Magische symbolen – Het Vredesteken (Pagan Partake)

Tijdens de laatste Pagan Partake had Gwydion het over symboolmagie. Hij toonde ons een heleboel symbolen van uiteenlopende origine. Niet alle symbolen waren even evident, maar toen hij het vredesteken tekende, wist iedereen rond de tafel meteen waar hij het over had. Dat symbool is één van die symbolen die iedereen in de wereld kent. Het is geen magisch symbool in de stricte betekenis van het woord, maar volgens sommigen heeft het wel een occulte betekenis.


Iedereen denkt bij het zien aan het vredesteken meteen aan de hippies uit de jaren zestig, met hun protestmarsen tegen de Vietnamoorlog en de burgerrechtenbeweging. Volgens Tamarisk, die in die hippiebeweging zat, droegen “echte” hippies het teken echter omgekeerd. Volgens haar staat het eigenlijk voor de levensboom Yggdrasil. Dat vind ik zelf een hele mooie uitleg en ik wou dat het waar was :-)



Het vredesteken werd ontworpen door de Britse grafisch kunstenaar Gerald Holtom, die betrokken was bij de anti-atoombeweging die in de jaren vijftig opkwam. In 1958 maakte hij een logo voor de campagne tegen atoomwapens, de “Campaign for Nuclear Disarmament” of CND. In zijn logo integreerde hij de semaforen of vlaggesymbolen van de letters N en D zoals ze door de marine gebruikt worden voor communicatie op zee.   Voor de semafoor van de letter N houdt een persoon twee vlaggen naar beneden. Voor de semafoor van de letter D wordt één vlag omhoog en één vlag naar beneden gehouden. Als je die twee semaforen over elkaar plaatst, krijg je wat het vredesteken zou worden.

Eén van de oorspronkelijke schetsen van Gerald Holtom.
Het nieuwe logo werd voor het eerst gebruikt tijdens een grote protestmars tegen kernwapens op pasen van 1958. Als symbool op banners en T-shirts wilden men voor die grote mars een kruis in een cirkel – het symbool voor de aarde – gebruiken, maar de kerk herkende alleen maar het kruis en vond het gebruik daarvan in zo’n anti-establishment beweging maar niks :-) En dus maakte Holtom een nieuw symbool.

Voor de marsen tegen kernwapens werden T-shirts en buttons gedrukt dat het een lieve lust was en zo raakte het logo van de CND wijdverspreid. Het dook op in protestbewegingen allerhande en eindigde als het algemene symbool voor vrede. Leuk om weten is ook dat het logo bewust nooit werd gecopyright. Als symbool voor een vrijheidsbeweging, vond men dat die vrijheid ook moest gelden in het gebruik van het symbool, ook al kan daardoor misbruik niet worden uitgesloten.

In tegenstelling tot wat sommigen er achter zoeken, is het dus geen oeroud symbool met pagan roots. Elke overeenkomt met oudere symbolen is puur toeval. De driepuntige vork is immers ook één van de Germaanse runen en wordt as such uiteraard ook gebruikt door heksen en pagans allerhande. Het is de rune die staat voor het leven, maar als je hem omgekeerd zet betekent hij het tegendeel. Het Germaanse immateriële erfgoed werd jammer genoeg door het Derde Rijk van Hitler gekaapt. De SS gebruikte de omgekeerde vork als “doodsrune”. Je vindt hem terug op de grafstenen van SS’ers en hij werd ook gebruikt als kenteken voor één van de divisies van de SS.

Het symbool van de omgekeerde vork zou ook al door de Saracenen gebruikt zijn  als symbool voor een gebroken kruis, als teken voor de overwinning op de Christenen. Dat deed Nero ook in Rome. Hij liet Petrus kruisigen op een omgekeerd kruis. Het wordt dan ook een Nerokruis genoemd, al is er geen historisch bewijs dat dit verhaal echt waar zou zijn. Voor Amerikaanse ultrachrtistelijke kerken is het vredessymbool dan ook een regelrecht satanisch symbool :-)

Wat er ook van zei, het gebruik van het vredesteken met de armen omhoog, zoals het nog steeds wordt gepropageerd door hedendaagse hippies allerhande, komt misschien inderdaad het best overeen met wat de ontwerper van het symbool eigenlijk voor ogen had. Holtom vertelde dat de inspiratie voor het symbool grotendeels kwam uit de houding van een persoon die zijn armen uitsteekt in wanhoop, het gevoel dat hem zelf overviel bij de gedachte aan wat een nucleaire aanval teweeg zou kunnen brengen. Achteraf gezien dacht hij dat hij misschien beter het omgekeerde symbool had gebruikt, als teken van hoop op een betere wereld zonder kernwapens ...

Meer info: http://www.teachpeace.com/peacesymbolhistory.htm

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam