.
Ik voe hoe mijn unieke kracht als mens onder de mensen, vrouw onder vrouwen, priesteres onder priesteressen,
als zuster onder mijn zusters, mij en iedereen in deze cirkel nu verbindt

Bryd (neemt de hand van de persoon links van haar, duimen naar links):
Van zuster tot zuster trek ik deze cirkel.
(vervolgens gaat de persoon links verder enz. ...)

Bryd:
Van zuster tot zuster, van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres trekken wij vandaag onze cirkel, verbonden door onze innerlijke kracht, in de liefdevolle aanwezigheid van onze Grote Moeder. Blessed be.

4. Cirkeldans
Om de energie tussen de aanwezigen te synchroniseren, onszelf open te stellen voor genzing en inspiratie en om de goddelijke kracht en spirits op te roepen wiens hulp we nodig hebben in dit ritueel, dansen we in een cirkel rond het vuur terwijl we drummen, ratelen en een krachtlied zingen.

Als er priesteressen zijn die liever niet dansen, dan blijven zij in de cirkel staan om te drummen. De dansers  gebruiken hun ratels of belletjes om lawaai te maken. Terwijl we rond het vuur dansen, zingen we een oude Indiaanse healing song:

Hey loa, key loa, manaho lo

5. Verwelkoming van de spirits
Nu ontsteken we kwartierkaarsen met het vuur van de vuurschaal in het midden. Alle aanwezigen staan recht in de cirkel en geven elkaar een hand. We verwelkomen de wachters en de spirits van de elementen. We nodigen ook de spirits van het land en van onze voorouders uit.

Allen:
Welkom, wachters en spirits van het element Lucht, de stuwende kracht van de winden, van de dageraad en van de Lente. Wij vragen voor iedereen in onze cirkel een heldere geest.

Welkom, wachters en spirits van het element Vuur, de stuwende kracht van de Zon, van de middag en van de Zomer. We vragen voor iedereen in onze cirkel bevlogenheid en passie.

Welkom, wachters en spirits van het element Water, de stuwende kracht van de Zee, van de avond en van de Herfst. Wij vragen voor iedereen in onze cirkel dat zuivere gevoelens ons bezielen.

Welkom, wachters en spirits van het element Aarde,  de stuwende kracht van het ijs, van de nacht en van de Winter. Wij vragen voor iedereen in onze cirkel dat we hier krachtig en standvastig mogen staan.

De priesteressen die een drum hebben, drummen zachtjes. 

Bryd:
Welkom, Brigandhu, Vrouwe van het Vuur, welkom in onze cirkel.
Wij vragen u:
Breng ons inspiratie en wijsheid om duurzaam om te kunnen gaan met onze aarde;
Breng ons de kracht van uw vuur om het web van energie van de aarde te versterken;
Bescherm ons tegen alles wat ons werk hier vanavond zou kunnen verstoren.

Alle aanwezigen nodigen nu één voor één hun persoonlijke goden of godinnen, engelen, gidsen, krachtdieren, of gelijk welke andere spirits waar ze gewoonlijk mee werken uit om te helpen met het ritueel, om genezende energie te sturen en om alle krachten die het krachtritueel voor Earth Day negatief zouden kunnen beïnvloeden af te weren. Alle aanwezigen focussen op de aarde en het energieweb rond de aarde.

Bryd:
Welkom, krachten van de zon boven ons en van de aarde onder ons.
Welkom, spirits van het land hier rondom ons,
Welkom, spirits van onze voorouders die ons al zijnvoorgegaan of die nog na ons zullen komen.
Welkom, goden en godinnen, aartsengelen en engelen, spirits van deze aarde en van de hemel, en van alle realms boven en onder de aarde, welkom allen die hier vanavond aanwezig willen zijn om ons met hun kracht en hun liefde te helpen bij dit krachtritueel voor onze aarde.
We zijn hier vanavond samengekomen om het web van energie rond de aarde te versterken.
Wij willen iedereen hier aanwezig vragen om dat netwerk weer te versterken daar waar het nodig is.

6. Het opladen van de stenen
Wie dat wil mag gaan zitten in de cirkel. Er wordt gedrumd en gerateld. Om de beurt gaan de aanwezigen naar de stenen in het midden van de cirkel. 

Met de handpalmen naar de stenen gericht vraag je aan de aanwezige spirits om de vervulling van drie (helings)wensen: een wens voor de planeet aarde, een wens voor het menselijk ras en een persoonlijke wens. Vergeet niet wat het doel van het ritueel van vanavond is, genezing voor de aarde, dus stem je wensen daar op af! Focus op de energie van de spirits die via jouw handpalmen in de stenen vloeit.

Bryd:
Ik wens dat de aarde sterker mag zijn dan alle beton die we elke dag opnieuw over haar uitkappen.
Ik wens dat de mensen eindelijk gaan inzien dat duurzaamheid echt wel in kleine dingen kan zitten en helemaal niet zo moeilijk is.
Ik wens dat ik soms iets minder lui of krenterig ben om effectief voor een duurzaam alternatief te kiezen.

Als iedereen klaar is zingen we samen – met begleiding van de drums en ratels – een earth chant.

Earth Chant
Er wordt telkens een zinnetje gezongen en de rest van de groep antwoordt met dezelfde zin.

May the earth receive my words
May the earth receive them
May the earth listen to them
May the earth believe them
May the earth respond to them

I ask the earth to hear
I ask the earth to listen
I ask the earth to respond
I ask the earth to bear witness
That her children have not forgotten
That her children still respond
That her children still can hear
That her children will not forget
That her children are sorry

And I ask the earth to bear witness
That we shall make amends
That we shall restore her
That we shall continue to love her
That we shall remake what we have unmade
That we shall put back what we have taken
That we shall listen to her voice

(Uit: MATTHEWS, John. The Celtic Shaman. Random House, 2012)

Daarna geven we elkaar de hand. We chanten verder de eerste twee zinnnen van de Earth Chant terwijl we langzaam rond het vuur stappen. Op een bepaald moment laat Bryd de hand van de priesteres links van haar los en loopt verder, deosiel, aan de binnenkant van de cirkel. Zo lopen we allemaal in een spiraal naar de steen of stenen in het midden van de cirkel. Kijk elkaar aan terwijl je elkaar passeert en voel de band die je voelt met de andere mensen in de cirkel. Blijf de hele tijd chanten.

Als Bryd bij de steen in het midden is aangekomen, steekt ze haar armen in de lucht. We blijven het spiraalpad volgen tot we niet meer verder kunnen en iedereen heel dicht bij elkaar staat rond de stenen in het midden, de armen omhoog gestoken. De energie van de aarde onder ons en de kosmos boven ons vloeit door onze armen en lichaam naar de andere aanwezigen en de stenen. Blijf nog altijd zingen en open jezelf voor de energie van de spirits rondom ons. Dan lopen we de spiraal in de omgekeerde zin tot we allemaal terug op onze plaats in de cirkel staan. Stop met zingen als je terug op je plaats staat. Voel tijdens een moment van stilte de kracht van de energie waarmee we vanavond werken. 

7. Bedanken van de spirits

Bryd:
Danku, krachten van de zon boven ons en van de aarde onder ons.
Danku, spirits van het land hier rondom ons,
Danku, spirits van onze voorouders die ons al zijnvoorgegaan of die nog na ons zullen komen.
Danku, goden en godinnen, aartsengelen en engelen, spirits van deze aarde en van de hemel, en van alle realms boven en onder de aarde, welkom allen die hier vanavond aanwezig wilden zijn om ons met hun kracht en hun liefde te helpen bij dit krachtritueel voor onze aarde.
Danku en tot ziens.

Alle aanwezigen bedanken nu één voor één hun persoonlijke goden of godinnen, engelen, gidsen, krachtdieren, of gelijk welke andere spirits die ze hadden gevraagd om te helpen met het ritueel van vanavond. Elke deelnemer haalt eerst zijn stenen in het midden en bedankt dan de spirits.

Bryd:
Dank u, Brigandhu, Vrouwe van het Vuur,
Dank u voor uw inspiratie en wijsheid, voor uw bescherming en voor de kracht van uw vuur.
Dank u en tot ziens.

Allen:
Dank u, wachters en spirits van het element Aarde, stuwende kracht van het ijs, van de nacht en van de Winter.
Dank u en tot ziens.

Dank u, wachters en spirits van het element Water, de stuwende kracht van de Zee, van de avond en van de Herfst.
Dank u en tot ziens.

Dank u, wachters en spirits van het element Vuur, stuwende kracht van de Zon, van de middag en van de Zomer.
Dank u en tot ziens.

Dank u, wachters en spirits van het element Lucht, stuwende kracht van de winden,
van de dageraad en van de Lente.
Dank u en tot ziens.

8. Openen van de Cirkel

Allen:
Van zuster tot zuster open ik deze cirkel

Bryd:
Van vrouw tot vrouw, van priesteres tot priesteres,
Van zuster tot zuster openen wij nu onze cirkel
Elk van ons, krachtig en sterk, gaan we straks terug onze eigen weg
Maar door onze innerlijke kracht zijn we blijvend met elkaar verbonden
Moge de Godin, tot we elkaar weerzien, elk van ons zachtjes vasthouden in het holle van haar hand en ons in liefde omhullen
Blessed be

9. Cake & wine
Buffetje met wat alle priesteressen hebben meegebracht.

10. Afwerken van het Earth Day ritueel
De steentjes die werden opgeladen tijdens het krachtritueel zijn bedoeld ter versterking van het energieweb van de aarde. Dat betekent dat we ze naar een natuurlijke krachtplek brengen waar ze dan verder hun werk kunnen doen om die krachtplek te versterken. Een natuurlijke krachtplek kan een oude boom zijn, een bron, een rots, ... Elke plek is OK, als je maar voelt dat er een soort van energie in de lucht hangt.

Neem je steentje mee naar die plek, sluit je ogen en maak contact met de spirit die de krachtplek beschermt. Leg hem of haar uit wat het steentje betekent en wat je ermee hebt gedaan in het krachtritueel. Herhaal de wensen die je toen hebt uitgesproken en vraag hem of haar om hulp, wijsheid en besherming. Begraaf het steentje vervolgens in de grond op de krachtplek. Laat een klein offertje achter; een beetje honing, een wierookstokje, of tabak zoals de Indianen plegen te doen (maar laat zeker geen brandende sigaret achter in de natuur!). Hou de plek proper. Keer regelmatig terug naar deze krachtplek, focus opnieuw op je wensen en laat telkens een klein offertje achter. 

Als je niet naar de plek kan terugkeren, neem dan een steentje mee van de plek (niet jouw krachtsteen!) en leg dat op je altaar. Gebruik dat steentje als focus om je energie van op een afstand naar de krachtplek te richten.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam