Coven cuisine - Pissebloemengelei

Paardenbloemen, mijn tuin staat er vol van. Ik vind de gele bloemen eigenlijk wel mooi. Ze zijn zowat de eerste bloemen die hun gele hoofdjes laten zien eens de strengste voorst vorbij is, na de typische sneeuwklokjes, krokussen en narcissen. Als ze uitgebloeid zijn, pluk ik de bloemen meteen af voor ze pluizen kunnen gaan maken. De kinderen vinden dat jammer, want volgens hen mag je een wens doen als je alle parapluutjes in één keer van de steel af kan blazen. Maar voor elke wens die zij doen, staan er volgend jaar weer extra paardenbloemen in het gras.


In de volksmond heten ze pissebloemen. Dat is omdat paardebloemen urineafdrijvend zijn. Maar dat niet alleen. Eigenlijk zijn het kleine wondertjes van de natuur. Het is dat je ze niet meer wegkrijgt uit je tuin, anders zou ik ze met veel plezier een hoekje geven.

Zowel de blaadjes als de bloemen en de wortels zijn geneeskrachtig. Dat komt omdat ze vol bitterstoffen zitten, maar ook een heleboel vitamines en mineralen bevatten.

Paardenbloemen werken zuiverend. Ze helpen op verschillende manieren bij de spijsvertering. Zo zijn ze galverhogend en galafdrijvend zodat ze de werking van de lever verbeteren en het verteren van bijvoorbeeld vetten en andere vastzittende stoffen ondersteunen. Je wordt als het ware ontgift door paardenbloem! Je krijgt er ook meer speeksel van in je mond, en laat het nu net de enzymen in je speeksel zijn die de eerstelijnsvertering doen van alles wat in je maag terecht komt. En daarenboven zijn ze ook licht laxerend en urineafdrijvend, zodat wat je beter kan verteren ook beter uit je lichaam kan verdwijnen :-)

Maar behalve een zuiverende en ontgiftende werking, wordt de paardenbloem nog voor vanalles en nog wat gebruikt. Wie heeft er als kind nooit ‘zalf’ uit de stengels van de paardenbloem op zijn vel gesmeerd? Daar zit nochthans wel iets achter want het sap van de paardenbloem werkt tegen acne, eczeem en psoriasis. Misschien moet ik dat toch eens proberen om mijn rode kaken weg te krijgen :-).

De wortels van de paardenbloem worden gemalen om er geneesmiddelen van te maken. De blaadjes en de bloemen kan je gewoon zo gebruiken. Paardebloemblaadjes zijn lekker in de sla, maar je plukt dan wel best de jonge blaadjes. Anders worden ze té bitter. Van de bloemen kan je een lekkere siroop of gelei maken. Al ben je dan wel de schoonheid van hun bloemen in je tuin kwijt.

Meer info over de paardenbloem: http://wilde-planten.nl/paardenbloem.htm
De geneeskrachtige werking van de paardenbloem: 
https://sites.google.com/site/kruidwis/kruiden-a/taraxacum

Nodig voor 2 potjes gelei:

  • 100 paardenbloemen
  • 1 appelsien
  • 1/2 citroen
  • 375 ml water
  • 250 g geleisuiker
  • Optioneel: 1 takje verse rozemarijn of 1 takje verse tijm

Maak een mooie wandeling en pluk 100 paardenbloemen. Kinderen vinden dat super! Pluk ze wel liever niet aan de rand van een drukke weg, want we willen geen vervuilde confituur maken.

Knip de steeltjes eraf en ook zoveel mogelijk het groen.  Als er een klein beetje groen blijft zitten, is dat niet erg, maar probeer zoveel mogelijk de gele blaadjes apart te krijgen.

Doe de blaadjes in een kookpot en giet het water erover. De bloemblaadjes zouden net onder water moeten staan.

Snij een appelsien en een halve citroen in stukjes en doe die bij de bloemetjes. Optioneel kan je een takje verse tijm of een takje verse rozemarijn mee in de pot doen. Dat zorgt voor een extra smaakje. Laat alles een kwartiertje zachtjes koken en daarna afkoelen.

Giet het geheel door een zeef en vang het sap netjes op. Druk het bloemenmengsel met de appelsien en citroen goed uit, zodat alle smaak er maximaal uit komt. Je zou ongeveer 250 ml vocht moeten overhouden.

Laat het vocht koken samen met dezelfde hoeveelheid geleisuiker. Tegenwoordig kan je geleisuiker kopen waar je maar de helft van moet toevoegen. Als de gelei begint op te stijven, doe je de geleitest: doe een druppel op een koud bord en als die niet wegrolt, is je gelei klaar.

Giet de gelei in twee glazen potjes. De potjes moeten netjes uitgewassen en steriel zijn (laat ze even trekken in kokend water). Spoel ze nog een laatste keer uit met heet water, vlak voor je ze gaat vullen met gelei. Doe de potjes goed vol, draai het deksel erop en zet ze tien minuten omgekeerd weg. Zo trekken ze vacuüm en bewaart de gelei langer.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam