De werfvalken van het Kiel

Deze week waren alle ogen weer gericht op de slechtvalken die broeden op de toren van Sint-Goedele in Brussel. Daar zijn twee eieren uitgekomen, tot grote vreugde van ornithologen overal ten lande. In heel België blijven immers maar een honderdtal koppeltjes van deze prachtige dieren over en elk broedsel wordt dus met veel spanning in het oog gehouden. Wie op het Kiel woont, hoeft echter niet speciaal naar Brussel. Op de Silvertoptorens hebben we ons eigen paartje slechtvalken.

Wie goed kijkt, kan zien dat sinds kort bovenop de groene Silvertoptoren van 't Kiel een soort van schommel uitsteekt. Het is echter geen schommel, maar een zitstok voor de slechtvalken die sinds een paar jaren broeden op de torens. Die stonden een tijdlang leeg en vormden met hun open ruwbouw een prima plek voor slechtvalken, ook al omdat ze vol zaten met duiven, een lekkernij voor valken.

We zitten hier op 't Kiel perfect tussen de opritten van de E19, de A12 en de E17, en dat betekent kilometers groene grasbermen vol konijnen. Wie zijn ogen niet in zijn zak houdt, kan regelmatig een valk in het gras zien zitten, rustig plukkend aan een konijn terwijl de auto's op een paar meter langs razen.Het Kiel lijkt wel een open voorraadkast voor fouragerende roofvogels!

Tot iets grote verbazing, niet in het minst die van de arbeiders die de torens van een modern kleedje moesten voorzien, trokken de valken zich niks aan van het kabaal van de verbouwing. Toen de eerste twee torens werden verbouwd, broedden ze zonder verpinken midden in de werf. :-)

Slechtvalken broeden op een balkon op één van de Silvertoptorens (2013): de eerste voedering van de 2 kuikens 
Bij het opknappen van de derde en laatste toren, werd beslist om een nestkast te bouwen boven op de toren, in de hoop dat de valken zouden blijven. Jammer genoeg kwam daar geen broedsel van in 2014, waarschijnlijk ook omdat er nieuw mannetje was dat waarschijnlijk nog te jong was. Deze lente werd dus een extra zitstok bij de nestkast gebouwd, zodat de valken van op die uitkijkpost rustig het nest én de omgeving in het oog kunnen houden. Hout vasthouden dat het dit jaar weer lukt, net als in 2013. Tot nu toe lijkt de toren van de Kristus Koningkerk echter aantrekkelijker te zijn.

Behalve slechtvalken, huizen er ook torenvalken op het Kiel. De mensen van de roofvogelwerkgroep van Natuurpunt stelden samen met de mensen van de kerkfabriek van onze Sint-Katharinakerk vast dat er effectief torenvalken in de toren van de kerk huizen. Er wordt nu overwogen om een torenvalkenbroedkast te plaatsen. Ik vind het super als de natuur plots zo dichtbij komt en dan nog wel op een plek midden in de stad, waar je het niet verwacht!

http://www.hobokensepolder.be/slechtvalken/kroniek.html 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam